היריבויות האישיות המרות בתוך שושלת לה פן, המשפחה שמנהיגה את הימין הקיצוני בצרפת זה עשרות שנים, שָבו ונחשפו בסוף השבוע, אחרי שמנהיגת מפלגת "האיחוד הלאומי" מרין לה פן נאלצה לשמוע את אחייניתה מריון מרשל, הנתפסת כמי שעשויה להחליף אותה ביום מן הימים, מודה שכלל לא בטוח שתתמוך בה בבחירות. הדברים נאמרו כשברקע חשש במחנה לה פן מעריקה המונית של פעילי מפלגה אל מחנהו של פעיל הימין הקיצוני עוד יותר אריק זמור.
הבחירות לנשיאות צרפת - עוד כותרות:
• צרפת מוכנה לנשיאה? "הבולדוזרית" פּקרס נוסקת בסקרים
• המועמד היהודי מסתבך: אצבע משולשת ו"רומן מחוץ לנישואים"
לה פן, נזכיר, השתלטה בשנת 2011 על מפלגת "החזית הלאומית" שאביה, ז'אן-מרי לה פן, נמנה עם מייסדיה. אחרי שנים שבהן הונהגה על-ידי אביה, ניסתה מרין לה פן ליצור למפלגה תדמית מתונה יותר, בין השאר על-ידי שינוי שמה ל"איחוד הלאומי", והרבתה להתעמת עם האב ז'אן-מרי. בין השניים נוצר קרע עמוק, וב-2015, אחרי שחזר על עמדתו שלפיה שואת היהודים הייתה "רק עוד אירוע" במלחמת העולם השנייה, הובילה מרין לה פן את הדחתו מהמפלגה.
באותן שנים החלה לנסוק במחנה הימין הקיצוני כוכבת חדשה: אחייניתה של לה פן – מריון מרשל, הצעירה ממנה ביותר מ-20 שנה. מרשל, בת אחותה של לה פן, נבחרה לפרלמנט הצרפתי בשנת 2012, כשהייתה בת 22, והייתה בכך לאדם הצעיר ביותר לעשות זאת. בשנים הבאות הסתמנה כיריבה אפשרית של דודתה על הנהגת הימין הקיצוני. חמש שנים אחרי שנבחרה לפרלמנט עזבה מריון את קדמת הבמה הפוליטית כדי לבלות זמן רב יותר במחיצת בתה ופתחה בית ספר למדעי המדינה המתמקד בלאומיות, אבל כעת מגיעים ממנה איתותים שלפיהם ייתכן כי תשוב לחזית.
ביום חמישי האחרון, בריאיון לעיתון "לה פריזיין", הצהירה האחיינית מריון כי היא עדיין שוקלת במי לתמוך בבחירות הקרובות, אך רמזה כי היא נוטה להעדיף לא את דודתה – אלא את איש הימין הקיצוני אריק זמור, יהודי שמוביל קו אנטי-מוסלמי תקיף ושנחשב למי שעלול לגזול ממרין לה פן קולות רבים בימין הקיצוני, וכך למנוע ממנה להעפיל לסיבוב השני והמכריע בקרב על הנשיאות. זמור נחשב לדמות שנויה במחלוקת בצרפת, וגם בקהילה היהודית, שבה הוא נתפס כאנטי-ציוני שעלול לתרום לאנטישמיות.
"עדיין לא קיבלתי החלטה", אמרה מריון, שבעבר נשאה אף היא את שם המשפחה לה פן, עד שמחקה אותו ב-2018. "אם אתמוך באריק, פירוש הדבר יהיה שאני חוזרת לפוליטיקה". הצהרת תמיכה של מריון מרשל יכולה לתת תנופה מחודשת לקמפיין של זמור, שבשבועות האחרונים דעך מאוד בסקרים וצלל מהמקום השני עד לסביבות המקום החמישי. היא עשויה גם לגרום לאישים אחרים במפלגת "האיחוד הלאומי" של מרין לה פן לערוק אל המחנה של זמור: "הרבה אנשים באיחוד הלאומי מנסים לגלות מה אני הולכת לעשות", אמרה מרשל ל"לה פריזיין". "חלקם אומרים שההחלטה שלהם אם לעזוב תלויה בי".
