שלושה ימים אחרי מעצרו של בראיין קוברגר בחשד כי הוא הרוצח שדקר למוות בשנתם ארבעה סטודנטים בדירת שותפים באיידהו, עדיין לא ברור המניע למעשיו, אבל התקשורת האמריקנית מתמקדת יותר ויותר בעניין הרב שגילה ברוצחים סדרתיים ובהלכי נפשם במסגרת לימודי הקרימינולוגיה שלו. סטודנטים שלמדו עם קוברגר סיפרו כי שאלות על המניעים למעשיהם של אנשים ריתקו אותו, וכי הוא היה פעיל בשיעוריה של פרופסור קת'רין רמסלנד, מומחית לפסיכולוגיה פורנזית שמתמקדת בפעילותם של רוצחים סדרתיים ושכתבה בין השאר את הספרים "מוחו של רוצח" ו"כיצד לתפוס רוצח".
קוברגר (28), נזכיר, נעצר ביום שישי לפנות בוקר בחשד כי הוא האדם שביצע את הרצח המרובע. הרצח אירע בלילה של 13 בנובמבר בעיירה הקטנה מוסקו (Moscow – כשמה של בירת רוסיה): ארבעת הסטודנטים – מדיסון מוגן (21), קיילי גונזלבס (21), זאנה קרנודל (20) ובן זוגה אית'ן צ'ייפין (20) – שָבו לבית ברחוב קינג מעט לפני השעה 2:00 בלילה אחרי בילוי רגיל של סוף השבוע, ושעות אחר כך, בשעות הבוקר המאוחרות, נמצאו מתים במיטותיהם כשעל גופותיהם סימני דקירה מרובים.
שניים מהקורבנות נמצאו בקומה השנייה של הבית ושניים בקומה השלישית, והמשטרה מעריכה כי מעשי הרצח אירעו בין 3:00 ל-4:00 לפנות בוקר. על הגופות לא נמצאו סימנים לתקיפה מינית, ונתיחה שלאחר המוות העלתה כי כל הקורבנות נדקרו כנראה למוות בשנתם. החוקרים לא מצאו גם סימנים לכך שמישהו פרץ לבית בכוח או גרם בדרך נזק לרכוש. בבית גרו עוד שתי שותפות בנות 19 והן שהו בו בזמן הרצח, אך החוקרים קבעו כי הן לא היו מעורבות ברצח בשום צורה.
במהלך החקירה התקבלו כ-20,000 טיפים מהציבור ונערכו יותר מ-300 תשאולים, אבל למרות המאמצים הגדולים, במשך שבועות לא הצליחו הרשויות לסמן חשוד. העובדה שהרוצח לא נתפס במשך כל אותו הזמן הטילה אימה על מוסקו, עיירה בטוחה בדרך כלל, ותושביה נקראו לשמור על ערנות ולהסתובב בקבוצות, ולא לבדם. בתחילת דצמבר הודיעה המשטרה כי בעקבות טיפים שקיבלה מהתושבים היא מחפשת מכונית יונדאי אלנטרה שנצפתה ליד הבית שבו אירע הרצח, ונראה כי טיפ זה הוא שהוביל אותה אל קוברגר בסוף השבוע.
ביום שישי בערב מסרה המשטרה כי החשוד נעצר בבית הוריו בעיירה הקטנה אולברייטסוויל שבפנסילבניה, יותר מ-3,200 ק"מ מזירת הרצח באיידהו, וכי המכונית שאחריה חיפשה נמצאה שם. מעצרו של קוברגר התאפשר אחרי ש-DNA שלו נמצא בזירת הרצח והותאם לנתונים במאגרים גינאולוגיים. גורמים המקורבים לחקירה סיפרו ל-CNN כי קוברגר נסע לבית הוריו כדי לחגוג שם את חג המולד, וכי החוקרים עקבו אחריו מאמצע הדרך, והמשיכו לתצפת עליו בארבעת הימים שאחרי הגעתו.
