חודשים ארוכים של אחת ממערכות הבחירות המכוערות, הסוערות והיקרות ביותר בהיסטוריה האמריקנית הסתיימו, וקלפיות ראשונות בארה"ב נפתחו בצהריים (יום ג'), לפי שעון ישראל. שני המועמדים, דונלד טראמפ וקמלה האריס, המשיכו עד הרגע האחרון לנסות לשכנע מצביעים במדינות המפתח ה"מתנדנדות" – שבהן הקרב צמוד במיוחד ושבשל כך צפויות להכריע את הבחירות – ובעיקר לעודד את תומכיהם באותן מדינות לצאת בהמוניהם אל הקלפיות, אחרי שכבר יותר מ-78 מיליון אמריקנים השתתפו בהצבעה המוקדמת.
ארה"ב בוחרת 2024 – עוד בעמוד המיוחד של ynet:
• שיטת האלקטורים: כך בוחרים נשיא
• מה זה מדינה מתנדנדת? מונחי הבחירות
• קונגרס ומריחואנה: על מה עוד יצביעו?
• 151 קילו, IQ 169: הנשיאים במספרים
הקלפיות בחוף המזרחי של ארה"ב החלו להיפתח ב-12:00, תחילה בוורמונט ובשעות שלאחר מכן במדינות רבות נוספות. קלפיות ראשונות ייסגרו ב-1:00 בלילה באינדיאנה ובקנטקי, אבל הדרמה האמיתית תחל ב-2:00 וב-3:00 שעוננו, אז תצא לדרך הספירה בשורה של מדינות מפתח, בהן ג'ורג'יה, צפון קרוליינה ופנסילבניה. ערוצי הטלוויזיה בארה"ב מעסיקים סטטיסטיקאים הבוחנים את המדגמים ואת תוצאות האמת, ובכל פעם שאלה יגיעו למסקנה שהמרוץ במדינה כלשהי הוכרע – הן יכריזו על המנצח בה ויזקפו את האלקטורים שלה לזכותו.
האריס וטראמפ מגיעים לקו הסיום כשלפי ממוצע הסקרים של אתר "538" המועמדת הדמוקרטית מובילה במישור הארצי ב-1.1% (48% מול 46.9%), אולם לא רק שמדובר בפער זניח הנמצא עמוק בטווח טעות הדגימה, אלא במפת האלקטורים – שעל פיה יוכרע המנצח בפועל – התמונה סבוכה בהרבה. בשיטת האלקטורים (להסבר מפורט לחצו כאן) צריך מועמד לגרוף 270 אלקטורים ממדינות ארה"ב השונות כדי לנצח במרוץ כולו, ועל פי מפת הסקרים האריס מגיעה ליום הבחירות כשבכיסה מונחים 226 אלקטורים בטוחים (כלומר ממדינות שהיא בוודאות תנצח בהן) וטראמפ מגיע כשבכיסו 219.
טראמפ כבר טוען לזיופים
בקופה נשארים אפוא 93 אלקטורים, והאריס צריכה להשיג 44 מהם כדי לנצח – וטראמפ 51. מדובר באלקטורים של שבע מדינות "מתנדנדות", כלומר כאלה שבהן על פי הסקרים מתנהל קרב צמוד במיוחד וכל אחד מהמועמדים יכול לנצח: פנסילבניה (19 אלקטורים), שבה לפי "538" יש שוויון מוחלט, של 47.8% לכל צד; ג'ורג'יה (16), שבה מוביל טראמפ ב-1.2%; צפון קרוליינה (16), שבה מוביל טראמפ ב-1.1%; מישיגן (15), שם מובילה האריס ב-1%; אריזונה (11), שבה צועד טראמפ ביתרון של 2.4%; וויסקונסין (10), שבה יש הובלה של האריס ב-1%; ונבאדה (6), שבה מוביל טראמפ ב-0.3%.
