הכנסת דנה הערב (רביעי), פעם נוספת, בהדחתה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, לאחר שבשבוע שעבר נרשמה מבוכה גדולה לקואליציה – שלא הצליחה לגייס רוב להצבעה בעניין הצעה דחופה לסדר שהגיש ח"כ אביחי בוארון (הליכוד). הערב, כל חברי האופוזיציה החרימו את ההצבעה. הם יצאו מהמליאה וצעקו לקואליציה: "בושה". לבסוף אושרה ההצעה לקיים דיון בכנסת בהדחת היועמ"שית ברוב של 51 תומכים.
• הצעת הליכוד להדחת היועמ"שית – לקריאה מלאה לחצו כאן
בוארון לא היה מוכן להשלים עם תוצאות ההצבעה בשבוע שעבר, שנחתמה בפער של קול בודד – 40 חברי כנסת תמכו בהצעה ו-41 התנגדו לה – והגיש הצעה דחופה לסדר היום תחת שם חדש: "התנהלות מערך הייעוץ המשפטי לממשלה והנזק לציבור".
אף שההצעה לסדר הערב עברה ברוב קולות, הדבר לא יוכל להוביל להדחתה של בהרב-מיארה. מדובר יותר בהצהרה של הקואליציה על הכוונה לקדם את הצעד הזה. בדיון הקודם הודה שר המשפטים יריב לוין כי בשלב הזה אין רוב בממשלה להדחתה של בהרב-מיארה מתפקידה.
הדיון נפתח בצעקות. חברי האופוזיציה הפריעו לבוארון להציג את הצעתו. בוארון הציג רצף של התנגדויות של היועמ"שית לצעדים שהממשלה ביקשה לבצע. "ההצעה לסדר נוגעת לסוגיה הרגישה ביותר אולי הנפיצה ביותר על סדר יומה של החברה הישראלית", אמר בוארון. "עוד לא התחלתי, הכנתי נאום, אבל מה זו האלימות הזו?". ח"כ יוראי להב-הרצנו (יש עתיד) צעק: "התקפה משולחת רסן, בלי בושה". ח"כ מירב כהן (יש עתיד) אמרה: "ראש הממשלה מפר את הסכם ניגוד העניינים שלו, אסור לכם להתעסק בזה".
לוין ציין: "מזמן לא מדובר בייעוץ מקצועי אלא בהתנהלות פוליטית לחלוטין מפוזיציה. פעילותה לא מסייעת לפעילות הממשלה. כך אי אפשר לעבוד, כך אי אפשר להמשיך, ואני מעריך שהממשלה יכולה להתכנס ולקבל את ההחלטות המתאימות".
ח"כ מירב בן ארי (יש עתיד) הטיחה: "אתם מביאים את ההצעה הזאת שוב אחרי שהיא נפלה בשבוע שעבר, דבר שלא היה כאן שנים. 17 שנה אתם בשלטון, כל היום 'אכלו לי, שתו לי'. תשלטו ותפסיקו לבלבל את המוח. אתם כל היום בוכים, נבחרתם לשלוט – תשלטו. תפסיקו להתבכיין. נמאס לשמוע אתכם".
ח"כ יואב סגלוביץ פנה לבוארון: "מה אתה עושה פה? נתניהו מעיד עכשיו, לך אליו, יחד עם קיש. לך לבית המשפט. תוציא את האוטו מהחנייה". ח"כ גלעד קריב (הדמוקרטים) אמר: "אני מבין איך שהייעוץ המשפטי מונע מכם להתנהל כמו מאפיה. בגלל הייעוץ המשפטי העברתם מיליארדים לחמאס? בגלל הייעוץ המשפטי אתם מפקירים 100 חטופים? בגלל הייעוץ המשפטי הורידו את דירוג האשראי? בגלל הייעוץ המשפטי הוכפל מספר הנרצחים בחברה הערבית? הוכפל מספר ההרוגים בכבישים? אתם אשמים בכישלון הזה".
הבוקר הוציאו עשרות ראשי סניפים וחברי מרכז מכתב לחברי הכנסת ולשרים של הליכוד, וקראו להם להתייצב הערב במליאת הכנסת ולהצביע בעד הצעתו של בוארון להתחיל את תהליך העברת היועמ"שית מתפקידה. "אנו, ראשי סניפים ופעילים מרכזיים, משוכנעים כי היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה מובילה הפיכה משטרית כדי לסלק את שלטון הימין בהובלת הליכוד", כתבו. "פיטוריה הכרחיים להגנה על הדמוקרטיה הישראלית. אנו מצפים שנבחרי הציבור של הליכוד כולם יתנו ביטוי לרצון הגורף של חברי הליכוד להביא לפיטוריה. אנו קוראים לשרים ולחברי הכנסת לגלות נחישות ועוז רוח. חברי הליכוד בבוא היום ידעו להעריך את מי שפעל לתיקון הדמוקרטיה על ידי פיטורי היועצת המשפטית".
