בית המשפט המחוזי בתל אביב החליט היום (שלישי) לשחרר למעצר בית את דובר ראש הממשלה לענייני ביטחון, אלי פלדשטיין, ואת הנגד, הנאשמים בפרשת המסמכים המסווגים – לאחר חודש ושבוע במעצר. הפרקליטות צפויה לערער על ההחלטה וביקשה לעכב את שחרורם ב-48 שעות לצורך הגשת בקשה למעצר עד תום ההליכים. השופט קבע כי אם הערעור לא יוגש עד מחר ב-13:00, השניים ישוחררו.
לעיון בהחלטה המלאה - לחצו כאן
השופט עלאא מסארווה אמר בדיון היום בחלופת המעצר לשניים כי "מצאתי חולשה ראייתית בייחוס לפלדשטיין כוונה לפגוע בביטחון המדינה". בנוסף, השופט ציין כי הנגד הציע לפלדשטיין "ציר למעבר ידיעות סודיות ללשכת ראש הממשלה". ההחלטה האם להאריך את מעצר השניים עדיין לא התקבלה.
עורכי דינם של הנאשמים, היום
(צילום: עידו ארז / שילה פריד )

2 צפייה בגלריה
פרשת המסמכים
פרשת המסמכים
"פרסום המסמך גרם לסיכון חמור למקורות, לשיטות ולאמצעים סודיים ביותר"
(צילום: אלכס קולומויסקי, דובר צה"ל)

"חלקו של אוריך בפרשה אינו זניח"

לדברי השופט, "לאחר ששמעתי את טיעוני הצדדים, ועיינתי בתיק החקירה, הגעתי למסקנה שנמצאו ראיות לכאורה כנדרש בשלב זה של ההליך לגבי העבירות (ריבוי עבירות - ש"פ) של מסירת ידיעה סודית שאסורה להעברה, וכן בהפצתה באמצעות כלי תקשורת. עם זאת, מצאתי חולשה ראייתית בעבירה המייחסת למשיב 1 (פלדשטיין), מסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה".
עוד אמר השופט: "בהיעדר ראיות ישירות בעניין כוונה לפגוע בביטחון המדינה, ולאחר שמצאתי קושי בביסוס כוונה זו על הלכת הצפיות, לפיה אדם מוחזק כמי שהתכוון למעשיו אם ראה מראש אפשרות קרובה לוודאי להתרחשות התוצאות, הגעתי למסקנה שקיימת חולשה בראיות התביעה בהקשר זה".
השופט גם העיר שיינתן משקל מסוים לטענת פלדשטיין לאכיפה בררנית, לעומת יועצו של נתניהו, יונתן אוריך, "שלא נעצר ולא הועמד לדין, ולטענת המשיב השני (הנגד) - מטרתו הייתה שהחומר הסודי יובא לידיעתו של ראש הממשלה". לדבריו, חלקו של אוריך בפרשה "איננו זניח": "הוא עובר כחוט השני במספר צמתים לאורך המסכת המתוארת בכתב האישום". הוא תיאר בנוסף כי "פלדשטיין שולח לו עדכונים לרוב".
בנוסף, השופט אמר כי פלדשטיין, שעורך הדין עודד סבוראי מייצג אותו בדיון, לא היה זה שהעביר את המידע לנתניהו: "לא היה מוסמך לקבל את החומר, מאחר שלא עבר מבחני התאמה ביטחונית ולא החזיק בסיווג ביטחוני מתאים. על כך ידע לכל המאוחר ב-4 באפריל. למרות זאת, המשיב 2 (הנגד) העביר לו את החומר באמצעות אפליקציית טלגרם ב-7 ביוני, מתוך כוונה שהמשיב 1 (פלדשטיין) יעבירו לראש הממשלה".
השופט הוסיף: "פרסום המסמך גרם לסיכון חמור למקורות, לשיטות ולאמצעים סודיים ביותר. בנוסף, עולה מהנתונים כי המשיב 2 (הנגד) הציע למשיב 1 (פלדשטיין) להקים ביניהם ציר תקשורת קבוע, שבאמצעותו יועברו ידיעות סודיות ישירות מהמערכת הצבאית ללשכת ראש הממשלה".
2 צפייה בגלריה
משפחתו של אלי פלדשטיין מקבלת עדכון מעורכת הדין במהלך הדיון בהארכת מעצרו
משפחתו של אלי פלדשטיין מקבלת עדכון מעורכת הדין במהלך הדיון בהארכת מעצרו
קרוביו של פלדשטיין בדיון, היום
(צילום: שילה פריד)

הקלה למשפחת פלדשטיין: "לא הייתה לו כוונה לפגוע בביטחון המדינה"

