(צילום: אבי חי)

המשטרה פתחה בחקירת מקרה ההרעלה במעון "בית דפנה" לבעלי מוגבלויות בחולון, שהוביל למותם של שלושה דיירים לפני כחודש. את החקירה תנהל היחידה לחקירות הונאה של מחוז תל אביב. גורם בכיר במשטרה אמר ל-ynet כי "זו צפויה להיות חקירה מורכבת וארוכה".
3 צפייה בגלריה
הוסטל בית דפנה, חולון
הוסטל בית דפנה, חולון
מעון בית דפנה
( צילום: דנה קופל)
לאחר שסירבה לחקור את הפרשה עד עתה, הותר היום (שני) לפרסום כי המשטרה החלה בחקירת הפרשה, בעקבות בקשת היתר פרסום שהגישו ynet ו"ידיעות אחרונות" לבית משפט השלום בתל אביב. הדבר התברר במהלך דיון בבית המשפט שבו ביקשה אחת ממשפחות החוסים שנפטרו למנות "שופט חוקר", מאחר שהמשטרה אינה פותחת בחקירה בפרשה.
3 צפייה בגלריה
מחאה בעקבות פטירתם של 3 דיירי הוסטל בית דפנה מהרעלת מזון
מחאה בעקבות פטירתם של 3 דיירי הוסטל בית דפנה מהרעלת מזון
מחאה בעקבות פטירתם של שלושת הדיירים מ"בית דפנה", לפני כחודש
(צילום: נדב אבס,דנה קופל )
נציגת הפרקליטו בדיון, עו"ד קלאודיה בילנטה, הודיעה אתמול בבית המשפט כי בקשת המשפחה מיותרת לכאורה, כי המשטרה פתחה בחקירה בפרשה. עד לפניית המשפחה לבית המשפט והודעת הפרקליטות - המשטרה לא פתחה בחקירה. בפרקליטות טענו בדיון שנערך היום כי נעשתה בחינה מחודשת של ההחלטה לא לחקור, ולאור הערכה מחודשת של התמונה בכללותה - הוחלט לפתוח בחקירה שתלווה על ידי הפרקליטות. נציג המשפחה ביקש מבית המשפט לפקח על החקירה, בטענה כי המשפחה אינה סומכת על המשטרה בגלל האיחור בפתיחת החקירה.
"לאחר שהוצגו בפניי חומרי חקירה, מדובר בפרשה המצדיקה עריכת חקירה משטרתית - בין השאר נוכח היקף הפגיעה - אך משעה שהמשטרה החליטה על פתיחת חקירה ההליך שלפניי מתייתר במידה רבה", אמר השופט שאול אבינור. "עם זאת, אין בכך כדי למנוע מהמשפחה לשוב ולפנות לבית המשפט בבקשה לחידוש ההליך ככול שיעלו נסיבות שיצדיקו זאת".
3 צפייה בגלריה
גלעד קריב בוועדת החוקה
גלעד קריב בוועדת החוקה
"מקווה שהמשטרה תחקור לעומק את אירועי המוות המטרידים". ח"כ קריב
(צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ הרב גלעד קריב (העבודה), בירך על ההחלטה לפתוח בחקירה. "טוב עשתה הפרקליטות שקיבלה את דרישתי הברורה לפתוח בחקירה", אמר. "אני מקווה שהמשטרה תחקור לעומק את אירועי המוות המטרידים, למרות שעבר חודש מאז המקרה. ועדת החוקה בראשותי תמשיך לדרוש נהלים ברורים לחקירת מקרי מוות במסגרות דומות של אנשים עם מוגבלות. לא מדובר בחצר האחורית של מדינת ישראל, מדובר באזרחים ואזרחיות שזהו ביתם, והאחריות של המדינה היא לשמור על רווחתם ובריאותם".
אורן הלמן, מייסד מיזם "סיכוי שווה", אמר לאחר פרסום ההחלטה: "התחושה הקשה של חוסר שקיפות ועמימות שגובלת בהסתרה סביב האירוע מלווה אותנו לאורך כל החודשיים האלה. אם דבר כזה היה קורה בבית מלון באילת - כל המדינה הייתה סוערת. חקירת משטרה היא דבר בסיסי, והזוי שלא נפתחה כבר לפני חודשיים, מיד עם מות השלושה. לא נתפס שהמשטרה לא מחפשת את האחראי. אנחנו, ההורים המיוחדים, לא נשתוק - אבל גם החברה הישראלית לא צריכה לשתוק".
משפחות החוסים בבית דפנה מדברים
(צילום: נדב אבס, מאיר תורג'מן)

עידית סרגוסטי, אחראית תחום יישום מדיניות בארגון "בזכות", אמרה: "הניסיון בארץ ובעולם מלמד כי אנשים עם מוגבלות המתגוררים במסגרות מוסדיות, בעיקר במסגרות סגורות, חשופים במידה רבה יותר לפגיעה בזכויותיהם בשל היותן מסגרות מבודדות, רחוקות מהעין הציבורית. הזנחה, ניצול והפרת זכויות הם לעיתים, למרבה הצער, חלק ממציאות חייהם של אנשים עם מוגבלות החיים במסגרות דיור ובמוסדות סגורים. בנסיבות אלו ראוי לנהוג בהקפדה יתרה בחקירה ובבירור בכל מקרה בו עולה חשד לביצוע עבירה פלילית במסגרות כאלה".
לפני כחודש שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן הורה לוועדת הבדיקה החיצונית, שהוקמה בעקבות ההתעללות בחוסים במעון בני ציון, לבחון גם את מקרה ההרעלה בבית דפנה. משרד הבריאות העריך אז כי מותם של השלושה נגרם מחיידק שנמצא בבשר שהוגש במעון. 30 מתוך 100 הדיירים במעון סבלו משלשולים ומהקאות, אולם עבור רובם היה מדובר באירוע חד-פעמי.
דיון בוועדת הבריאות של הכנסת בעניין הדיירים שמתו מהרעלת מזון בבית דפנה
(צילום: ערוץ כנסת)

בבדיקת משרד הבריאות נמצא חיידק המצוי בבשר, אך לא ידוע ולא ניתן לקבוע בוודאות האם החיידק הגיע עם הבשר או שהדבר נגרם כתוצאה מטיפול לא נכון. בעקבות האירוע הקשה שבו מתו שלושה הדיירים במעון בחולון, פנה משרד הרווחה למשרד הבריאות בבקשה לתגבר את הבקרה על המטבחים במסגרות החוץ ביתיות לאנשים עם מוגבלות כדי לוודא את יישומם של הנהלים והסטנדרטים הנדרשים לבישול וחימום מזון.
שלושת הנפטרים היו במצב רפואי מורכב, ואחת מהן הייתה מבוגרת מאוד. בבית דפנה מתגוררים כאמור כ-100 דיירים עם מוגבלות שכלית התפתחותית ברמות תפקוד שונות. כולם זקוקים לתמיכה מרובה, חלקם סיעודיים וחלקם סיעודיים מורכבים שתלויים לחלוטין בעזרת הזולת. כל הדיירים בגירים, וחלקם בני יותר מ-80.