הנסיגה הרוסית מאזור קייב נמשכת, בזמן שבצ'רניהיב נמשכות ההפגזות: ראש העיר קייב ויטלי קליצ'קו הזהיר אתמול (שישי) את האוקראינים שנמלטו מהבירה בתחילת המלחמה לא לחזור הביתה, כי "הסיכון למות די גבוה". קליצ'קו, אלוף העולם באיגרוף לשעבר, אמר כי הוא מצפה "לקרבות עצומים" בימים הקרובים בערי הלוויין של קייב ובפרברי הבירה - אבל לפחות בינתיים אוקראינה ממשיכה להשתלט מחדש על שטחים בסמוך לקייב, שמהם הרוסים נסוגו.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• זלנסקי הדיח גנרלים: "אין זמן לבוגדים"
• עיר אחר עיר: תמונת המצב בחזיתות השונות
• ביידן: "נראה שפוטין שלח יועצים למעצר בית"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
אחת העיירות שאותה האוקראינים כבשו מחדש היא בוצ'ה שסמוך לקייב. "31 במרץ ייכנס להיסטוריה כיום השחרור מהרוסים", אמר ראש העיר אנטולי פדורוק בסרטון שלדבריו צולם מבניין העירייה, אליו שב. האוקראינים אמרו כי הכוחות הרוסיים עזבו את הוסטומל, עיירה השוכנת 36 ק"מ צפונית-מערבית לקייב.
בהוסטומל נמצא שדה התעופה אנטונוב, שם התחוללו קרבות עזים בין הצבא האוקראיני לכוחות הרוסיים במשך יומיים החל מ-25 בפברואר, היום השני לפלישה הרוסית. אילולא ההתנגדות האוקראינית העזה שם, ייתכן שהרוסים היו יכולים להנחית בשדה התעופה כוחות שיריון וכך אולי לעקוף את הציר היבשתי, שדרכו לא הצליחו להתקדם במהירות.
חברה אוקראינית בשם "בבילון" העלתה רחפן לאוויר באזור שדה התעופה ובתיעוד (בפתח הכתבה) ניתן לראות את ההרס הכבד שנגרם לשדה התעופה. בתמונות נראה בין היתר ההאנגר העצום של מטוס האנטונוב 225, מטוס התובלה הגדול בעולם. המטוס, המכונה "מריאה" ("חלום" באוקראינית), הושמד למעשה בתחילת המלחמה. בתמונות החדשות נראה גג ההאנגר שקרס חלקית, החלק הקדמי של המטוס שחרב וגם מטוסים קלים שחלקם שרדו.
הנסיגה הרוסית תואמת להצהרותיהם אחרי השיחות באיסטנבול עם האוקראינים על "הפחתה דרמטית" בפעילות הצבאית ליד קייב, ועל כוונת מוסקבה להתמקד בלחימה במזרח אוקראינה, באזור דונבאס.
אבל בצ'רניהיב שבצפון אוקראינה לא נראית הפחתת פעילות רוסית. ראש העיר אמר כי מחלקת אונקולוגיה בבית חולים מקומי נהרסה בהפגזה רוסית. "פגזים פגעו ישירות בבית החולים, ואחד הבניינים - למעשה היחידה האונקולוגית - נהרס לחלוטין. שלושה נפצעו באורח קשה", הוא אמר ל-CNN. לדבריו, אין חשמל ומים, ותוך שבוע המזון והתרופות בעיר עלולים להיגמר. "זו קטסטרופה הומניטרית", אמר.
אזור נוסף ליד קייב שהאוקראינים כבשו מחדש הוא צ'רנוביל - אבל כעת טוענים האוקראינים שרבים מהעובדים בכור נלקחו כנראה בשבי על ידי הרוסים. ראש העיר סלבוטיץ', שבה מתגוררים רוב העובדים בתחנת הכוח הגרעינית בצ'רנוביל, אמר שכ-200 אנשי המשמר הלאומי האוקראיני נלקחו כנראה כשבויים על ידי הכוחות הרוסיים, בעת שאלו נסוגו מתחנת הכוח.
"הם שבויי מלחמה, אנחנו פועלים במטרה להגיע לעסקת חילופי שבויים", אמר ראש העיר יורי פומיצ'ב ל-BBC וסיפר כי עדיין לא ברור אם הרוסים עזבו לחלוטין את "האזור הסגור" של צ'רנוביל, או רק את האזור הקרוב ביותר לכור.
