לפיד: "הבהרנו שלא נעכב ליום אחד ההפקה במאגר כריש ולא ניכנע לאף איום"
(צילום: לע''מ)

ראש הממשלה יאיר לפיד, שר הביטחון בני גנץ ושרת האנרגיה קארין אלהרר כינסו הערב (רביעי) מסיבת עיתונאים בנושא החתימה על ההסכם הימי עם לבנון. מוקדם יותר הונח ההסכם על שולחן הכנסת, לעיון למשך שבועיים, לאחר שהממשלה אישרה שלא להצביע על ההסכם בכנסת.
לפיד אמר כי "זהו הישג כביר למדינת ישראל, כלכלת ישראל וביטחון ישראל. ההסכם לא משמר את הביטחון, הוא משפר את הביטחון. ההסכם מרחיק את האפשרות של התלקחות עם חיזבאללה. ישראל לא חוששת מחיזבאללה, צה"ל חזק יותר מכל ארגון טרור ואם היינו יוצאים למערכה היינו מכים אותם מכה קשה. תפקידה של ממשלה אחראית הוא למנוע מלחמה.
"הבהרנו ללבנונים שישראל לא תעכב ליום אחד את ההפקה במאגר כריש ולא תיכנע לאף איום. התקפה על כריש היא התקפה על ישראל. לא נהסס לרגע להשתמש בכוח להגן על המאגר", הוסיף לפיד. "ההסכם יניב הכנסות של מיליארדים שמהן תהנה כל משפחה בישראל. ישראל תקבל 17% משדה הגז הלבנוני אם וכאשר יפתחו אותו".
6 צפייה בגלריה
יאיר לפיד
יאיר לפיד
"לא נהסס להשתמש בכוח להגן על המאגר". לפיד
(צילום: שלו שלום)
לדבריו, "בפני ועדת החוץ והביטחון יונחו כל חומרי המודיעין הסודיים שלא נוכל להביא למליאת הכנסת. כשההסכם יונח בפני הציבור, כל אחד ואחת יוכלו לראות בעצמם איזה הישג היסטורי יש פה לישראל, ועד כמה התעמולה השיקרית והרעילה שהופצה לגבי ההסכם הזה מנותקת לגמרי מהמציאות, נועדה רק לצרכים פוליטיים, ובעיקר נעשתה בידי אנשים שלא ראו את ההסכם ולא היה להם מושג מה יש בו ומה אין בו".
על הביקורת של ראש הממלה החליפי נפתלי בנט, אמר לפיד: "חברי ישב היום מולי בקבינט והצביע בעד עקרונות ההסכם והבאתו לממשלה ואחר כך ישב לידי בממשלה והצביע בעד להביא את ההסכם לשולחן הכנסת כי זה הדבר הנכון מבחינת החוק, האחריות שמוטלת עלינו ומה שצריכה ישראל בעת הזאת. אנחנו צריכים להביא את ההסכם הזה בזמן הזה. לא רציתי שזה יקרה בתקופת בחירות. זה משהו שנפל עלינו כי הבחירות הוקדמו. אנחנו צריכים להביא את ההסכם הזה כי הוא טוב לביטחון ישראל, אזרחי ישראל וכלכלת ישראל".
לפיד נשאל מה יש בערבויות האמריקניות להסכם והשיב כי "מכתב הערבויות עוד לא סגור. אתמול ניהלתי על זה שיחה עם ביידן, דיון פורה וחיובי. אתן דוגמה אחת: אנחנו צריכים את האמריקנים כדי לכפות סנקציות שימנעו מהכסף להגיע לחיזבאללה. אנחנו בדיון שמערך הסנקציות הזה יוודא שהכסף לא יגיע לחיזבאללה. זה בלתי אפשרי בזכות מערך הסנקציות. הם יסגרו את הבנק הלבנוני. יש גם ערבויות ביטחוניות וזה עדיין בעבודה".
גנץ: "ההסכם משרת את האינטרסים העמוקים ביותר של מדינת ישראל"
(צילום: לע''מ)