חברים ללימודים: "השתתק כשדיברו על הטבח"
את השאלות על המניע למעשיו של קוברגר ליבה עיסוקו האקדמי – דוקטורנט במחלקה למשפט פלילי וקרימינולוגיה באוניברסיטת המדינה של וושינגטון. באוניברסיטה זו לומד קוברגר בקמפוס השוכן במרחק נסיעה של רבע שעה מהבית שבו נרצחו הסטודנטים. בצהובוני אמריקה דנו בסוף השבוע עם קרימינולוגים בשאלה אם ייתכן שמעשיו היו חלק מפנטזיה פלילית מעוותת כלשהי, שאלה שלפי שעה קשה להשיב עליה. ברשת נמצא תיעוד לעזרה שביקש ברשתות החברתיות לקידום מחקר שערך ושעסק בשאלה "כיצד מאפיינים רגשיים ופסיכולוגיים משפיעים על קבלת החלטות בעת ביצוע פשע?".
גורמים המקורבים לחוקרי הפרשה דיווחו ביממה האחרונה כי מאיכוני הטלפונים הסלולריים של קוברגר וקורבנותיו עולה כי הוא עקב אחריהם במשך שבועות. לא ברור אם הם פגשו בפועל זה בזה, ולפי שעה לא ידוע אם קוברגר בכלל הכיר את הארבעה לפני שרצח אותם. בסוף השבוע אמר אביה של אחת הקורבנות, קיילי גונזלבס, כי אחרי חשיפת שמו של החשוד גילתה המשפחה סימנים לקשר כלשהו שלו אל קיילי, אך לא מסרה לפי שעה מה היה טבעו.
גורמים המעורים בפרטי החקירה אומרים כי אחרי הרצח נראה קוברגר עוטה כפפות במקומות ציבוריים – בכלל זה כשערך קניות במכולת – כנראה כדי להימנע מהשארת טביעות אצבע שיוכלו לשמש את החוקרים לזיהויו. חלק מהסטודנטים שלמדו איתו סיפרו כי בשבועות שלאחר הטבח הוא התנהג כרגיל, אך יש מי שטוען כי הוא נעשה פתוח ומתקשר יותר – והשתתק רק כשהרצח במוסקו עלה לדיון.
אתמול פרסמה משפחתו של קוברגר הודעה ראשונה מאז מעצרו, ובה הביעה צער עמוק על רצח הסטודנטים, אך התייצבה לצדו וכתבה: "נאהב את בננו ואחינו ונתמוך בו". בהודעה ביקשה המשפחה לכבד את פרטיותה, ומסרה: "בראש ובראשונה, צר לנו עמוקות על משפחות הארבעה על שאיבדו את ילדיהן היקרים. אין מילים שיוכלו לבטא כראוי את הצער שאנו חשים, ואנו מתפללים עבור כל אחד ואחד מהם. שיתפנו פעולה באופן מלא עם רשויות אכיפת החוק בניסיון לברר את האמת ולקדם את האפשרות שהוא (קוברגר) חף מפשע, ולא לשפוט עובדות לא ידועות ולהניח הנחות שגויות".
בארה"ב מדווחים כי בעודו מוחזק בכלא אולץ קוברגר ללבוש חליפה למניעת התאבדויות המכונה "חליפת צב", בצל החשש שינסה לפגוע בעצמו. בתמונה שלו מהכלא שפרסמה המשטרה הופיע ככל הנראה חלקה העליון של חליפה כזו. מדובר בבגד בלתי ניתן לקריעה, שעשוי כולו מקשה אחת ומונע מאסירים להשתמש בו כדי להתאבד, למשל בתלייה. הוא עשוי מסיב איכותי למדי ועלותו כ-425 דולרים. לעתים מלבישים בו גם אסירים שיש חשש כי יותקפו על-ידי אסירים אחרים.