מרין לה פן הגיבה אתמול על הדברים בריאיון ל-CNews, והודתה שקשה היה לה לשמוע את הצהרותיה של מריון. "עם מריון יש לי היסטוריה ייחודית, כי גידלתי אותה יחד עם אחותי בשנים הראשונות לחייה, אז ברור שזה אכזרי, זה מזעזע, זה קשה לי".
לה פן למורדים: רוצים לעזוב? לכו עכשיו
הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות צרפת ייערך ב-10 באפריל, ובהנחה שאיש מהמועמדים לא יקבל בו יותר מ-50% תמיכה, שבועיים אחר כך ייערך סיבוב שני ומכריע שאליו יעפילו רק שני המועמדים שהגיעו לשני המקומות הראשונים בסיבוב הראשון. נכון להיום מלמדים הסקרים כי לסיבוב כזה יעלה הנשיא המכהן עמנואל מקרון, וכי למרין לה פן יש סיכויים גבוהים יותר להיות המועמדת שתתייצב מולו מאשר לזמור. כיום היא מתנדנדת בסקרים בין המקום השני לשלישי, כשהיריבה המרכזית שלה על ההעפלה לסיבוב השני היא אשת הימין ולרי פקרס. עם זאת, פרשנים מודים שהמרוץ מאוד לא-צפוי, והוא ניחן בתנודתיות רבה.
לסערה המשפחתית התורנית במשפחת לה פן נגרר בסוף השבוע גם אבי המשפחה ז'אן-מרי, כיום בן 93. בהודעה שצייץ בטוויטר מסר ז'אן-מרי לה פן כי הוא מקווה לשוחח עם בתו ונכדתו בימים הקרובים: "אשמיע את מחשבותיי במועד אחר, כשאחליט שזה יועיל". גם תמיכת האב ז'אן-מרי בבתו מרין אינה ודאית: באוקטובר הוא הצהיר כי יתמוך במועמד בעל הסיכויים הגבוהים ביותר מתוך המחנה הלאומי, ושיבח את זמור על הדברים החריפים שהוא משמיע נגד האיסלאם והמהגרים.
מאז תחילת הקמפיין הנוכחי שלה מנסה מרין לה פן להציג חזות מתונה ורצינית במיוחד. היא מתמקדת בנושאים כמו כלכלה ותעסוקה, ואף שהיא עצמה ידועה בקו הביקורתי שלה נגד בוא המוסלמים לצרפת, היא מותחת ביקורת על "האכזריות" וה"פרובוקציות" שנוקט זמור בכל הנוגע לגזע ולאיסלאם. "ממני לא תשמעו הגזמות", אמרה השבוע. "לא יהיה כאן מרוץ לתואר 'מי הכי קיצוני' או 'מי יוצר הכי הרבה רעש'".
גורמים קיצוניים במפלגתה של לה פן סבורים כי היא הלכה רחוק מדי בניסיונה לקרוץ למצביעי המיינסטרים הצרפתי, והם מעדיפים כעת את זמור – מועמד שהורשע בעבר כמה פעמים בהשמעת דברי שנאה. זמור טוען בין השאר שהעם הצרפתי הלבן הוא קורבן של מזימה שמטרתה "להחליף" אותו במהגרים המובאים מאפריקה ומארצות האיסלאם. בעוד לה פן הבטיחה השבוע להימנע מ"פרובוקציות", הוא הבטיח להנהיג מדיניות של "אפס הגירה לצרפת" וסוף לפשיעה, וכשנשאל אם הוא רומז שכל הפושעים הם מהגרים השיב: "כן, ובכן, המהגרים או ילדי מהגרים".
בצל שורת עריקות ממפלגתה בימים האחרונים אל מחנה זמור הצהירה היום לה פן, בשולי ועידה של מנהיגי ימין קיצוני אירופים במדריד, כי מי שרוצה לעזוב את מפלגתה יכול לעשות זאת – אבל צריך לעשות זאת כעת: "מצב שבו אנחנו מחזיקים אצלנו אנשים בשעה שהלב והראש שלהם נמצאים במקום אחר הוא מצב בלתי נסבל. זה חוסר יושרה וכבוד כלפי כל התומכים שלנו".