6 צפייה בגלריה
בני גנץ
בני גנץ
"לא ויתרנו על מילימטר אחד של ביטחון". גנץ
(צילום: שלו שלום)
גנץ אמר כי "אני מכיר את המציאות הביטחונית, את מחיר המלחמה וגם את העם הלבנוני. ההסכם שאנחנו דנים בו היום הוא הסכם חשוב ונכון, והוא משרת את האינטרסים העמוקים ביותר של מדינת ישראל. ההסכם, מבטיח את המשך חופש הפעולה באזור הסמוך לחוף ובכל מקום שיידרש, קובע משוואה ביטחונית חדשה בכל הנוגע לים ולנכסים האסטרטגיים של מדינת ישראל, ויש לו פוטנציאל להקטין את ההשפעה של איראן על לבנון.
"אני מבקש להדגיש שלא ויתרנו על מילימטר אחד של ביטחון", אמר גנץ. "לצד הפן הביטחוני, ההסכם מבטא גם הסכמה כלכלית חשובה, ונותן מענה לשני הצדדים ובכך יתרונו המובהק. ההסכם טוב גם לאזרחי לבנון, ומסייע לחיזוק היציבות באזור כולו. הבשלת ההסכם סמוך לבחירות אינו רצוי – אך הכרחי ולכן נכון לקבלו ולקיימו משום שאנחנו בחלון הזדמנויות שעלול להיסגר - זהו האינטרס של אזרחי ישראל".
גנץ הוסיף: "אנחנו נתקלים בביקורת פוליטית ולא עניינית מצד יו"ר האופוזיציה נתניהו, שיש בה כדי לפגוע באינטרסים של ישראל עבור נזיד עדשים פוליטי. ההתנגדות של נתניהו מצערת, ומצביעה על השיקולים שלו בעת הזו. טוב היה עושה אם היה נוהג באחריות, משפיע על ההסכם ומסייע להביאו בקונצנזוס פוליטי, בדיוק כפי שנהגתי אני בהסכמי אברהם ובכל פעם שנושא חשוב לאזרחי ישראל הגיע לפתחי".
6 צפייה בגלריה
קארין אלהרר
קארין אלהרר
"ללא ההסכם הסיכוי לפיתוח המאגר היה אפסי". אלהרר
(צילום: לע''מ)
6 צפייה בגלריה
בני גנץ, קארין אלהרר ויאיר לפיד
בני גנץ, קארין אלהרר ויאיר לפיד
גנץ, לפיד ואלהרר
(צילום: שלו שלום)
אלהרר אמרה כי "ההסכם מייצר פתרון לא רק לקו המצופים ולגבול הימי אלא גם לרווחים כלכליים כתוצאה מפיתוח עתידי של המאגר. עמדנו על כך שהזכויות שלנו יישמרו ונקבל תמורה מלאה על חלקנו במאגר. אין דוגמאות של פיתוח מאגרים בין מדינות שאין ביניהן יחסים דיפלומטיים וללא ההסכם הסיכוי לפיתוח המאגר היה אפסי. זה יאפשר יציבות אזורית והגעה של חברות בינלאומיות נוספות לחיפוש והפקה של גז במים שלנו. אנחנו מורגלים לכך שבמו"מ מדברים על ויתורים, אבל זה באמת הסכם של 'ווין-ווין' גם של ישראל וגם של לבנון".
במקביל להצהרות, ראש האופוזיציה בנימין נתניהו שב ותקף הערב את ההסכם. "לפיד וגנץ נתנו לחיזבאללה את המים הטריטוריאליים שלנו, שטח ריבוני שלנו, גז שלנו, ובסוף עוד נכנעו לעוד תביעה של חיזבאללה לאפשר לאיראן לקדוח גז ליד חופי ישראל. הם מביאים את איראן צמוד לגבולנו הצפוני. זה הסכם כניעה של ראש ממשלת מעבר חלש וחובבני שנכנע לכל הדרישות של חיזבאללה", אמר נתניהו.
לדבריו, "הדבר החמור ביותר הוא שלפיד וגנץ יצרו תקדים מסוכן מאוד - הטרור מאיים וישראל מתקפלת. זאת פגיעה קשה מאוד בכוח ההרתעה שלנו. לא בכדי ארגון 'הביטחוניסטים' שמאגד בתוכו 6,000 קצינים בכירים ומפקדים הגדיר את ההסכם הזה כסיכון ביטחוני עצום למדינת ישראל". לטענתו, "הכסף הזה עובר מלבנון ישר לידיים של נסראללה".
נתניהו: "הסכם כניעה חלש, הכסף עובר מלבנון לידיים של נסראללה"

6 צפייה בגלריה
אסדת כריש
אסדת כריש
אסדת כריש
(צילום: AFP )
חברי הכנסת יוכלו לעיין בהסכם במשך 14 יום ובעוד שבועיים הממשלה תאשר אותו בהצבעה דה-פקטו. הליך האישור צפוי להסתיים ב-26 באוקטובר - כשבוע לפני הבחירות לכנסת.
בישיבת הממשלה אחר הצהריים הציגו גורמי המקצוע את עקרונות ההסכם והשפעותיו בחיזוק הביטחון הלאומי והיציבות האזורית. ההסכם ודברי ההסבר עתידים להיות מוצגים גם בוועדת חוץ וביטחון. ראש הממשלה יאיר לפיד צפוי לזמן את כל ראשי מפלגות האופוזיציה על מנת להציג להם את ההסכם, ולא רק את ראש האופוזיציה בנימין נתניהו.
מוקדם יותר אישר גם הקבינט המדיני-ביטחוני את ההסכם, כשכל השרים הצביעו בעד מלבד שקד שנמנעה. ראש המוסד דדי ברנע אמר בישיבת הקבינט שההסכם לא טוב לחיזבאללה. לדבריו, נסראללה לא היה חלק מהמשא ומתן על הסכם הגז ומשהבין שמסתמן מרחב הסכמות גדול הוא רצה להשתמש בהזדמנות ולגזור קופון.
ראש המל"ל איל חולתא אמר הערב בתדרוך על ההסכם כי "לבנון לא קיבלה 100% ממה שביקשה". הוא הסביר כי "האינטרסים של לבנון לא היו לגמרי בהתנגשות עם ישראל. מה שלבנון באמת רצתה זה לקבל 100% ממאגר קאנא, אבל היא לא קיבלה את זה". עוד אמר חולתא כי "ההסכם לא תואם את האינטרסים של איראן בלבנון". לדבריו, "ההסכם מחזק את ממשלת לבנון ומקטין את התלות של ממשלת לבנון בחיזבאללה - ולכן מנוגד לאינטרס האיראני. בעיניים ישראליות זה היה אחד האינטרסים לסגור את ההסכם".