נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נועד היום (ד') עם רודן צפון קוריאה קים ג'ונג און, בביקור ההיסטורי שעורך המנהיג הרוסי בפיונגיאנג – הראשון שלו שם זה 24 שנה. שני המנהיגים חתמו על הסכם ביטחוני בין המדינות, וקים הכריז על "עידן חדש" ביחסים ביניהן. ברקע ניצבת הדאגה במערב מהידוק נוסף של הקשרים בצל הסנקציות שמוטלות על שתי המדינות – על ארצו של קים בגלל תוכניות הטילים והגרעין שלה, ועל ארצו של פוטין בגלל המלחמה באוקראינה.
זהו ביקורו הראשון של פוטין מאז יולי 2000, שנתו הראשונה כנשיא, אבל עם קים הוא כבר נפגש בשנה שעברה במהלך ביקור מקביל שערך השליט הצפון-קוריאני ברוסיה. רוסיה וצפון קוריאה הן אמנם בעלות ברית ותיקות, אבל מאז תחילת המלחמה באוקראינה הן הידקו את יחסיהן, ובמערב מאשימים שפיונגיאנג מעבירה כלי נשק – טילים ופגזים – עבור המאמץ המלחמתי של רוסיה. אף ששתיהן מכחישות זאת, מהשטח באוקראינה כבר הגיעו ראיות לשרידי טילים שמקורם בצפון קוריאה, ובמערב חוששים מהתמורה שפוטין עשוי לתת לקים עבור כלי נשק נוספים – ולסייע לו אולי בתוכניות הטילים והלוויינים שלו, באופן שיגביר את האיום שלו על ארה"ב, דרום קוריאה ובעלות ברית נוספות שלה.
הביקור כעת מסתמן כאבן דרך חשובה מבחינת שתי המדינות להידוק היחסים ביניהן. עדות לכך הגיעה כבר בתחילתו של הביקור הנדיר, עם כבוד המלכים שבו התקבל פוטין. עם נחיתתו אמש הוארו לכבודו שלל מבנים בפיונגיאנג, כשמלון ריוגיונג – המלון הבלתי-גמור והלא-מאוכלס שבגובה 105 מטר מהווה את אחד מסמלי העיר – נצבעו באורות זוהרים המילים בקוריאנית "ברוך בואך פוטין". תמונותיו של הנשיא הרוסי ודגלי ענק של ארצו נתלו על שלל בניינים בעיר הבירה, וכשפוטין נחת בשדה התעופה שם קיבל אותו קים על שטיח אדום.
שיתפו "מחשבות עמוקות", בלימוזינה
השניים התחבקו פעמיים, ו"רבו" מי ייכנס ראשון ללימוזינה שהביאה את פוטין למעון האירוח הרשמי שבו לן לפני השיחות הבוקר. בתקשורת הממלכתית בצפון קוריאה דווח כי בנסיעה לשם, "כשעברו בין רחובות פיונגיאנג שהוארו בלילה באופן קסום, שני המנהיגים שיתפו זה עם זה את מחשבותיהם העמוקות ביותר ואת עמדותיהם בנוגע לאופן שבו ניתן לחזק את יחסי רוסיה והרפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה (שמה הרשמי של צפון קוריאה)". מעניין לציין כי ההדגשה בשופרי המשטר על הארת הרחובות בעיר הבירה מגיעה דווקא בצל העדויות על הפסקות חשמל רבות שחווים תושבי פיונגיאנג, שבשל כך מעדיפים להימנע מלהתגורר בקומות העליונות של מגדלי מגורים.
בשעה שתושבי ארצו מתמודדים לפי הדיווחים עם רעב גדול, משטרו של קים לא חסך הבוקר במפגני ראווה עבור פוטין. לפני שהחלו את הפסגה ביניהם – תחילה עם מפגש משלחות ולאחר מכן בשיחות בארבע עיניים – פוטין התקבל על-ידי המוני אזרחים, חיילים ופרשים שהובאו לכיכר המרכזית בפיונגיאנג, כיכר קים איל סונג. בתמונות ששודרו משם נראה מצעד שנערך לכבוד פוטין, ילדים ומבוגרים שמנפנפים בבלונים ובפרחים ודיוקני ענק של פוטין וקים שנתלו על הארמון המפואר המכונה "בית הלימוד העממי הגדול".