ואולם למעט אריזונה, שנראית כצועדת די בבטחה לכיוון של טראמפ, בכל שאר המדינות המתנדנדות היתרון המיוחס לאחד המועמדים הוא זעום, ולא תהיה זו הפתעה אם דווקא יריבו ינצח. נוסף על כך עולה כמו תמיד השאלה עד כמה הסקרים מדויקים: רבים זוכרים עדיין כיצד ב-2016 ניבאו הסוקרים ניצחון בטוח לקלינטון, אך טראמפ – בזכות ניצחונות קטנטנים בשורה של מדינות מפתח – גרף את כל הקופה. גם ב-2020, אף שניבאו בהצלחה את ניצחונו של ג'ו ביידן, סבלו הסקרים מהערכת חסר של כוחו של טראמפ.
הפעם יש התוהים אם בניסיון לתקן את עיוותי הדגימה הסוקרים אינם מפריזים דווקא בכוחו של הנשיא לשעבר. סקר שפרסמה ביום ראשון הסוקרת המוערכת אן זלצר, שבשנים האחרונות הרבתה להצליח היכן שסוקרים אחרים כשלו, קובע כי במדינת אייווה שבה חזו כי טראמפ ינצח בקלות דווקא האריס מובילה ב-3%, ואם יש ממש בדברי הסוקרת – הרי שהיא זיהתה זרמי עומק לטובת האריס, שאמורים לתת את אותותיהם גם במדינות אחרות במערב התיכון, כמו וויסקונסין ומישיגן.
מיראג' אדום, מיראג' כחול
כמו ב-2020, ייתכן מאוד שהמנצח לא ייוודע כבר בליל הבחירות ובשעות שלאחריו, אלא יידרשו עוד כמה ימים עד שיתברר סופית, במיוחד אם יסתמן שטראמפ הפסיד והוא יערער שוב על התוצאות. שאלת המועד שבו יוכרז המנצח מעסיקה מאוד את האמריקנים, וגם את המועמדים עצמם, ובעצרת האחרונה שלו הלילה, בגרנד רפידס שבמישיגן, שהסתיימה בשעה 2 בלילה לפי השעון המקומי, הוא דרש לדעת את התוצאות כבר בליל הבחירות. "אנחנו רוצים את התשובה הלילה! לא לחכות עשרה ימים", אמר טראמפ לקהל, כשברקע הטענות שהוא כבר מעלה – ללא שום הוכחה – בנוגע לניסיונות זיוף בבחירות הנוכחיות. טראמפ, כך נראה, מכין את הקרקע לאי-הכרה בהפסד אפשרי מצדו, כפי שעשה גם ב-2020, אז מיהר להכריז על ניצחון בליל הבחירות, עוד לפני שהסתיימה ספירת הקולות.
בבחירות לפני ארבע שנים, נזכיר, נדרשו לרשתות השונות בארה"ב ארבעה ימים שלמים עד שיכלו להכריז בביטחון שג'ו ביידן ניצח במדינת המפתח פנסילבניה ובשל כך בארה"ב כולה, אבל ההערכות הן שכעת ייתכן שיידרש פרק זמן מצומצם יותר כדי להכריז על זהות המנצח. אם הפער בין הצדדים לא יהיה צמוד מאוד במדינות המפתח כפי שהסקרים חוזים, הרשתות יוכלו לחזות במהירות רבה יותר מי יגיע למספר הקסם של 270 אלקטורים, הדרוש כאמור לניצחון, גם אם לא במהלך הלילה עצמו.
פנסילבניה, הפרס הגדול מבין מדינות המפתח, עשויה מאוד כמו ב-2020 להיות זו שתביא את אחד משני המועמדים אל מעבר לרף הדרוש לניצחון, וברשת NBC העריכו כי ייתכן שהפעם הספירה בה תהיה מהירה יותר ושעד שעות הבוקר שם מחר, בצהריים לפי שעון ישראל, ייספרו בה בין 98% ל-99% מהקולות. שיטת הספירה לא השתנתה אמנם משמעותית מזו שהייתה ב-2020, אבל אז הפער היה צמוד במיוחד (ביידן ניצח בפנסילבניה בפער של 1.17% בלבד) – ולעיכוב הוסיפה מגפת הקורונה שהביאה להאטה בהליך הספירה, בשל ההגבלות שהוטלו על התנהלות הפקידים מקומיים. לפי NBC, מחוזות גדולים בפנסילבניה – בכללם זה שבו שוכנת העיר פילדלפיה – ייעלו מאז את שיטת הספירה עם מכונות חדשות והגדלת מספר העובדים.
