האיחוד האירופי קרא היום (ד') לממשלת גאורגיה לכבד את זכות ההפגנה ולהימנע מהפעלה נוספת של כוח נגד הפעילים המפגינים נגדה, בעקבות ההתנגשויות הקשות שנרשמו אמש בבירה טביליסי בין כוחות הביטחון למתנגדי הממשלה. גאורגיה היא מדינה במעמד של מועמדת להצטרפות לאיחוד, ושר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל מסר היום בהודעתו שככזו הוא קורא לה להבטיח את הזכות להפגין בדרכים לא-אלימות. הוא הדגיש כי שימוש בכוח לצורך דיכוי הוא בלתי מתקבל על הדעת.
בורל אמר את הדברים אחרי שאמש השתמשו כוחות הביטחון של גאורגיה בזרנוקי מים, גז מדמיע ורימוני הלם כדי לפזר מפגינים שמחו מול הפרלמנט על "חוק הסוכנים הזרים" שממשלת גאורגיה מקדמת, ושלטענתם יפגע בחופש העיתונות. הבוקר הודיע שר הפנים הגאורגי כי 63 בני אדם נעצרו בהפגנות שם.
"חוק הסוכנים הזרים" שאותו מקדמת הממשלה אמור לחייב כל כלי תקשורת וכל ארגון לא-מסחרי שיותר מ-20% מהמימון שלהם מגיע מחו"ל להירשם כגוף ש"מקדם את האינטרסים של גורם זר". המפגינים מכנים אותו "החוק הרוסי", משום שמשטרו של ולדימיר פוטין השתמש בחקיקה דומה כדי לחסל את יתרת כלי התקשורת העצמאיים וארגוני האופוזיציה ברוסיה. מפלגת השלטון של גאורגיה, "החלום הגאורגי", כבר העלתה גרסה של החוק הזה לדיון בשנה שעברה, אבל אז היא משכה אותו בעקבות מחאת המונים ברחובות.
המפגינים מזהירים שאם החוק יאושר, הוא ייתן לשלטונות שליטה הדוקה יותר בתקשורת ויפגע בתהליך הקבלה של גאורגיה לאיחוד האירופי. גאורגיה קיבלה בדצמבר האחרון מעמד רשמי של מועמדת להצטרפות, אחרי שנים של המתנה, אבל כדי להשלים את התהליך וליהנות מפירות החברות באיחוד היא תידרש לשורה של רפורמות בשנים הקרובות, כך שתעמוד בכללי סף, בכלל זה אלה הנוגעים לקיומו של משטר דמוקרטי.
"אנחנו לא רוצים את המשטר הסובייטי שההורים שלנו חיו בו", אמר אמש קאטו סלוקבדזה, מפגין שהגיע למחאה בטביליסי. "אני חושב שכל אדם צריך לצאת לרחוב ולומר לא לחוק הרוסי וכן לאירופה". המשטרה החלה לפזר את המפגינים בשעת לילה מאוחרת, אחרי שהם ניסו לחסום את הכניסה לפרלמנט כדי למנוע מהמחוקקים, שדנו באותה העת בחוק, לצאת ממנו.
קודם לכן החודש אישר הפרלמנט הגאורגי את החוק בקריאה ראשונה למרות ההפגנות, והיום יימשכו בו הדיונים לקראת ההצבעה על החוק בקריאה שנייה. כדי להתקבל סופית הוא חייב להיות מאושר בשלוש קריאות. נשיאת גאורגיה, סלומה זורבישווילי, מתחה ביקורת חריפה על הצעת החוק והבטיחה להטיל וטו עליו אם יאושר על-ידי הפרלמנט, אבל למפלגת השלטון יש אפשרות לבטל את הווטו שלה, כך שלאחר מכן יוכל יו"ר הפרלמנט לתת לו את האישור הסופי.