שריפות גדולות משתוללות בכמה אזורים ברחבי הארץ: עשרות צוותי כיבוי ומטוסים פעלו החל משעות הצהריים (יום רביעי) באזור ירושלים, ואדי ערה וצוק מנרה שבאצבע הגליל בעקבות אש שפרצה במספר מוקדים. בשירותי הכבאות מציינים כי בשלב זה לא ניתן לקבוע האם יש חשד להצתה באף אחת מהשריפות, וייחסו תחילה את הסיבה להן למזג האוויר.
באצבע הגליל, כ-40 צוותי כיבוי ועוד שמונה מטוסים פעלו אל מול שריפה שפרצה סמוך לשעה 12:00 ברכס רמים שסמוך לרכבל צוק מנרה. האש התפתחה לשריפת יער וצמרות, שכן הרוחות באזור חזקות מאוד, אך לא נשקפה סכנה לבתים וליישובים הסמוכים. מטיילים פונו מהאזור, והמטוסים ולוחמי האש ביצעו פעולות כיבוי במקום.
עם רדת החשיכה חדלו מטוסי הכיבוי לפעול, אך סמוך לשעה 23:00 הצליחו לוחמי האש להשיג שליטה על השריפה. עם זאת, כ-20 צוותים ימשיכו לפעול לתוך הלילה לכיבוי סופי של האש. נציב כבאות והצלה, רב טפסר אייל כספי, הנחה לפרוס כוחות כיבוי גדולים הלילה ומחר במוקדי השריפה השונים, שיסרקו אחר מוקדי בעירה פעילים.
בכבאות אמרו כי "מדובר בשריפה נרחבת מאוד, שנעה בכמה חזיתות". מפקד מחוז צפון, טפסר ניזאר פארס, הכריז על "מכת אש" מחוזית - ריכוז מאמץ של צוותי הכיבוי לטובת האירוע. לוחמי האש פעלו בשתי חזיתות שונות כדי למנוע את התפשטות האש למנרה ולקריית שמונה, כשעיקר המאמץ התרכז בבלימת חזית האש סביב הפארק הגיאולוגי בקריית שמונה. מתנדבים מיחידת חילוץ גולן של המשטרה סרקו שבילים ופינו מטיילים מתוואי שביל ישראל. צוות כוננות של מחלצים נמצא במקום ויסייע במידת הצורך.
טפסר פארס אמר: "מדובר באירוע מורכב עם רוחות חזקות. הגבנו בצורה עוצמתית עם סדר כוחות גדול של יותר מ-40 צוותים, כוחות קק"ל, רט"ג וצה"ל. לוחמי האש יפעלו במקום עוד שעות רבות לתוך הלילה וימשיכו במאמצי הכיבוי עד לכיבוי סופי. נסיבות פרוץ הדליקה ייחקרו". האירוע נמצא בהכלה, אך עדיין יש בשטח כמה נקודות בעירה שאליהן מנסים לוחמי האש להגיע. למרות שהרוחות ממשיכות לנשוב בחוזקה, העלייה בלחות עשויה לסייע לכוחות בשטח.
שריפות פרצו גם בשטחים פתוחים בוואדי ערה, סמוך לאום אל פחם. 37 צוותי כיבוי בפיקודו של רשף מג'די טיארה, מתנדבים ומטוסי כיבוי פעלו בארבעה מוקדים שבהם פרצה שריפה - מועאוויה, עקאדה (השכונה הצפונית של אום אל פחם), עין איברהים ובאקה אל גרבייה - ולאחר כמה שעות הצליחו להשיג שליטה על כל מוקדי האש. הצוותים יפעלו בשעות הקרובות לכיבוי סופי של האש. מפקד תחנת חדרה טפסר משנה יוסי דקלו נכח במקום ופיקד על האירוע.
"תחנה אזורית חדרה פעלה בגזרת ואדי ערה בארבע גזרות בשריפות שונות", אמר מפקד תחנת חדרה, טפסר משנה יוסי דקלו. "אנחנו קיבלנו סיוע ממחוזות שונים ומתחנות שונות בארץ על מנת לתגבר את הכוחות פה. סד"כ אווירי שפעל בגזרות השונות סייע מאוד לכוחות. אנחנו צפויים להמשיך ולעבוד עוד שעות רבות לאור מזג האוויר החם, הרוחות והמשתנים הטופוגרפיים".