לצד פנסילבניה, שתי המדינות הנוספות הנמנות עם מה שמכונה "החומה הכחולה" הן וויסקונסין ומישיגן, שלרוב סופרות את הקולות אצלן במהירות רבה יחסית – וגם הן צפויות להשלים את רוב הספירה עד שעות הבוקר – וב-NBC העריכו כי אם לא יהיה שם מרוץ צמוד במיוחד, ניתן יהיה להכריז על מנצח בשתי המדינות מתישהו ביום רביעי. גם בג'ורג'יה ובצפון קרוליינה הספירה צפויה להיות מהירה למדי – אך כאמור הכרזה בהן על מנצח תיעשה רק אם הפער לא יהיה צמוד מאוד כבעבר. לעומת זאת, באריזונה ונבאדה הליך הספירה מתנהל לרוב באיטיות רבה בשל הנהלים המקומיים, ואם ההכרעה במרוץ כולו תהיה תלויה בהן, היא צפויה להיעשות רק כמה ימים לאחר הבחירות – ואולי אף יותר.
כך או כך, בארה"ב מזהירים כי כפי שהיה ב-2020, בליל הבחירות התוצאות החלקיות שיזרמו עשויות לנטות באופן מתעתע לכיוון אחד המועמדים, ואז להשתנות לטובת היריב עם ספירת קולות מאוחרים יותר, כמו המעטפות שנשלחו בדואר – כשההערכה היא שכמו לפני ארבע שנים, גם כעת הדמוקרטים נוטים יותר להצביע בדואר מאשר רפובליקנים. במדינה כמו פנסילבניה, למשל, שבה לא ניתן להתחיל להכין את המעטפות מהדואר לספירה עד ליום הבחירות עצמו (הכנה הכוללת למשל בדיקה שהחתימות בהן אותנטיות) – ספירתן מתעכבת בדרך כלל.
מסיבה זו, בליל הבחירות ייתכן שבתוצאות החלקיות שיזרמו מהקלפיות הרגילות יהיה יתרון ראשוני לטראמפ בפנסילבניה, בתופעה שהפרשנים מתארים כ"מיראז' אדום". אם המרוץ אכן יהיה צמוד כפי שהסקרים חוזים, הקולות מהדואר שייספרו מאוחר יותר עשויים להכריע את זהות המנצח, ושם כאמור ייתכן שיהיה יתרון להאריס. הפרשנים מזהירים מ"מיראז' אדום" בליל הבחירות גם בוויסקונסין ובמישיגן, אך מנגד מעריכים כי תופעה הפוכה של "מיראז' כחול" עשויה להתרחש בצפון קרוליינה ובג'ורג'יה - שמפרסמות את תוצאות ההצבעה המוקדמת במהירות רבה.
תיקו? הסיכו לתרחיש החריג
מעניין לציין כי אם האריס תנצח בשלוש מדינות "החומה הכחולה" – פנסילבניה, וויסקונסין ומישיגן – היא תגיע ל-270 אלקטורים בדיוק ותביס את טראמפ, גם ללא שאר מדינות המפתח. כדי לעשות זאת היא תידרש לגרוף גם את האלקטור הבודד שמעניק המחוז השני של נברסקה, אחת משתי המדינות היחידות בארה"ב שמחלקות את האלקטורים שלהן לפי מחוזות ולא מעניקות את כולם למי שזוכה ברוב הקולות ברחבי המדינה.