קים ופוטין נצפו סוקרים את ההמונים בעודם עומדים זקופים במכונית יוקרה עם גג פתוח, ובהמשך המשיכו לפסגה בארמון קומסוסאן. פוטין, כך דיווחו כלי תקשורת ברוסיה, הצהיר בפתח השיחות כי קים והוא יחתמו על "מסמך יסודי חדש" שיהווה את הבסיס לחיזוק היחסים בין מוסקבה ופיונגיאנג, "לטווח ארוך". בתום המפגש שלהם בארבע עיניים, שנמשך לפי הדיווחים שעתיים שלמות, נמסר כי פוטין וקים אכן חתמו על "הסכם מקיף של שותפות אסטרטגית".
טכנולוגיה צבאית לפיונגיאנג? פוטין "לא שולל"
פוטין אמר כי שוחח עם קים על סוגיות ביטחוניות ובינלאומיות, ותיאר את ההסכם שעליו חתמו השניים כ"מהפכני". לדבריו ההסכם מאפשר שיתוף פעולה הדדי במקרה של "תוקפנות" כלפי רוסיה או צפון קוריאה. פוטין הוסיף כי במסגרת ההסכם, מוסקבה ופיונגיאנג עשויות לשתף פעולה בתחומים צבאיים.
הנשיא הרוסי הדגיש כי הוא לא שולל אפשרות שבה ארצו תשתף פעולה עם צפון קוריאה בכל הנוגע ל"טכנולוגיה צבאית" – תוך שהוא מקשר את הדברים הללו באופן ישיר לזעם שלו על הנשק המתקדם, בכלל זאת מטוסי F-16, שמדינות המערב מספקות לאוקראינה. פוטין, יצוין, כבר איים החודש לספק כלי נשק מתקדמים לבעלות בריתה של מוסקבה, באופן שבו אלו יוכלו "לפגוע באינטרסים" של מדינות במערב, כנקמה על כך שארה"ב ובעלות בריתה אפשרו לקייב להשתמש בנשק המערבי המתקדם כדי לפגוע ביעדים בתוך שטחה הריבוני של רוסיה.
לצד זאת, פוטין הדגיש בדבריו כי ההסכם החדש הוא "הגנתי" ביסודו. הוא הביע גם תמיכה ב"זכות ההגנה העצמית" של צפון קוריאה. קים מצדו שיבח את פוטין על ההסכם, ותיאר אותו כמהלך אסטרטגי רב-חשיבות של תמיכה בארצו המבודדת. לפי שליט צפון קוריאה, ההסכם יגביר את שיתופי הפעולה בין המדינות בתחומים מדיניים, כלכליים וביטחוניים. בדומה לפוטין הוא תיאר אותו כהסכם "שוחר-שלום והגנתי", שלדבריו יביא את הברית בין המדינות ל"רמה חדשה".
מוקדם יותר, בפתח המפגש, הודה פוטין לקים על התמיכה בארצו במהלך המלחמה באוקראינה: "אנחנו מעריכים מאוד את התמיכה הקבועה והבלתי משתנה שלכם במדיניות הרוסית, כולל בכיוון האוקראיני". הנשיא הרוסי הזמין את קים לביקור נוסף בארצו, הוסיף כי "הידידות הקרובה" בין המדינות מבוססת על "שוויון וכבוד לאינטרסים הדדיים" וציין כי שתיהן נאבקות ב"מדיניות של הגמוניה אימפריאלסטית" מצד ארה"ב ובעלות בריתה.