מושל מחוז קייב אישר מוקדם יותר כי הרוסים נסוגו מכמה אזורים ליד הבירה, אבל חיזקו את אחיזתם באחרים. בכיר אמריקני אמר כי הכוחות הרוסיים משתמשים בכנסייה צפונית-מערבית לבירה כ"נקודת מוצא" למתקפה על קייב. הוא ציין כי המודיעין הראה שלוחמים רוסים נמצאים הן בכנסייה והן בסביבותיה.
בתוך כך, גורמים אוקראיניים אמרו כי בעסקת חילופי שבויים עם רוסיה הושבו 86 לוחמים אוקראינים, כולל 15 נשים. סגנית ראש ממשלת אוקראינה, אירינה ורשצ'וק, פנתה לאלו שעדיין בשבי הרוסי ואמרה: "נילחם עבור כל אחד מכם, ונחזיר אתכם הביתה. תישארו חזקים".
מתחילת הפלישה ניסו הרוסים להתקדם לקייב בשני צירים מרכזיים: דרך בלארוס – ממערב לקייב ולנהר הדנייפר – ודרך הגבול הרוסי עצמו – ממזרח לקייב ולנהר. כבר ביום הראשון לפלישה כבשו הרוסים שפלשו מכיוון בלארוס את אזור הכור צ'רנוביל, אך עדות ראשונה לקושי בהוצאה לפועל של בליץ מהיר הגיעה בקרבות הקשים על שדה התעופה אנטונוב שליד הוסטומל.
לאחר שתוכנית הנחתת הכוחות כשלה, הם נאלצו לעשות את המסע אל הבירה דרך כבישים וגשרים שלפי הדיווחים שובשו על ידי האוקראינים כדי להאט את התקדמותם. הם הצליחו להגיע אל הפרברים המערביים של קייב, ושם נרשמו מאז הימים הראשונים של הפלישה – ועד היום – קרבות עזים, ביישובים כמו אירפין, בוצ'ה והוסטומל. תושבים ברחו משם תחת הפגזות קשות, ומאירפין הגיעו תמונות ראשונות שזעזעו את העולם, בהן נראו גופות אם וילדיה שלא הספיקו למצוא מחסה, או המוני פליטים שמתחבאים מתחת לגשר הרוס. כל היישובים האלו, כאמור, כבר נמצאים בשליטת האוקראינים.
אתמול בבוקר טענה רוסיה שאוקראינה תקפה בשטחה מחסן דלק בעיר בלגורוד, כ-40 ק"מ צפונית לגבול בין המדינות. לדברי מושל המחוז, מסוקים צבאיים של אוקראינה ביצעו את התקיפה מגובה נמוך - ושני עובדים נפצעו בשריפה שפרצה כתוצאה מכך. אוקראינה לא לקחה אחריות על התקיפה. המודיעין הבריטי טען כי אש פרצה במתקן לאחסון דלק וגרמה להריסת כמה מכלי דלק. בבריטניה העריכו שהדלק, שנשרף יחד עם כמה אמצעי לחימה במקום, יקשה עוד יותר על האספקה של הרוסים לכוחותיהם, בין היתר אלה שמכתרים את העיר חרקוב.
הקרמלין הזהיר כי המתקפה אתמול "לא יוצרת תנאים נוחים להמשך שיחות השלום" עם אוקראינה. גם ביום רביעי טענה רוסיה שאוקראינה תקפה באזור. אז פרצה שריפה במחסן תחמושת ליד בלגורוד.
מנגד, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר כי חלה התקדמות בשיחות עם אוקראינה, והוסיף שמוסקבה מכינה את תגובותיה להצעות האוקראיניות - שכוללות את הפיכת קייב לניטרלית בתמורה לערובות ביטחוניות. לטענתו, קייב מראה כעת "הרבה יותר הבנה" למצב בחצי האי קרים, שאותו רוסיה סיפחה ב-2014, ובאזור דונבאס שבמזרח אוקראינה - שנמצא ברובו בשליטת מורדים פרו-רוסים.
פורסם לראשונה: 23:54, 01.04.22