הסקרים באותו מחוז בנברסקה מצביעים על ניצחון צפוי של האריס, אבל אם תפסיד שם בכל זאת – ואם תפסיד בכל שאר מדינות המפתח מלבד מדינות "החומה הכחולה", היא וטראמפ יגיעו לתיקו מוחלט של 269 בספירת האלקטורים. בתרחיש שכזה, שלא היה כדוגמתו מאז שנת 1800, בית הנבחרים נדרש לבחור את הנשיא הבא והסנאט את סגנו. כיוון שבהצבעה בבית הנבחרים ניתן קול אחד בלבד לכל משלחת מחוקקים מכל מדינה, ומכיוון שיש יותר משלחות ממדינות רפובליקניות, מצב שכזה מעניק יתרון לטראמפ.
יצוין כי ישנם תרחישים נוספים לתיקו מוחלט, כמו כזה שבו האריס מנצחת בוויסקונסין, מישיגן, אריזונה ונבאדה ובאותו אלקטור בודד מנברסקה, אך מפסידה בפנסילבניה ובג'ורג'יה. אולם בכל מקרה מדובר בתרחיש קיצוני ומאוד לא-סביר, וייתכן מאוד שלמרות שהסקרים מעידים על הקרב הצמוד ביותר בהיסטוריה, בסופו של דבר אחד משני המועמדים ירכב על גל תמיכה – כפי שהיה לטראמפ או לביידן ב-2016 וב-2020 בהתאמה, ושהניצחון יהיה בסופו של דבר בפער גדול יחסית במניין האלקטורים.
בדיקסוויל כבר ספרו קולות: 3 לטראמפ, 3 להאריס
"תיקו" בין הצדדים כבר נרשם ביישוב הראשון בארה"ב שספר את הקולות: דיקסוויל נוץ' שבניו המפשייר, שתושביו הספורים מתכנסים להצבעה כבר בחצות, במסורת בת יותר מ-60 שנה. הפעם השתתפו בהצבעה רק שישה בוחרים, ארבעה מהם רשומים כרפובליקנים ושניים שלא רשומים לאף מפלגה, והתוצאה שהתפרסמה תוך 15 דקות הייתה שלושה קולות לטראמפ ושלושה להאריס. לס אוטן, בן 75 שהשתתף בהצבעה שם, אמר ל-CNN כי הוא היה רפובליקני כל חייו, אך כעת הצביע להאריס: "בשום מקום בהצהרת האמונים לא נאמר שאתה מבטיח את הנאמנות שלך לאדם ספציפי", אמר. "טראמפ הבהיר שהוא רוצה שיצהירו לו אמונים, ושרק הוא יכול לתקן את המצב, ומבחינתי זה הכי לא-דמוקרטי שיכול להיות".
בקמפיין האריס מפגינים בימים האחרונים ביטחון הולך וגובר, בין השאר בעקבות נתוני ההצבעה המוקדמת שבהם ניכר פער לטובת נשים, הנוטות להצביע לדמוקרטים, ובעקבות מחקר שהראה כי רוב הבוחרים שנחשבו עד עתה למתלבטים החליטו לבסוף להצביע למועמדת הדמוקרטית. אנשי הקמפיין מאמינים גם בפעילי השטח שלהם, צבא של יותר מ-90 אלף מתנדבים שעוזרים להוציא את הבוחרים לקלפי ודפקו על יותר משלושה מיליון דלתות במדינות המפתח.
האריס עצמה השתתפה הלילה במבצע דפיקה על דלתות, ברידינג שבפנסילבניה. "זה היום שלפני הבחירות, ורק רציתי לבוא ולהגיד שאני מקווה שאזכה בקול שלך", היא אמרה לתושבת אחת – שפתחה לה את הדלת ומיהרה לחבק אותה. אותה אישה סיפרה שכבר הצביעה להאריס בהצבעה המוקדמת.