קים אמר בפתח המפגש כי לרוסיה יש "תמיכה וסולידריות מוחלטות" מארצו עבור המלחמה שלה באוקראינה – אותה תיאר כפי שמוסקבה מתעקשת לתאר, כ"מבצע צבאי מיוחד". קים דקלם גם את תעמולת המשטר הרוסי ולפיה מטרת המלחמה היא "להגן על הריבונות, האינטרסים הביטחוניים והשלמות הטריטוריאלית" של רוסיה. לפי הדיווחים בכלי התקשורת הרוסיים, קים הבטיח כי יחסי המדינות נכנסים כעת ל"עידן חדש של שגשוג". בהמשך צוטט קים כמי שמזהיר שהמצב בעולם "הופך למסובך יותר" ובלתי צפוי. "בסיטואציה הזו, אנחנו מתכוונים לחזק את הקשרים האסטרטגיים עם רוסיה ועם ההנהגה הרוסית", אמר לפי סוכנות הידיעות הרוסית RIA.
שני המנהיגים החליפו מתנות במהלך הפסגה, ויועצו של פוטין יורי אושקוב אמר כי הנשיא הרוסי העניק לרודן צפון קוריאה לימוזינה ממותג רכבי היוקרה הרוסי אאורוס. בפברואר השנה כבר דווח שפוטין נתן לו לימוזינת אאורוס, כך שכעת נראה שיש ברשות קים – שנחשב לאספן נלהב של רכבי יוקרה – שתי לימוזניות כאלו. בתום שיחות הפסגה, נראו פוטין וקים נוסעים יחד בלימוזינה מאותו דגם פאר של חברת אאורוס, אם כי לא ברור אם מדובר ברכב שפוטין העניק לקים כמתנה. בנוסף קיבל קים פגיון וערכת תה. אושקוב ציין כי פוטין קיבל במתנה יצירות אומנות שונות שמתארות את הנשיא הרוסי עצמו.
התמורה לקים, והחשש במערב: "פוטין נואש"
פוטין, שבצל הסנקציות הכבדות שהטיל עליו ועל ארצו המערב כעונש על הפלישה לאוקראינה, העמיק בשנתיים האחרונות גם את היחסים עם איראן, שכמו צפון קוריאה מסייעת גם היא לרוסיה במלחמה באוקראינה ומספקת למוסקבה כטב"מים רבים. במערב הביעו לא אחת חשש מהתמורה שתקבל טהרן מפוטין, וכעת כאמור יש גם חשש מהתמורה שייתן לפיונגיאנג. כבר עתה ישנם סימנים ולפיהם רוסיה מסייעת לצפון קוריאה בטכנולוגיות הקשורות למשגרי חלל ולווייני ריגול צבאיים – טכנולוגיות שקים הגדיר כקריטיות על מנת לאפשר לארצו לעקוב אחר המתרחש בדרום קוריאה ולהגדיל את האיום הנשקף מהטילים שלו שמסוגלים לשאת ראשי קרב גרעיניים.
בנוסף לסיוע צבאי במלחמה באוקראינה, ההערכות הן שצפון קוריאה מקווה גם להעמיק את שיתוף הפעולה הכלכלי עם רוסיה ולשלוח אליה – בניגוד לסנקציות הבינלאומיות שהוטלו עליה – עובדים רבים שיאפשרו לה להשיג מטבע זר. במכון הדרום-קוריאני לביטחון לאומי, שמנוהל על-ידי שירותי המודיעין בסיאול, מעריכים בנוסף כי השיחות בפסגה היום יעסקו בהרחבת שיתופי הפעולה בתחומי החקלאות, הדיג והכרייה, וכן בקידום התיירות הרוסית בצפון קוריאה.
בוושינגטון מודאגים, אבל מציגים את שיתוף הפעולה בין רוסיה לצפון קוריאה כמהלך נואש מצד מוסקבה. "הביקור של פוטין בצפון קוריאה מראה כיצד רוסיה מנסה, באופן נואש, לפתח ולחזק קשרים עם מדינות שיוכלו לספק לה את מה שהיא צריכה כדי להמשיך את מלחמת התוקפנות שבה פתחה נגד אוקראינה", אמר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן.