שירותי החירום באוקראינה דיווחו הערב (חמישי) כי לפחות 33 בני אדם נהרגו בהפצצות שביצע חיל האוויר הרוסי באזור צ'רניהיב שבצפון המדינה. ההודעה באה שעות אחדות אחרי שמושל האזור מסר כי תשעה בני אדם נהרגו בהפצצה רוסית נגד שני בתי ספר וכמה בתים פרטיים שם. הרשויות בצ'רניהיב טענו כי באזור שהותקף אין מטרות צבאיות, אלא רק בתי ספר, גני ילדים ובתי חולים. פעולות החילוץ נמשכות, ויש חשש שיתברר כי מספר ההרוגים האמיתי גבוה בהרבה. קודם לכן הערב פורסם תיעוד של הפצצה או הפגזה נגד בתים בצ'רניהיב (ראו בהמשך הכתבה).
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשא הערב דברים, ובהם שיבח את חייליו וטען שבניגוד לדיווחים – המבצע הצבאי של ארצו באוקראינה מתקדם לפי התוכנית ובדיוק בהתאם ללוח הזמנים והמשימות שנקבעו. "נהרוס את האנטי-רוסיה הזו שנוצרה על-ידי המערב", אמר, והבטיח לפצות בכסף את החיילים הפצועים ואת משפחות החיילים ההרוגים. הנשיא הרוסי טען כי צבאו רושם הצלחות באוקראינה, וכי נרשמים שם "מעשי גבורה". הוא שב והטיח האשמות קשות בממשלה בקייב: "הכוחות האוקראיניים מענים שבויי מלחמה רוסים ולקחו בשבי אלפי אזרחים זרים, כולל סטודנטים. החיילים שלנו יצרו מסדרונות הומניטריים כדי שאזרחים יוכלו לברוח, אבל לאומנים אוקראינים חוסמים אותם. הכוחות האוקראיניים משתמשים באזרחים כמגנים אנושיים".
המלחמה באוקראינה – עדכונים אחרונים:
• המו"מ התחדש, מקרון לפוטין: "אתה משקר לעצמך, המדינה שלך תסבול"
• עשרות הרוגים בחרקוב, מריופול בלי חשמל ומים: "הגרוע ביותר לפנינו"
• האוליגרכים מבריחים למלדיבים: היאכטה הגדולה מסוגה בעולם נתפסה בגרמניה
• ילדים וגם קשישה: דיכוי המחאה ברוסיה נמשך, כבר 7,600 נעצרו
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• נמצאים באוקראינה או בגבולותיה? רוצים לדווח ולצלם? לחצו כאן
דברי פוטין והדיווחים על ההרג בצ'רניהיב באו ממש במקביל לחידושן של שיחות הפסקת האש בין נציגי אוקראינה ורוסיה. סבב השיחות, השני במספר, התקיים בבלארוס, והוא הסתיים אחרי כשלוש שעות. הצד האוקראיני הודיע כי לא השיג את התוצאות שלהן קיווה, אולם כן גובשו הבנות בנוגע ליצירת מסדרונות הומניטריים לפינוי אזרחים ולהפסקות אש זמניות במהלך הפינויים האלה. עוד סוכם לקיים בקרוב סבב שיחות שלישי. המשלחת הרוסית אישרה את הדברים, ומסרה כי מבחינתה מדובר בהתקדמות משמעותית.
השיחות התקיימו אף שנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הצהיר כי מדובר ב"בזבוז זמן" כל עוד המתקפות הרוסיות על ארצו נמשכות. במסיבת עיתונאים הערב בקייב אמר זלנסקי כי הוא רוצה לדבר ישירות עם נשיא רוסיה פוטין, משום ש"זו הדרך היחידה להפסיק את המלחמה".
המשא ומתן בבלארוס התחדש שעה קלה אחרי שבמוסקבה איים פוטין כי אם קייב "תעכב" את המגעים – הוא רק יוסיף דרישות לרשימה שלו, הכוללת בין היתר את פירוז אוקראינה והפיכתה לניטרלית בעימות שבין רוסיה למערב. את האיום השמיע פוטין בשיחה בת שעה וחצי שקיים בצהריים עם נשיא צרפת עמנואל מקרון. בקרמלין מסרו כי פוטין אמר לעמיתו הצרפתי שבכל מקרה, בלי קשר למשא ומתן, היעדים הרוסיים בפלישה יושגו, ובראשם "דה-מיליטריזציה של אוקראינה".
מלשכתו של מקרון נמסר כי פוטין טען בפניו שרוסיה נלחמת במשטר ניאו-נאצי, דחה את הטענות שמוסקבה פוגעת באזרחים באוקראינה – והכחיש שארצו מפציצה בקייב. מקרון, כך נמסר, השיב לו שבאוקראינה אין משטר נאצי, ושפוטין מוליך את עצמו שולל ואינו מתאר את המציאות. "אתה משקר לעצמך, אתה עושה טעות ענקית בנוגע לאוקראינה ולנשיא שלה", אמר לו מקרון, "מה שאתה עושה יפגע קשות במדינה שלך – רוסיה תהיה מבודדת, מוחלשת ותחת סנקציות לתקופה ארוכה מאוד". עם זאת, בארמון האליזה הודו שבדבריו של פוטין לנשיא הצרפתי לא היה שום מסר מרגיע: "פוטין הפגין נחישות להמשיך במבצע", דיווח הארמון. לאחר מכן שוחח הנשיא הצרפתי עם נשיא אוקראינה זלנסקי.
צדים משת"פים רוסים בחרקוב: "אין לאן ללכת, זה הבית"
בינתיים בשטח, ערי אוקראינה נתונות להפצצות והפגזות בלתי פוסקות. במערב מעריכים כי רוסיה מתוסכלת מההתקדמות האיטית של כוחותיה, שבוע שלם לאחר שפתחה בפלישה לאוקראינה, ולכן היא עוברת לטקטיקה של מצור על ערים, שבמסגרתה היא נזהרת הרבה פחות מפגיעה באזרחים.
הבוקר דיווחו הרשויות באוקראינה על 34 הרוגים ביממה האחרונה מהפגזות והפצצות של צבא רוסיה נגד אזורים מאוכלסים בעיר חרקוב. זוהי העיר השנייה בגדולה באוקראינה, עם כ-1.5 מיליון תושבים בימי שגרה. העיר, ששוכנת בצפון-מזרח המדינה, דיווחה אתמול על עוד 21 הרוגים בהפגזות עליה, שאז פגעו גם באוניברסיטה ובבניין המועצה העירונית.
אנדריי, תושב חרקוב שהצטרף למיליציה עירונית, סיפר שהוא וחבריו מסייעים לצבא ולמשטרה להגן על העיר ומתצפתים על גבולותיה. "כרגע המצב בשליטה", אמר ל-BBC, "אנחנו שולטים בעיר, אבל הרוסים מבצעים פשעי מלחמה, פשוט כך. הם תוקפים מהאוויר בחלקים של העיר שאין בהם שום מטרות צבאיות". לטענתו צבא רוסיה משתמש באנשים הנמצאים בעיר כדי לסמן מטרות לתקיפה, ואחת המטרות של המיליציה שבה הוא חבר היא לאתר את האנשים האלה וללכוד אותם. "אני יודע שאנחנו נלחמים בצבא גדול וחזק, אבל זה הבית שלנו ואין לנו לאן ללכת".
גם העיר מריופול שבדרום-מזרח, סמוך לחבל הבדלנים דונבאס ולחופי ים אזוב, מכותרת כעת וסופגת הפגזות קשות. לפי הרשויות שם אין בה חשמל או חימום, וגם אספקת המים בה אזלה. הבוקר הצהירו הבדלנים הפרו-רוסים במחוז דונייצק שבחבל דונבאס כי אם לא ייכנעו הכוחות האוקראיניים בעיר – שבה 430 אלף תושבים בימי שגרה – הם "עשויים" לפתוח במתקפות נגד יעדים שונים בה.
תושב מריופול סיפר בצהריים ל-BBC כי הוא ומשפחתו מנסים לשרוד במציאות האיומה: "אין אור, אין חימום ואין מים כבר יומיים שלמים, ובקושי נשאר לנו אוכל", העיד מקסים, מפתח תוכנה בן 27 המסתתר בבית סבו וסבתו, מאז יום חמישי שעבר, היום שבו החלה הפלישה. השניים, בשנות ה-80 לחייהם, גרים בקומה השישית בבניין במרכז העיר, ואינם יכולים לצאת. "הבוקר ההפגזות התחדשו בשעה שש. אנחנו יכולים לשמוע אותן עכשיו מכל כיוון, אנחנו מבועתים". הוא העיד שגם מלאי התרופות אוזל: "הממשל המקומי מנסה לחלק לחם ומים, אבל הם נגמרו. מילאתי את האמבטיה במים לפני שהזרם פסק, אבל נשארו לנו עכשיו רק כחמישה ליטרים".
במועצת העיר מריופול השוו את המצב למצור שהטילו הנאצים על לנינגרד, כיום סנט פטרסבורג, ב-1944. "בכוונה, לאורך שבעה ימים, הם הורסים את התשתיות האזרחיות שקריטיות לתמיכה בחיים במריופול. שוב אין לנו חשמל, מים וחימום", נמסר. בהמשך, בצהריים, דווח כי הרוסים תוקפים את קווי הרכבת אל העיר, לכאורה כדי למנוע פינוי של אזרחים. "מריופול עדיין תחת אש. נשים, ילדים ומבוגרים סובלים. אנחנו מושמדים כאומה. זהו ג'נוסייד נגד העם האוקראיני".
משרד הפנים האוקראיני דיווח הערב כי הכוחות הרוסיים פתחו באש בעיר אנרגודר שבדרום-מזרח אוקראינה, עיר הסמוכה לתחנת הכוח ז'פוריז'יה – תחנת הכוח הגרעינית הגדולה ביותר באירופה. בימים האחרונים, בעוד הרוסים הולכים ומתקרבים אליה, הקימו שם התושבים מחסומים מאולתרים, בין השאר בעזרת משאיות אשפה, כדי למנוע את כניסת צבאו של פוטין. הערב דווח כי הצבא הרוסי נכנס אל העיר עם טנקים. באזור יש תחנת כוח גרעינית נוספת שיש חשש שתיפול לידי הרוסים. בשבוע שעבר, נזכיר, כבר כבש צבא רוסיה את הכור הגרעיני בצ'רנוביל.
בעיר אנרגודר חיים יותר מ-50 אלף תושבים, והיא אחראית לכרבע מהחשמל המיוצר באוקראינה. היום הגיעו משם סרטונים שבהם נראו להבות ועשן מיתמר בשמי העיר, כשברקע אזעקות עולות ויורדות. אנשים נראו נמלטים מהתופת.
רוסיה: "עכשיו זו מלחמה חמה עם המערב"
בתדרוך לעיתונאים אמר הערב גורם אמריקני רשמי כי להערכת ארה"ב, כ-90% מהכוחות שפוטין הכין למלחמה לפני צאתה לדרך כבר נמצאים בתוך אוקראינה. הגורם אמר כי לפי שעה אין באפשרותו לאשר את הדיווחים שהעיר הדרומית חרסון נפלה לידי רוסיה, כפי שדווח ביממה האחרונה, וציין כי עדיין מתנהלת שם לחימה. הוא העריך כי הכוחות הרוסיים עשויים להמשיך מחרסון לעיר מיקולאייב.
לפי המידע שבידי המודיעין האמריקני, רוסיה שיגרה עד כה 480 טילים במהלך המלחמה, ורובם שוגרו מתוך שטח אוקראינה. הגורם אמר כי ארה"ב אינה יכולה לאשר שרוסיה הביאה לשטח באוקראינה נשק תרמו-בארי או עשתה שימוש בנשק שכזה. חימוש תרמו-בארי מכונה גם "פצצות ואקום", והוא כולל פצצות מצרר, שנחשבות לנשק לא-לגיטימי על ידי רוב מדינות העולם.
במקביל לדברי פוטין, גם ראש מודיעין החוץ הרוסי, סרגיי נרישקין, ניפק הערב הצהרות לוחמניות. נרישקין אמר כי עבור רוסיה לא מדובר עוד במלחמה קרה עם המערב, אלא במלחמה חמה, וכי הוא רואה בכך תועלת: "לרוסיה יש עכשיו הזדמנות אמיתית לשים קץ למלחמה שהתנהלה במרחב הפוסט-סובייטי ב-30 השנים האחרונות", טען. הוא אמר כי אמנם האוקראינים הם שיקבעו את עתידם, ולא רוסיה, "אבל זו תהיה אוקראינה שונה לגמרי וזה יהיה סיפור שונה לגמרי".
במרכז אירופה מצטיידים בדלק ודרכונים
תושבים במדינות במזרח אירופה ובמרכזה ממשיכים לחשוש שהמלחמה תגיע גם אליהם, במיוחד בצל האיומים המרומזים של פוטין שהיא עלולה להפוך לגרעינית. בכמה מדינות שבעבר חיו תחת שלטון סובייטי וקומוניסטי, מפולין עד בולגריה, ניגשו בימים האחרונים תושבים רבים לבית המרקחת לקנות יוד, מתוך אמונה שהחומר יגן עליהם מקרינה במקרה של שימוש בנשק גרעיני. יוד נחשב לדרך להגן על הגוף ממחלות כמו סרטן בלוטת התריס במקרה של חשיפה לקרינה רדיואקטיבית, ובשנת 2011, אחרי האסון הגרעיני בפוקושימה, המליצו הרשויות ביפן לתושבי האזור להשתמש בחומר זה. עם זאת, יש ספק בנוגע למידת ההגנה שהוא יכול לספק במקרה של שימוש בנשק גרעיני.
ניקולאי קוסטוב, ראש איגוד הרוקחים של בולגריה, סיפר: "בשבוע האחרון נמכר בבתי המרקחת הבולגריים יותר יוד מאשר הכמות שנמכרת בממוצע בשנה שלמה. בחלק מבתי המרקחת אזל המלאי. הזמנו עוד, אבל אני חושש שזה לא יספיק לזמן רב". בצ'כיה ובפולין מדווחים על תופעה דומה. עוד תופעות שנרשמו בימים האחרונים במדינות מרכז אירופה ומזרחה הן תושבים הפוקדים לשכות ממשלתיות כדי להנפיק דרכונים וממלאים את מכלי הדלק במכוניותיהם למקרה שייאלצו לברוח.
ברוסיה עצמה, בינתיים, ספק רב כמה מודעים התושבים להיקף המלחמה והשלכותיה: שם נמשך ניסיונו של משטר פוטין למנוע כל קול של מחאה מקומית נגד המלחמה. אחרי שבשבוע האחרון עצרו שלטונות רוסיה יותר מ-7,600 מפגינים שהעזו לצאת ולקרוא להפסיק את המתקפה על אוקראינה, ואיימו בסגירה של כלי תקשורת שאינם מיישרים קו עם עמדת השלטון, הערב הודיע ערוץ הטלוויזיה "דוז'ד" כי הוא נאלץ להפסיק זמנית את עבודתו, אחרי שקודם לכן השבוע נחסם אתר האינטרנט שלו. "אנחנו ממש מקווים שנוכל לשוב לשדר ולעבוד", נמסר בהודעתו.
בכך מצטרף הערוץ לתחנת הרדיו Ekho Moskvy, אחד מכלי התקשורת הליברליים האחרונים ברוסיה, שנסגרה בעקבות לחץ על האופן שבו סיקרה את המלחמה. Ekho Moskvy נמנתה עם ערוצי החדשות המובילים ברוסיה, ואחרי ששלשום היא הורדה מהאוויר - היום הודיעה מועצת המנהלים שלה על סגירתה. עם זאת, אחר הצהריים עוד נמשכו שידוריה בערוץ היוטיוב שלה. על כל פנים, סגירתה היא מכה קשה למגזר הקטן של תקשורת עצמאית שעוד נותר ברוסיה.
גם היום גבר הבידוד הכלכלי של רוסיה. בצהריים הודיעה איקאה כי היא סוגרת את כל 17 החנויות שלה ברחבי רוסיה, ותאסור גם מכירות של מוצריה בבלארוס. המהלך צפוי להשפיע על 15,000 עובדים. מוקדם יותר הודיעה צרפת כי במסגרת אכיפת הסנקציות על אוליגרכים רוסים היא תפסה יאכטה ששייכת לאיגור סצ'ין, מנכ"ל תאגיד הנפט הרוסי רוסנפט. לפי הרשויות בפריז היאכטה, באורך של 88 מטר, נעצרה בזמן שניסתה לעזוב את נמל לה סיוטה שבדרום צרפת.
בהמשך הערב צפויה גם ארה"ב להכריז על סנקציות נגד שורה של אוליגרכים נוספים שעד כה לא הוטלו עליהם עיצומים, וכן על בני משפחותיהם. לפי סוכנות הידיעות רויטרס, ברשימת הסנקציות החדשות ייכללו כמה אוליגרכים מוכרים מאוד, בהם כאלה המקורבים לפוטין.
באוקראינה עצמה אישר אחר הצהריים הפרלמנט הצעת חוק המתירה למדינה לעקל נכסים השייכים לרוסיה או לאזרחים רוסים בעקבות הפלישה לאוקראינה. על פי החוק, הממשלה תוכל להציע למועצת הביטחון האוקראינית אילו נכסים להחרים, ואם זו תיתן את אישורה – הם יעברו לבעלותה של אוקראינה.
פורסם לראשונה: 18:16, 03.03.22