גורמים ישראלים התייחסו אחר הצהריים (יום שבת) להרג של סמל ליה בן נון, סמ"ר אוהד דהן ולוחם נוסף בגבול מצרים, ואמרו כי השאלה המרכזית שמתוחקרת כעת היא אם השוטר המצרי פעל על דעת עצמו - או שהיה חלק מארגון כמו דאעש או חמאס. "זה משמעותי מאוד", אמרו, ככל הנראה כי ייתכנו תגובות נגד מפעילי המחבל והארגון שעמד מאחוריו, אם היה כזה. "יש מגעים הדוקים עם המצרים, שהעבירו מסרים שהם מתנערים מהפעולה שלו והבהירו שלא היה כל מידע על כוונותיו".
בינתיים, הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי קיים תחקיר והערכת מצב בזירת האירוע לצד מפקד פיקוד הדרום, אלוף אליעזר טולדנו, ומפקד אוגדה 80 תת-אלוף איציק כהן. לאחר מכן הבהיר הרמטכ"ל כי "אנחנו מתחקרים את האירוע בצורה מעמיקה, ויחד עם צבא מצרים נפיק את הלקחים הנדרשים".
מטה ההסברה הלאומי אף הבהיר לשרי הממשלה בעקבות התקרית כי "נסיבות האירוע עודן נבדקות בתחקיר שמתנהל בשיתוף פעולה הדוק ומלא עם הצבא המצרי. מדובר במקרה חריג שלא מייצג את שיתוף הפעולה הביטחוני והעשייה המשותפת לישראל ולמצרים בשמירה על הביטחון בגבול". עוד נאמר, כי "במהלך השנה סוכלו ניסיונות רבים לחדירה והברחות בגבול".
מנגד, ולפחות באופן רשמי, צבא מצרים נמנע מלתאר את השוטר כמחבל - וגם לא האשים אותו בהרג הלוחמים. בהתייחסות ראשונה תמוהה טען הצבא המצרי כי "אחד מאנשי הביטחון, מהכוח האמון לשמירת הגבול, רדף אחר מבריחי סמים - ובמהלך המרדף חצה את הגבול והיה מעורב בחילופי אש שגרמו למותם של 3 חיילים ישראלים". הצבא המצרי ציין שאיש הביטחון נהרג גם הוא באותם חילופי אש, ולאחר מכן "בוצעו סריקות, חיפוש וצעדים נוספים כדי להבטיח את הביטחון באזור, כמו גם צעדים לחקירת האירוע. אנו שולחים את תנחומינו למשפחות ההרוגים ומאחלים החלמה מלאה לפצועים".
בישראל טענו שההודעה של הצבא המצרי "מוזרה מאוד ולא מובנת", אך בהודעות רשמיות נמנעו מלהתייחס אליה ובחרו להזכיר רק את שיתוף הפעולה שמתנהל בחקירת התקרית, וגם לפניה. גם לאורך הלילה, כשטופלה הברחת הסמים בגבול, התנהלו מגעים מול המצרים בדרגי מודיעין ושב"כ, וכן בין הצבאות.
בערב שוחח שר הביטחון יואב גלנט עם שר ההגנה המצרי, רב-אלוף מוחמד אחמד זכי. מלשכתו נמסר כי גלנט "הביע את הערכתו למחויבות שר ההגנה המצרי לחקירה משותפת של פרטי האירוע החמור, והדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה בחקירת הפיגוע למניעת מקרים נוספים בעתיד". בנוסף, נמסר כי "שר הביטחון גלנט אמר לשר ההגנה המצרי כי מערכת היחסים בין ישראל למצרים חשובה מאוד לשתי המדינות, וכי על שני הצדדים לוודא שהאירוע הקשה לא יפגע במערכת היחסים הביטחוניים הטובה בין המדינות".
האלוף טולדנו אמר כי "אנחנו בתחקיר משותף עם הצבא המצרי, שיהיה נוקב וברור. גבול סיני הוא גבול של שלום, אבל מתרחשות בו הברחות שיש לנו הצלחה טובה מאוד בסיכולן. לגדודים כאן יש ניסיון מבצעי גדול עם הרבה מגעי אש. בינתיים, גם מה שאני יודע, אני לא יודע בוודאות. כל דקה שמתקדמת אנחנו יודעים יותר. אני לא מוצא קשר בין הוראות הפתיחה באש לאירוע, וההוראות נבחנות בכל פעם מחדש". הוא ציין כי עדיין לא ברור אם יש קשר בין התקרית להברחת הסמים שהתרחשה בגבול כמה שעות לפניה.
התקרית בגבול מצרים: כך נהרגו 3 הלוחמים
נזכיר כי שניים מהלוחמים, סמל ליה בן נון (19) מראשון לציון ולוחם נוסף, נהרגו בעמדה ליד הגבול עם מצרים מירי של השוטר המצרי. הלוחם השלישי, סמ"ר אוהד דהן (20) מאופקים, נהרג מאוחר יותר, כשהיה חלק מכוח קרקל שסרק אחר המחבל - ונורה למוות בחילופי האש איתו. "הלוחמים והמפקדים בכוח חתרו למגע, ירו והרגו את המחבל", נמסר מהצבא.
הלוחם והלוחמת הוצבו בעמדת השמירה ליד הר חריף אמש ב-21:00 למשמרת של 12 שעות, ובצה"ל מעריכים כי השניים נורו בנפרד מחוץ לעמדה.
בבוקר השניים לא ענו בקשר, וכוח בפיקוד קצין שיצא לכיוונם מצא אותם בסביבות 8:00, מתים עם פצעי ירי. המחבל זוהה בסריקות שנערכו לאחר מכן, וכוחות צה"ל הצליחו לחסל אותו בתום חילופי אש בתנאי שטח קשים, בהובלת חפ"ק מח"ט הגזרה. באותם חילופי אש נהרג כאמור לוחם נוסף, ונגד צה"ל שנפצע באורח קל ופונה לקבלת טיפול רפואי בבית החולים סורוקה, משם שוחרר לאחר כמה שעות במצב טוב.
הגזרה הדרומית והגבול הארוך מאופיינים בהברחות רבות, שהן עיקר פעילות החיילים בדרך כלל. גם הלילה היה אירוע כזה - ועדיין לא ברור אם השוטר המצרי ניצל אותו כדי לחדור מבלי שזוהה: ב-02:30 בלילה סיכל כוח צה"ל הברחת סמים בשווי שמוערך ב-1.5 מיליון שקלים, שלושה ק"מ צפונית מזירת התקרית הבוקר. הסמים הוחרמו על ידי הלוחמים והועברו למשטרה.
האירועים התרחשו במרכז גזרת האוגדה המרחבית 80, החולשת על כ-200 ק"מ של הגבול עם סיני. מדובר באזור הררי וגבוה, עם נתיבי הברחה של ואדיות עמוקים, גיאיות מחורצים ושטחים "מתים" לתצפיות במרחב. לכן, רוב ניסיונות הברחת הסמים מתרחשים באזור זה.
צה"ל עיבה את הגזרה בשנה האחרונה בכוחות משטרה מיוחדים ואמצעים אוויריים לצד מארבי עומק, שהובילו לסיכול מוצלח של יותר ממחצית ניסיונות ההברחה, שעדיין נמשכים בכל שבוע, וכוללים חילופי אש בעיקר בצד המצרי. חוליות ההברחה המיומנות מקפידות לירות בעיקר בצד המצרי, בעוד הקולטים הישראלים אינם חמושים - אך לא אחת ניסו לדרוס את כוחות צה"ל במהלך מנוסתם.