"זה צריך להיות דבר רוחבי, מהלך שיוצא לפועל רק כאשר יש הסכמה רחבה בממשלה שהגיעו מים עד נפש", אמר לוין. "כדי שזה יקרה, צריך שיתייצבו השרים ויאמרו באופן גלוי שאי-אפשר להמשיך כך, ובלית ברירה מבקשים לקיים דיון בממשלה ואולי הליכים נוספים להוביל להדחה. עד כה, למרות היוזמה של השר קרעי, יש מספר גדול של שרים שטרם הביעו את עמדתם. לצערי, מבלי שהם יבואו ויאמרו שהם עומדים על קיומו של הליך כזה, לא מתקיים התנאי הבסיסי שנדרש, שלפיו הממשלה כמכלול רחב הגיעה למצב הקיצון הזה".
לאחר מכן עלתה לדיון הצעתה של ח"כ פנינה תמנו שטה (המחנה הממלכתי), הקוראת להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר. יו"ר המחנה הממלכתי גנץ פתח את דבריו: "מעל לאלף נרצחים, הטבח הגדול ביותר ביום אחד מאז השואה, ואת זה אסור שיטייחו. אל תזלזלו בעם , אל תגידו 'יהיה בסדר', אל תהיו צבועים. כשניהלתם קמפיין לוועדת חקירה ממלכתית על פרשת הרוגלות – נשמעתם אחרת".
הוא הוסיף: "כולכם יצאתם רק לפני כמה חודשים בעד ועדת חקירה ממלכתית ל-7 באוקטובר, איפה אתם? הבעיה שלכם היא שאתם מזלזלים בעם. אף אחד מכם לא שינה את דעתו. אתם מנסים לעשות שני דברים חמורים – אתם מנסים לטייח כדי לחמוק מאחריות. זו מכירת ביטחון המדינה למען צרכים פוליטיים. אתם מפרקים את האמון במערכות שלטון החוק, ושוב להחזיר אותנו למלחמות היהודים".
לדבריו, "העם שלנו לא טיפש, הוא מבין בדיוק מה אתם מנסים לעשות. לא יעזור לכם. רואים לכם. רואים את הצביעות, את הניסיון השקוף לפרק את האמון של מוסד שכולכם דיברתם בשבחו. רואים את הרצון שלכם שנחזור לריב כמו ב-6 באוקטובר. רואים את הזלזול והיהירות. רואים שאתם מוכנים לפרק את החברה הישראלית, בגלל תאוות שלטון. וזו בדיוק הסיבה שחייבים ועדת חקירה ממלכתית בלתי תלויה, ולא ועדה מטעם. בטח לא מטעמכם".
סגן יושב ראש הכנסת חנוך מילביצקי קטע את דבריו של גנץ: "לא מאמינים במערכת המשפט, לא בשופטים ולא בעליון". השר וחבר הקבינט דודי אמסלם (הליכוד) האשים את מערכת המשפט לדורותיה במחדל 7 באוקטובר, והכריז שהממשלה לא תקים ועדת חקירה ממלכתית: "לפי חוק, בית המשפט העליון אמור להקים ועדת חקירה ממלכתית. אנחנו נמצאים במשבר עצום כבר שנים, ובדגש על השנתיים האחרונות, בדיוק עם אותו בית משפט עליון".
הוא ציין: "לדעתי, בוועדת חקירה ממלכתית ייכתב על השופטים פרק רציני מאוד. לטעמי, אם אני מקים ועדת חקירה אמיתית, לשופטים וליועמ"שית יש פרק ראשון. הם נמצאים בניגוד עניינים, הם יחקרו את עצמם? כל הסיפור התחיל לפני המלחמה, המלחמה היא תוצאה של מה שהיה לפני. לא נקים ועדת חקירה ממלכתית, נקים ועדת חקירה של העם, אמיתית, הגונה וישרה שבסופו של דבר תחקור את האמת".
ח"כ עמית הלוי (הליכוד) קרא ליו"ר המחנה הממלכתי להסיר את ההצעה מסדר היום. באופוזיציה קראו לקואליציה "פחדנים". 51 התנגדו, 43 הצביעו בעד – וההצעה נפלה מסדר היום.
גנץ הגיב על תוצאות ההצבעה: "הציבור שומע אותי. הוא שמע אותי לאורך כל התקופה שקדמה למלחמה, כשהזהרתי לאן הדברים הולכים ואיך המערכת הולכת להתפרק. הוא שמע אותי כשהצטרפתי לממשלת החירום. הרמטכ"ל עוסק בתחקירים מקצועיים וועדת חקירה ממלכתית עוסקת במהויות. הייתי רמטכ"ל והייתי שר ביטחון, והינה אני מזמין אתכם – בואו תחקרו אותי בדברים הכי עמוקים שקרו פה. זו תוצאה של 20 שנה, אני לא מחפש אשמים, אני מחפש את האמת העמוקה. צריך לקחת חבורה אחת מוסכמת של מומחים עם שופט בראשם, שיחקרו כמו שצריך ואם אני אחראי זה מה שיהיה. מגיע לילדים שלנו, שהולכים לגדול פה, וגם לילדים שלנו שנלחמים בעזה. לנו, הפוליטיקאים, אסור לגעת בוועדה הזאת בשום פנים ואופן!"