האישה הזו היא אחת מבין 78 מיליון אמריקנים שכבר נתנו את קולם בהצבעה המוקדמת שהתנהלה בשבועות האחרונים, והם עשו זאת דרך הדואר או בקלפיות שנפתחו מבעוד מועד. 78 מיליון הוא נתון גבוה למדי במונחי ההצבעה המוקדמת בארה"ב, והוא עשוי ללמד כי שיעור ההשתתפות הסופי יהיה הפעם גבוה במיוחד, ולכך תרמה גם העובדה שבניגוד לבחירות ב-2020 – הפעם טראמפ קרא לתומכיו להצביע מוקדם ולא רק ביום הבחירות, והמוני רפובליקנים נשמעו לו. טראמפ עצמו צפוי להצביע היום בקלפי רגילה, לידו אחוזתו בפאלם ביץ' שבפלורידה, בעוד האריס כבר הצביעה מוקדם דרך הדואר.
העצרת ה-930, ואולי האחרונה
את היום המלא האחרון של קמפיין הבחירות הקדישו האריס וטראמפ למסע דילוגים במדינות המתנדנדות. טראמפ ערך עצרות בצפון קרוליינה, בפנסילבניה ולבסוף בגרנד רפידס שבמישיגן, העיר שבה סיים את הקמפיין גם ב-2016 וב-2020. העצרת בגרנד רפידס החלה באיחור של שעתיים, רק אחרי חצות לפי השעון המקומי, וטראמפ נאם שם במשך שעתיים שלמות – עד אחרי 2 בלילה. חלק מהאלפים בקהל המתינו לו 18 שעות רצופות, והוא נשמע נוסטלגי מעט כשציין שזו העצרת ה-930 שלו בקמפיין. "זה לא ייאמן, תחשבו על זה. זהו זה. זו האחרונה שנעשה", אמר על העצרת שעשויה להיות האחרונה בכל הקריירה שלו – בין אם ינצח ובין אם יפסיד.
טראמפ חזר בנאומו על מסריו הקבועים, מהבטחות פופוליסטיות כמו הטלת מכסים נוקשים על מקסיקו אם לא תשים סוף לזרם המהגרים בגבול הדרומי ועד הבטחה להביא "עידן של זהב" לאמריקה אם ינצח. הוא גם המשיך להניח את הקרקע לאפשרות שיסרב להכיר בתוצאות הבחירות אם יפסיד. בין היתר הוא טען שהסיכוי שינצח עומד על 95%, ודרש כאמור לדעת את "התשובה" כבר בליל הבחירות. כהרגלו, הוא גידף את יריביו הפוליטיים, ואת האריס כינה "אדם עם IQ נמוך".
"אם תצביעו לקמלה השקרנית, יהיו לכם עוד ארבע שנים של ייסורים, של כישלונות ושל אסונות שהמדינה שלנו לעולם לא תוכל להשתקם מהם", הזהיר. את יו"ר בית הנבחרים לשעבר ננסי פלוסי, שבעבר כינה "אויב מבפנים", הוא קילל: "היא אדם משוחת, מרושע, crazy b", אמר – תוך שהוא מדגיש את האות b, מבלי לומר את המילה המלאה bitch (כלבה). "זה מתחיל ב-b, אני לא אגיד את זה! אני רוצה להגיד את זה", הוסיף – ואז המשיך לתקוף בכיר דמוקרטי אחר, אדם שיף מקליפורניה, ולעג לגודל ראשו: "הוא לא יפה, חיצונית ופנימית".
טראמפ מחזר אחרי הקול הערבי, עד הרגע האחרון
בעצרת במישיגן טראמפ העלה לבמה כמה מילדיו – דונלד ג'וניור, אריק וטיפאני – ובהמשך העלה לדוכן גם את ראש העיר הערבי של העיירה המטרמק שליד דטריוט – בניסיון נוסף מצד המועמד הרפובליקני לחזר אחר הקול הערבי, שבמישיגן הינו קריטי, בשל גודלה הרב של האוכלוסיה הערבית והמוסלמית במדינה הזו. טראמפ, נזכיר, מנסה לנצל את השסע שנוצר בעקבות המלחמות בעזה ובלבנון בין אותם ערבים-אמריקנים לבין המפלגה הדמוקרטית, שלרוב הם נוטים להצביע לה, ומקווה שאפילו מעבר של כמה אלפי קולות בפלג האוכלוסיה הזה יוכל להכריע את הכף במישיגן.