"הבן שלי נתן 10 שנים לביטחון המדינה", אמר מחוץ לדיון יהושע פלדשטיין, אביו של אלי פלדשטיין. "הייתה לנו תחושה קשה לחשוב שהבן שלי חשוד בפגיעה בביטחון המדינה, ואני שמח שהשופט קבע שאין חשד כזה. זה מחזיר לנו את האמון במדינה. אנחנו בטוחים שגם בשאר הסעיפים הצדק יהיה איתו". שלמה, אחיו של פלדשטיין, אמר: "כמו שאמרנו מההתחלה, בחור שנתן 12 שנה למדינה כקצין מוערך, לא הייתה לו כוונה ולא יכלה להיות לו כוונה לפגוע בביטחון המדינה".
אחרי ההחלטה שניתנה, אמר עו"ד סבוראי, פרקליטו של פלדשטיין: "מביעים סיפוק רב מהחלטת בית המשפט לשחרר אותו למעצר בית. לאחר שהשופט קרא את כל חומר הראיות, ההחלטה היא חד-משמעית. לא היה בסיס להאשים בכוונה לפגוע בביטחון המדינה וחבל שכך נעשה.
"המניע לפרסום היה דווקא לסייע למשפחות החטופים. פלדשטיין חשב, כפי שחשבו בלשכת רה"מ, שניהול המו"מ פוגע במשפחות החטופים ורצו שהן ידעו שהמו"מ לא היה אפקטיבי וזה היה המסר מרה"מ. פלדשטיין אדם נורמטיבי שאינו מסכן את ביטחון המדינה, הוא גדל בבית חרדי והתנדב לשרת בצה"ל וכל משפחתו פועלת כך. אנחנו מקווים שהפרקליטות תקרא היטב את הראיות ולא תערער, וההחלטה תצליח להוריד את הלהבות".
עו"ד קורב, המייצג את הנגד, אמר אחרי ההחלטה לשחרר את השניים למעצר בית: "בית המשפט קבע שהמטרה הראשונית והעיקרית של הנגד הייתה להעביר חומר לרה"מ וזאת הסיבה שנדחתה בקשת המדינה לעצור אותם עד תום ההליכים. ההתנהלות של המערכת שגויה מתחילת הדרך, גם עכשיו לצערנו התבקש עיכוב ביצוע ואנחנו מאמינים שהעליון ידחה את הבקשה. כרגע רב הנסתר על הגילוי ויש עוד הרבה מה לומר".
הפגנת תמיכה בפלדשטיין מחוץ לדיון במחוזי תל אביב, היום
(צילום: עידו ארז / שילה פריד)

פרשת המסכים הסודיים
אתמול קיבלה משפחתו של פלדשטיין, דובר ראש הממשלה בנימין נתניהו לעניינים ביטחוניים, אישור מגורמי הכליאה - שב"כ ושב"ס - לבקר אותו במעצר ביום ראשון הבא. ההחלטה, נבהיר, לא התקבלה בהחלטת שופט.
ברביעי שעבר דן בית המשפט המחוזי בתל אביב בהארכת מעצרם של השניים, וקבע הקלות בתנאי מעצרם - עשר שיחות טלפון על חשבון המדינה, לצד קבלת ציוד אישי וביקור משפחות על-פי הנהלים. עם זאת, השניים נשארו במעצר "עד להחלטה אחרת", אך נקבע שהחלטה תימסר מאוחר יותר - ודיון ההמשך נקבע להיום. שלשום הודיע השופט עלאא מסארווה שבשל נחיצות הדיון, יקדים אותו להיום בשעה 14:30, אחרי שסיים לעבור על היקף החומר שהוצג בדיון הראשון.
האישום נגד פלדשטיין הוגש בגין עבירות של מסירת ידיעה סודית שכוונתה לפגוע בביטחון המדינה, עבירה שדינה עד מאסר עולם, החזקת ידיעה סודית ושיבוש הליכי משפט. גם נגד הנגד הוגש אישום חמור, שכולל חמישה סעיפים של מסירת ידיעה סודית, שיבוש הליכי משפט וגניבה בידי מורשה.
עורך דין קובי סודריעורך הדין קובי סודריצילום: שאול גולן

משפחות חטופים: "התירו לפרסם מידע נוסף מהפרשה"

במקביל, משפחות החטופים אלבג, קלדרון וחן הגישו היום לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה להתיר לפרסום מידעים מפרשת המסמכים. המשפחות טוענות כי מכתב האישום עולה כי פלדשטיין והנגד הנאשמים בפרשה ניסו להשפיע על השיח הציבורי בנוגע לחטופים ואולי אף סיכנו את ביטחונם.
בבקשה, שהוגשה על-ידי עו"ד קובי סודרי, נטען כי המעשים המתוארים בכתב האישום פגעו בביטחון המדינה, ביכולות לקדם את שחרור החטופים, ובאופן קונקרטי בביטחונם ושלומם של החטופים. המשפחות דורשות לפרסם ראיות שיבהירו מי היה מעורב במעשים, כדי שיוכלו לכלכל את צעדיהן בהתאם. עו"ד סודרי ציין כי פרסום המידע לא יפגע בביטחון המדינה, מאחר שאין בו חשיפה של מידע סודי, שיטות עבודה או נהלים.
פורסם לראשונה: 16:05, 03.12.24