לפסגה בקטאר מחר (רביעי), עם ראש ה-CIA, יצטרפו גם ראש השב"כ רונן בר והאלוף במילואים ניצן אלון. גורמים בישראל ציננו הערב את האופטימיות שיצאה ממצרים, ואמרו שיש עוד סוגיות ללבן.
בפגישה אמורים להשתתף גם ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל, וראש ממשלת קטאר מוחמד א-תאני. בפסגה ינסו הגורמים לסכם את הסוגיות שבהן הייתה התקדמות, ולפתור כמה שיותר מחלוקות.
אף שערוץ "אל-קאהרה אל-אחבאריה" ציטט בצהריים גורם מצרי בכיר שאמר כי יש הסכמה על נקודות רבות, גורמים בישראל אמרו שהאופטימיות מוקדמת ושיש עוד סוגיות לפתור - ולכן לא כדאי להשלות את המשפחות.
גם הבית הלבן התייחס אמש למשא ומתן בין ישראל לחמאס על הסכם הפסקת אש ועסקת חטופים, ומסר כי "עדיין ישנם פערים בין הצדדים". דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, ג'ון קירבי, אמר בתדרוך לכתבים כי "בשני הצדדים שמענו הצהרות רשמיות שלא מייצגות באופן מלא את הדיונים שאנחנו עורכים איתם באופן פרטי. ראש ה-CIA וויליאם ברנס ושליחו של הנשיא ג'ו ביידן למזרח התיכון, ברט מקגורק, שוהים בקהיר במסגרת המגעים, ונועדים עם עמיתיהם". לדבריו, "בימים הקרובים יתקיימו דיוני המשך".
ראש השב"כ יצא אתמול בבוקר לקהיר לדיונים על המגעים לעסקה, וגם כדי לעסוק בסוגיית מעבר רפיח ובבקשה הישראלית לבניית מכשול תת-קרקעי בציר פילדלפי, למניעת הברחות אמל"ח. מקור מצרי אמר לערוץ הקטארי "אל-ערבי" כי ההתקדמות שהושגה בשיחות "קשורה לנסיגה הישראלית ממעבר רפיח וציר פילדלפי". לדבריו, "על נהלי האבטחה של ציר פילדלפי ידונו אחרי כניסת הפסקת האש לתוקף. המתווכים מפעילים לחץ לקביעת מסגרת זמנים שלא תעלה על שבועיים, למשא ומתן בנוגע לכל שלבי ההסכם".
ראש ה-CIA ברנס נפגש היום בקהיר עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי כדי לדון ב"התפתחויות האחרונות ובמאמצים להגיע להפסקת אש ברצועת עזה". לפי הודעת הנשיאות המצרית, "א-סיסי אישר את עמדת מצרים, הדוחה את המשך הפעולות הצבאיות בעזה. א-סיסי הדגיש כי על הקהילה הבינלאומית למלא את אחריותה, לעצור את המלחמה ולהכניס סיוע הומניטרי לרצועה. א-סיסי גם ציין כי יש לפעול למניעת התרחבות הסכסוך באזור וכי יש להגיע לפתרון שתי המדינות".
העקרונות של נתניהו והמחלוקת בהנהגת חמאס
שלשום בצל התנעת המגעים, והחשש של משפחות חטופים מטרפוד העסקה, פרסם ראש הממשלה בנימין נתניהו הודעה הכוללת את העקרונות שעליהם ישראל, לדבריו, לא תוותר במסגרת המגעים עם חמאס.
גורמים במערכת הפוליטית והביטחונית קיבלו בתדהמה את ההודעה. גורם ביטחוני טען כי נתניהו פרסם את ההודעה כדי לייתר את הדיון על העסקה בלשכתו באותו הערב עם שר הביטחון יואב גלנט ואנשי צבא ומודיעין, ובכך פגע בסיכוי לקדם אותה. "התנהלות לא ראויה שתפגע בסיכוי להחזיר את החטופים הביתה", אמר הגורם. "יש פה גם שאלה של טיימינג. אם אתה מוציא את ההודעה עוד לפני שהדיון בלשכה התחיל - אז בשביל מה לקיים דיון? אם זו ההתנהלות החטופים לא יחזרו".
יממה לאחר הודעת נתניהו, פרסם חמאס באופן חריג רצף מסרים מאיימים וקרא למתווכות "לשים קץ לתחבולות" של נתניהו. בהודעה שפרסם ארגון הטרור, המרמזת כי הוא מעוניין מאוד בעסקה במטרה להפסיק את המלחמה, צוין כי "בזמן שתנועת חמאס מציעה גמישות וחיוביות כדי להקל על השגת הסכם לעצירת המלחמה, נתניהו מציב מכשולים בפני המשא ומתן, מגביר את תוקפנותו ופשעיו נגד עמנו ומגביר את ניסיונותיו לעקור אותם בכוח כדי לסכל את כל המאמצים להגיע להסכם.
"אנו בחמאס קוראים למתווכות להתערב כדי לשים קץ לתחבולות ולפשעים של נתניהו", הוסיפו. "אנו קוראים גם לקהילה הבינלאומית ולאו"ם לעמוד באחריות המשפטית וההומניטרית שלהם ולהפעיל לחץ כדי לעצור את פשע רצח העם נגד עמנו, ולחייב את מנהיגי הכיבוש באחריות לפשעיהם".
שעות ספורות לאחר מכן, בהודעה נוספת שמרמזת על החשש שלו מהפעולה כעת בעזה, נאמר כי ראש הלשכה המדינית איסמעיל הנייה "שוחח עם המתווכות, והתריע על ההשלכות הקטסטרופליות של המתרחש בעזה, כמו גם ברפיח ובמקומות אחרים". בחמאס אמרו כי "הדבר יחזיר את תהליך המשא ומתן לנקודת האפס, ונתניהו וצבאו נושאים באחריות המלאה לכך".
כמו כן, אתמול דיווחה סוכנות הידיעות AP כי גורמים רשמיים במזרח התיכון ובארה"ב מאמינים שרמת ההרס ברצועת עזה, שנגרמה כתוצאה מתקיפות צה"ל בתשעת החודשים האחרונים, סייעה לדחוף את חמאס לרכך את דרישותיו לעסקת חטופים והפסקת אש. בשיחות פנימיות בין אנשי ארגון הטרור, שהגיעו לידי סוכנות הידיעות, כמה בכירים דחקו בהנהגת הארגון שנמצאת בקטאר לקבל את מתווה ההסכם, כפי שהציג אותו נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בחודש מאי.