גם באזור ירושלים פרצה שריפה קוצים בסביבות השעה 15:30, בין לטרון לשער הגיא, סמוך למושב מסילת ציון שצפונית לבית שמש. 34 צוותי כיבוי ושמונה מטוסים הוזנקו למקום, כמו גם צוותי תגבור ממחוזות אחרים וצוותי קק"ל. חפ"ק נפתח באיקאה אשתאול, שאליו הגיע נציב הכבאות, רב-טפסר אייל כספי, כדי לעמוד מקרוב על מאמצי הכיבוי. שתי גזרות הלחימה באש מתרכזות בכניסה ליער בורמה וסמוך למושב מסילת ציון. מפקד הכבאות של מחוז ירושלים, טפסר שמוליק פרידמן שנכנס היום לתפקיד, פיקד על האירוע. לא נשקפה סכנה ליישובים.
נציב הכבאות כספי ומפקד המחוז פרידמן ביצעו בסביבת השעה 18:00 סיור מוסק מעל אזור השריפה וביצעו הערכת מצב מהאוויר. המפקדים כיוונו את הכוחות הקרקעיים לכיבוי מוקדי האש האחרונים. בסביבות השעה 19:00 הסתיימו פעולות הכיבוי מהאוויר, וכעבור כשעה הושגה שליטה מלאה על האש. לאחר הערכת מצב, הנציב כספי מסר כי אמנם הושגה שליטה על השריפה בירושלים, אך במהלך הלילה כוחות הכיבוי מהמחוז יעבדו לכיבוי מוחלט של מוקדי האש, כדי למנוע את התחדשות השריפה.
טפסר שמוליק פרידמן אמר: "מאז שעות הצהריים פעלו לוחמי האש בשריפה סמוך למושב מסילת ציון. עם קבלת ההודעה על פרוץ השריפה הוכרזה 'מכת אש' מחוזית, וכל רכבי הכיבוי של המחוז נעו לכיוון השריפה על מנת לבלום אותה בעוצמה. זאת במקביל לקבלת סיוע ממחוז יו"ש, דרום, ומרכז וכן מהמכללה הלאומית וצוותים של קק"ל. לוחמי האש פעלו בכמה חזיתות על מנת לבלום את השריפה ולתחם אותה בטרם תתפשט לעבר יישובים סמוכים. במקביל לפעולות הכיבוי הקרקעיות סייעו לנו מטוסים מטייסת 'אלעד' שפעלו לתיחום השריפה ולכיבוי בעזרת חומר מעכב בעירה, ומסוק. כעת ישנה רגיעה של השריפה ואנו נמצאים בהכלה שלה. אנו נמשיך לפעול במהלך הלילה ככל שיידרש עד שתושג שליטה מלאה על השריפה".
אלי חפוטה, פקיד יערות של קק"ל באזור הגליל העליון ורמת הגולן, אמר ב-ynet radio לדודו ארז וליואב רבינוביץ' כי "עונות המעבר, שזה אביב וסתיו, הן העונות הכי מסוכנות לשריפות כי אז יש משטר רוחות מאוד חזק שגורם להן להיות בעוצמות קצת יותר גדולות ממה שאנחנו מכירים". לדבריו, "זה עדיין לא אומר שביולי-אוגוסט לא יכולות להיות שריפות אימתניות, אבל עונות המעבר מאופיינות ברוחות, שרבים, חמסינים ומזג אוויר קצת יותר קיצוני מהעונה שהיא לב הקיץ, וזאת הסיבה שקשה להשתלט על השריפות והן קיצוניות יותר".
על השריפה שפרצה ברכס רמים שבאצבע הגליל אמר חפוטה: "יכול להיות שרשלנות של מטיילים גרמה לשריפה, יכול להיות שהצתה. אנחנו עדיין לא יודעים. אצלנו זה בעיקר רשלנות והצתות, אין לנו שריפות טבעיות בארץ ישראל. העובדה היא שזה קרה בשעה שהרוחות מעל רכס הרי נפתלי מתחזקות בצורה קיצונית, והאש התפשטה גם מזרחה וגם מערבה לכיוון קיבוץ מנרה. הייתה סכנה ממשית לבתי הקיבוץ, אך כעת לאחר פעולות הכיבוי הקיבוץ לא נמצא בסכנה".
אתמול פרצה שריפה גדולה בין חוף חוקוק לחוף גינוסר שבכינרת. חמישה צוותי כיבוי, בסיוע ארבעה מטוסים, הצליחו להשתלט על האש כעבור כשלוש שעות. עקב העשן הרב והחשש מהתפשטות השריפה פונו כ-70 מטיילים ששהו במתחם החורשה וברצועת החוף.
פורסם לראשונה: 15:10, 28.09.22