בג"ץ דן הבוקר (שני) בעתירה לפינוי המאחז חומש שבשומרון. בתגובה קודמת לעתירה, המדינה טענה מספר פעמים כי יש לפנות את השוהים במקום, אך היא תקבע את העיתוי שכפוף לשיקולים ביטחוניים. עם זאת, הזמן חלף, עשרות עצרות ואירועים המוניים נערכו באזור חומש, והמאחז עדיין לא פונה. בדיון היום, הפרקליטות הודיעה כי המדינה שינתה כיוון והיא מתכננת לפעול לתיקון חוק ההתנתקות שמונע שהיית ישראלים והקמת יישובים חדשים באזורים שפונו במהלך ההתנתקות, בין היתר בצפון השומרון. עוד צוין כי המדינה תפעל להסדרת המאחז - כפי שמופיע בהסכמים הקואליציוניים.
לאחרונה ביקשה המדינה לדחות את מועד הדיון למרץ, על רקע השבעת הממשלה החדשה, אך בג"ץ דחה את הבקשה. כעת, המדינה מבקשת שלושה חודשים נוספים, שלאחריהם היא תעדכן בנוגע לתיקוני החקיקה.
בעתירה, שהוגשה על ידי פלסטינים תושבי הכפר בורקא הסמוך שטענו כי מדובר באדמות בבעלותם ועל ידי ארגון "יש דין", דנים נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות והשופטים עוזי פוגלמן ויעל וילנר. עד כה, המדינה ביקשה מבית המשפט שלא להתערב בסוגיה מכיוון שמערכת הביטחון אוכפת את איסור הבנייה במקום ואת חוק ההתנתקות האוסר כניסת ישראלים לשטח.
עם זאת, המתנחלים קיווו לשינוי מגמה מצד הממשלה, וגורמים המעורים בפרטים אמרו כי העבודה על תגובת המדינה החלה עוד בשבוע שעבר, על ידי אנשי הליכוד והציונות הדתית. אותם גורמים טענו כי ייתכן ונציגים מהממשלה יתייצבו בדיון, ולא רק נציגי היועמ"שית גלי בהרב-מיארה.
מנכ"ל ישיבת חומש, שמואל וונדי, אף ציין היום ב-ynet כי "בהסכמים הקואליציונים של כל מפלגות הימין נמצאת הדרישה לבטל את חוק ההתנתקות. אני מאמין שהממשלה החדשה תשנה את המצב, אבל בפועל היא תיבחן במעשים". אם השופטים יחליטו כי דין העתירה להתייתר לאור תשובת המדינה, הרי שמדובר באירוע משמעותי מאוד המסמל שינוי כיוון במדיניות ישראל בשטחים.
גם אם חוק ההתנתקות יבוטל, יש הטוענים שהדבר לא יספיק כדי להכשיר את חומש. מנכ"לית ארגון "יש דין" זיו שטהל ציינה ב-ynet radio כי "גם אם יבוטל החוק, עדיין לא יהיה חוקי לגזול אדמה פרטית ולנשל אנשים שיש להם בעלות פרטית על קרקע". לדבריה, "אין מחלוקת, יש לתושבי בורקה מסמכי בעלות והקרקעות שייכות להם. למרות שחומש פונה בהתנתקות, מאז נמנע מבעלי הקרקעות לחזור אליהן למעשה".
שטהל הוסיפה כי "אין דרך חוקית להסדיר מאחז שיושב על אדמות פרטיות של אנשים. מדובר בחבורה של אנשים שפשוט פלשו לאדמות האלה וגזלו אותם מאנשים. אין שום הצדקה לדבר הזה". לפי שטהל, "בקלות היה ניתן לפנות אותם ואפשר גם היום לפנות אותם. אני מקווה שזה מה שבג"צ יורה לעשות".
מנכ"ל הישיבה הגיב לדבריה של שטהל על כך שביטול חוק ההתנתקות לא מספיק כדי להסדיר את ההתיישבות הבלתי-חוקית בחומש, ואמר כי "זה משהו שהממשלה הזאת תצטרך להתמודד איתו. אני בטוח שבדרכים כאלה או אחרות הם יעמדו בזה. בהסכמים הקואליציוניים יש גם הבטחות להסדיר את הנוכחות במקום, ולכן זה משהו שהם חייבים לקיים - אחרת זה לא ממשלת ימין מלא-מלא".
וונדי נשאל מה יעשו בחומש במידה ובית המשפט העליון יורה לפנות את המאחז באופן מיידי, והשיב כי "אנחנו נמשיך לחזור לחומש כי ככה ציוו לנו אבותינו הקדושים. זה לא עניין שלי או שלך, זה עניין של עם ישראל".
מארגון "יש דין" נמסר בתגובה: "הסדרת מאחז חומש היא הפרה של החוק הבינלאומי, ותעמיק את הדיכוי והנישול של התושבים הפלסטינים בעלי האדמות במקום. המאחז חומש נמצא על קרקע פרטית ולא ניתן להסדירו - כך נראים גזל וגניבה ברשות החוק. המדינה מאותתת שחומש היא עיר מקלט לעבריינים ועל כל מי שמאמין בשיוויון אסור לשתוק. על בית המשפט לקבוע כי יש לפנות את חומש באופן מיידי ולאפשר לבעלי הקרקעות החוקיים לשוב אליהן".