בית משפט בווייטנאם דחה היום (ג') את ערעורה של טרונג מיי לאן, טייקונית נדל"ן שהורשעה במעילה בהיקף אדיר של 12.5 מיליארד דולר, וקבע כי תוצא להורג אלא אם תשלם 75% מהסכום הזה – כלומר כ-9 מיליארד דולר. במקרה כזה, קבע בית המשפט, ניתן יהיה להמתיק את עונשה למאסר עולם.
משפטה של לאן בת ה-67 מסעיר את וייטנאם ומעורר תשומת לב גדולה גם בכלי תקשורת בינלאומיים בשל העונש החריג למדי שהוטל עליה – היא מהנשים הבודדות במדינה הקומוניסטית שנידונו למוות על עבירות צווארון לבן – וכן בשל הזעזוע שחוללה מעילת הענק בכלכלת וייטנאם, מדינה שבה חיים קרוב ל-100 מיליון איש.
לאן נעצרה במקור ב-2022 במסגרת מבצע ממשלתי גדול נגד שחיתות שכונה "הכבשן הבוער", ובו נעצרו עשרות אנשי עסקים בכירים ופקידי ממשל. באפריל השנה הורשעה בשוחד, מעילה ובעבירה על חוק הבנקאות. היא נידונה כבר אז לעונש מוות, וכעת ערעורה נדחה – אבל היא תוכל עדיין להגיש בקשה לבחינה נוספת של עונשה, ואם תיכשל בכך ולא תצליח לגייס את סכום הכסף העצום שנדרש ממנה תוכל גם לבקש חנינה נשיאותית.
מעצרה של לאן לפני שנתיים עורר אז טלטלה בכלכלת וייטנאם בשל היקפה העצום של המעילה בה היא חשודה, בהיקף של כמעט 3% מכלל התמ"ג של המדינה. הפרשה עוררה חשש בקרב משקיעים זרים, בתקופה שבה מנסה וייטנאם למתג עצמה כמקום טוב לעסקים שמעוניינים לשנות את קווי האספקה שלהם ולעזוב את סין.
לאן, שהחלה את דרכה כמוכרת בשוק של מוצרי קוסמטיקה, צמחה עם השנים והקימה אימפריית נדל"ן והחזקות. היא החלה לרכוש אדמות ועסקים אחרי רפורמה לפתיחות כלכלית שהובילה המפלגה הקומוניסטית בשנות ה-80, ובעשור שלאחר מכן כבר היו בבעלותה שורה של בתי מלון ומסעדות.
במוקד הפרשה האשמות כי בנק גדול שעליו השתלטה בעשור שעבר שימש אותה עבור 2,500 הלוואות לא-חוקיות לרשת של חברות קש, בתקופה שבין 2012 ל-2022. הכסף, כך נטען, הגיע בסופו של דבר לידי לאן – תוך שזו משחדת פקידים כדי להסתיר את עקבותיה. הנזק לבנק הוערך בסכום עתק של 27 מיליארד דולר, ולפי התביעה מתוך הסכום הזה 12 מיליארד נמעלו.
הבנק קרס בסופו של דבר, והרשויות העריכו ש-42,000 אזרחים נפגעו מהמעילה ומהקריסה. הבנק הממשלתי של וייטנאם נאלץ להוציא לפועל תוכנית חילוץ בעלות של מיליארדי דולר, על מנת למנוע פאניקה ציבורית. בגזר הדין המקורי מאפריל קבע בית המשפט כי "המעשים של הנאשמת שחקו את האמון של העם במנהיגות של המפלגה והמדינה".
בערעור טענו עורכי דינה שראוי לזקוף לזכותה את החרטה שהביעה. הם ציינו כי היא פועלת לגייס את סכום הכסף האדיר שנגנב, ולדבריהם היא מתקשה לעשות זאת – בפרט בשל העובדה שנידונה למוות. לדבריהם הדבר מקשה עליה למכור את נכסיה במחירים גבוהים יותר, ואם היה נגזר עליה עונש מאסר בלבד יכולת המיקוח שלה הייתה טובה יותר.
התביעה קראה לבית המשפט לדחות את הערעור, וטענה שפשעיה החמורים לא מצדיקים רחמים. "ההשלכות של מעשיה היו חסרי תקדים בהיסטוריה הפלילית וכמות הכסף שנמעל היא חסרת תקדים ובלתי ניתנת להחזרה", טענו. "פעולותיה השפיעו על היבטים רבים בחברה, על השוק הפיננסי ועל הכלכלה".