ראש העיר הערבי שעלה לבמה במישיגן הוא עאמר גליב, שהיגר מתימן וידוע בגישתו השמרנית בכל הנוגע לסוגיות חברתיות כגון להט"ב. על תמיכה בטראמפ הוא הכריז בחודש ספטמבר – בטענה שרק הוא יוכל לשים סוף ל"כאוס" במזרח התיכון, תוך שהוא מביע זעם על התמיכה של הממשל הדמוקרטי בישראל, ומתעלם מכך שגם טראמפ מבטיח לתמוך בה. בדבריו הלילה, כשטראמפ מביט בו בחיוך, אמר גליב כי הצהרת התמיכה שלו בטראמפ "שברה את מחסום הפחד" בקרב ערבים ומוסלמים אמריקנים. "השמדתי את החומה הזו, של בידוד, של שתיקה ושל היסוס בקרב ערבים-אמריקנים", אמר, וטען שטראמפ מוביל בקרב הערבים באזור דטרויט.
האריס עם הכוכבים
האריס בחרה מצדה להקדיש את כל היום האחרון של הקמפיין לפנסילבניה שיכולה להבטיח לה ניצחון, עם עצרות באלנטאון, עיר עם רוב לטיני ו-34 אלף תושבים פורטו ריקנים שאותם היא מנסה לגייס אליה בעקבות האמירות הגזעניות עליהם בעצרת של טראמפ בניו יורק, ועוד שתי עצרות בפיטסבורג ובפילדלפיה – שם הופיעו לצדה סוללה של כוכבי בידור ופנאי, בהם קייטי פרי, ליידי גאגא, ריקי מרטין ואופרה ווינפרי.
את העצרת בפילדלפה ערכה על מדרגות המוזיאון המפורסמות מהסרט "רוקי", ובנאומה השוותה עצמה לדמות הבדיונית וטענה שכמוה, גם "אנדרדוג" אך תצליח "לטפס לניצחון". "המומנטום בצד שלנו", הכריזה לקהל – שהשיב בקריאות "אנחנו ננצח!". "הלילה אנחנו מסיימים כפי שהתחלנו: עם אופטימיות, עם אנרגיה ועם שמחה", הוסיפה האריס.
"הקמפיין שלנו התחבר אל השאיפות והחלומות של העם האמריקני. אנחנו אופטימיים ואנחנו מתרגשים ממה שאנחנו יכולים לעשות יחדיו. אנחנו יודעים שזה הזמן לעידן חדש של מנהיגות באמריקה. ואני מוכנה להציע את המנהיגות הזו כנשיאה הבאה של ארה"ב", אמרה. לצד זאת הזהירה כי הניצחון לא מובטח: "המרוץ לא הסתיים עדיין, אנחנו חייבים לסיים חזק. וזה עלול להיות אחד המרוצים הקרובים ביותר בהיסטוריה. כל קול חשוב".
יהיה המנצח אשר יהיה, כל אחד משני המועמדים יכול לקבוע הישג היסטורי: אם האריס תנצח היא תהפוך לא רק לנשיאה הראשונה בתולדות ארה"ב, שמונה שנים אחרי שהילרי קלינטון נכשלה בניסיונה לעשות זאת, אלא גם לשחורה הראשונה בתפקיד ולאדם הראשון ממוצא דרום אסייתי שזוכה בו. טראמפ מצדו יהיה האדם השני – והראשון מאז גרובר קליבלנד ב-1893 – שמפסיד בבחירות לכהונה שנייה רצופה, ואז חוזר בהמשך ומנצח. בהיבט המחמיא פחות יהיה טראמפ הנשיא הראשון בהיסטוריה שנבחר אחרי שהורשע בפלילים, וזאת כשעוד תלויים ועומדים נגדו שלושה כתבי אישום חמורים.