אחרי שמנהיגה בפועל של סוריה אבו מוחמד אל-ג'ולאני טען לפני כשבוע כי אין לו כוונה להסתכסך עם ישראל, בירושלים העבירו מסר לכוח הריבון החדש בדמשק: לא נקבל כל ניסיון של ג'יהאדיסטים לרדת לדרום סוריה. בישראל הוסיפו הבהרה: אם נראה שבסוריה יש גורם אחראי, נשקול להעביר לו את אזור החיץ. אך כל עוד אין כזה, נמשיך לדאוג לביטחוננו.
כמה ימים לאחר מכן אמר אל-ג'ולאני כי גם אחרי הפלת משטר אסד תמשיך סוריה לעמוד בהסכם הפרדת הכוחות שנחתם ב-1974 אחרי מלחמת יום הכיפורים - וקרא לקהילה הבינלאומית לוודא שגם ישראל תישאר מחויבת לו. בינתיים, בירושלים הוסיפו במסר שעבר לשלטון החדש בסוריה כי צה"ל נכנס לאזור החיץ ממניעים של הגנה וביטחון ישראל, מתוך חשש והכנה לאפשרות של אירועים דומים לאלה שהתרחשו ב-7 באוקטובר 2023 מכיוון סוריה. "לא ניתן לזה לקרות", הבהירו בירושלים.
בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני שנערכה מוקדם יותר בפיקוד צפון עסקו המשתתפים במצב בסוריה ובלבנון, והייתה העמקה בעומק הסקירות שקיבלו. ההבנה בישראל היא שהמורדים מנסים להציג חזות מסוימת לעולם המערבי, אך בירושלים נותרים עם עיניים פקוחות בכל הנוגע לנעשה בסוריה.
מאז נפילת שלטונו של בשאר אסד וההתערערות הביטחונית בצד הסורי, התקדמו כוחות צה"ל לאזור החיץ בין שתי המדינות, כאמור כדי לנטרל איומים. ברשת "אל-מיאדין" הלבנונית דווח בשבת מפי גורם כי צה"ל הקים 7 נקודות קבועות לאורך רצועת החיץ (עם סוריה) באזורים הכפריים של דמשק, דרעא וקוניטרה.
עוד דווח מפי אותו גורם כי הנקודות 1 ו-2, הנמצאות באזור החרמון, "משקיפות על דמשק ופרבריה המערביים". בשבועות האחרונים מדווחים הערוצים הסוריים בצורה שוטפת על התקדמות כוחות צה"ל לעבר הכפרים הסוריים, על מגע עם האוכלוסייה המקומית ועל מבצעים באתרים שונים באזור הגבול.
ביום שישי האחרון נרשם אירוע חריג באזור הכפרי המערבי של דרעא, אך לפי דיווח מקומי שפורסם אתמול בבוקר, נראה כי כוחות צה"ל הגיעו להסכם עם תושבי המקום. בתקשורת הסורית דווח בסוף השבוע כי כוחות צה"ל ביצעו ירי ממוצב בשם אל-ג'זירה, הנמצא מערבית לכפר מעריה בדרעא, לעבר סורים תושבי האזור שהפגינו נגד נוכחות הצבא במקום ודרשו כי הכוחות הישראליים יעזבו את אזור החיץ.
לפי הדיווחים הסוריים, נער נפצע מהירי. דובר צה"ל מסר כי "במהלך ההפגנה נגד פעילות צה"ל שהתקיימה בכפר מעריה בדרום סוריה, כוח שקרא למפגינים להתרחק זיהה איום שהיה נדרש לפעול להסרתו, ופעל לפי הוראות הפתיחה באש".
לפי דיווח מקומי סורי אתמול, מפי גורם נוסף, הושג הסכם בין ועדה מקומית הכוללת נציגים מהכפר מעריה באזור הכפרי המערבי של דרעא, לבין הכוחות הישראליים הממוקמים במוצב אל-ג'זירה הסמוך לכפר. הכוחות הישראליים, כך לפי הגורם, הסכימו לבקשת הוועדה לאפשר את הפעילות החקלאית של התושבים ולהפיג את המתיחות באזור.
לפי ההסכם, החקלאים רשאים לעבוד את אדמתם באופן חופשי מבלי שיהיו נתונים להטרדה כלשהי, וגם לא ישאלו אותם על זהותם או יבצעו עליהם חיפושים. לדברי תושבי האזור, ההפגנות בסוף השבוע האחרון נגד צה"ל הן אלה שהביאו להסכם הנוכחי. ההפגנות לטענתם נבעו מחששות לגבי אופי הנוכחות הישראלית באזור ושאלות לגבי כמה זמן היא תימשך.
הגורם שצוטט בכלי התקשורת המקומי הוסיף כי כי גורמים ישראלים הסבירו לוועדה המקומית כי נוכחותם זמנית, אך לא קבעו מסגרת ברורה, "מה שמעלה את האפשרות שהם יישארו לתקופה שנעה בין ימים, חודשים או שנה", נכתב בדיווח הסורי. עוד הודגש כי "הוועדה המקומית פיתחה מנגנון השואף לצמצם את החיכוכים ולהימנע מכל פילוג או האשמות בבגידה בין התושבים. עם זאת, הקשר עם הכוחות הישראליים נותר מקור לדאגה, על רקע החשש שהוא עלול להיות מנוצל כדי להשפיע על יציבות המרקם החברתי של האזור".
פורסם לראשונה: 22:57, 22.12.24