חאבייר מיליי, פוליטיקאי פופוליסט מהימין הקיצוני בארגנטינה – שרבים משווים אותו שם לדונלד טראמפ בשל סגנונו הלוחמני והאנטי-ממסדי – רשם הישג דרמטי ומפתיע בבחירות המקדימות שנערכו אתמול (יום א'), לקראת הבחירות לנשיאות באוקטובר. בשיטה הנערכת בארגנטינה כמעט כל בעלי זכות הבחירה נדרשים להצביע בפריימריז, ורשאים לעשות זאת רק עבור מפלגה אחת, כך שבפועל ההצבעה מהווה סקר כלל-ארצי לקראת הבחירות עצמן: מספירת 96% מהקולות התברר הבוקר שבניגוד לכל הציפיות והסקרים, מיליי הגיע למקום הראשון וגרף כ-30% מהקולות.
המועמדים לנשיאות מטעם גוש מפלגות האופוזיציה המרכזי, בימין-מרכז, קיבלו בפריימריז 28% מכלל הקולות, בעוד המועמדים לנשיאות מטעם גוש מפלגות השמאל-מרכז הפרוניסטי – שנמצא כעת בשלטון – קיבלו יחדיו 27% מהקולות. לנוכח התוצאות הללו, הפרשנים מעריכים כי אף מועמד לא יצליח לחצות את רף ה-50% הדרוש לניצחון בסיבוב הראשון בבחירות, שייערך ב-22 באוקטובר, וכי סביר להניח שייערך סיבוב שני ב-19 בנובמבר.
מי שנבחרה כעת להתמודד מול מיליי מטעם גוש הימין-מרכז, שכינויו "מאוחדים לשינוי", היא שרת ההגנה לשעבר פטריסיה בולריץ', שניצחה את יריבה המתון יותר וראש העיר בואנוס איירס הורסיו רודריגז. כמועמד גוש מפלגות השלטון בשמאל-מרכז, "האיחוד למען המולדת", בחרו המצביעים בשר האוצר סרג'יו מסה. הנשיא המכהן אלברטו פרננדס – שנתפס כנשיא חלש שנתון להשפעת סגניתו והנשיאה לשעבר כריסטינה פרננדס דה קירשנר – בחר שלא להתמודד לכהונה נוספת.
ההישג הדרמטי של מיליי, שמקדם שלל הצעות רדיקליות ובהן פירוק הבנק המרכזי ומעבר משימוש בפסו ארגנטינאי לדולר אמריקני, מעיד על המיאוס הגובר מהממסד הפוליטי במדינה – שמצויה באחד המשברים הכלכליים החמורים ביותר שלה בעשרות השנים האחרונות: ערך המטבע המקומי צונח, האינפלציה זינקה ל-116%, משבר יוקר המחיה מביא אחד מכל ארבעה מ-45 מיליון תושביה אל מתחת לקו העוני – והממשלה מתקשה להחזיר חוב עצום של 44 מיליארד דולר לקרן המטבע הבינלאומית.
בצל המשבר הזה ניזקה התמיכה במיליי בן ה-52, כלכלן ליברטריאני שמכהן בשנתיים האחרונות כחבר בבית הנבחרים ולפני כן זכה לפרסום בשל הופעותיו כפרשן בטלוויזיה. אולם הסוקרים העריכו עד כה שיקבל רק כ-20% מהקולות, וכעת הפתיע אותם בהישג משמעותי הרבה יותר שמציב אותו כפייבוריט בקרב על הנשיאות.
ההישג הזה מעורר דאגה בשווקים, שהימרו על מועמד מתון יותר. מיליי מציע לא רק לעבור לשימוש בדולר ולפרק את הבנק המרכזי, אלא מבטיח גם לקדם מדיניות "צנע" נוקשה – חמורה יותר מזו שקרן המטבע הבינלאומית דורשת בעצמה במסגרת המשא ומתן שהיא מנהלת מול בואנוס איירס. מיליי דורש גם לערוך קיצוצי מס דרמטיים ומציע להפחית משמעותית בהוצאות הממשלה, בין היתר באמצעות חיוב האזרחים לשלם על השימוש בשירותי מערכת הבריאות הציבורית, סגירה או הפרטה של כל החברות הממשלתיות וסגירת משרדי הבריאות, החינוך והסביבה.
לצד המדיניות הכלכלית הקיצונית שהוא מקדם, מיליי טוען גם שההתחממות הגלובלית היא "שקר"; מביע התנגדות להפלות; טוען שחינוך מיני הוא מזימה שנועדה "להרוס את המשפחה"; תומך בהקלות על נשיאת נשק – ומציע אפילו לאפשר סחר באיברים, כיוון שלדבריו זהו תחום שלממשלה אין שום זכות להגביל אותו.
מיליי, שבצעירותו היה ספורטאי וניגן בלהקת רוק, ידוע גם באופיו הססגוני ובשיערו הפרוע, יש לו חמישה כלבים שלכל אחד מהם קרא על שם כלכלן שמרן – והוא גם לא נרתע מתעלולים מביכים: בעבר התחפש למשל לגיבור על, כדי להילחם לדבריו ב"קיינסיאנים", הכלכלנים הדוגלים בהתערבות ממשלתית במשק. איש הימין הקיצוני מקבל בברכה השוואות לטראמפ, וגם נשיא ברזיל לשעבר ואיש הימין הקיצוני ז'איר בולסונרו הכריז על תמיכה בו.
מיליי נוהג לתקוף שוב ושוב את הממסד הפוליטי בארגנטינה, וכך עשה גם בנאום הלילה שבו חגג את ההישג המפתיע שלו בבחירות המקדימות: "אנחנו הולכים לשים סוף לקסטה הפוליטית, הפושעת, הפרזיטית וחסרת התועלת שמטביעה את המדינה שלנו", אמר לתומכיו. "היום עשינו את הצעד הראשון בדרך לבנייה מחדש של ארגנטינה. ארגנטינה אחרת היא בלתי אפשרית עם אותם אנשים תמיד".
תומכיו של מיליי מביעים, כמו במקרה של טראמפ ובולסונרו, מיאוס מהממסד הקיים. "העם הארגנטינאי התעורר סוף-סוף", אמרה ל"ניו יורק טיימס" רבקה די לוריו, עובדת מנהלה בת 44 שחגגה את ההישג של מיליי מחוץ למטה הקמפיין שלו בבואנוס איירס. "ארגנטינה זקוקה לזה. היא צריכה שינוי". תומך נוסף שחגג שם, פרנקו לסרטסור בן ה-19, אמר לסוכנות הידיעות AP: "אני שמח מאוד, אנחנו זקוקים לשינוי. נמאס לנו לחיות כך". הוא מביע גם תמיכה בהצעתו של מיליי לעבור לשימוש בדולר: "כל המדינות שעברו לדולר התקדמו מעלה ועצרו את האינפלציה".
אבל גם אם מיליי ינצח בסופו של דבר, לא ברור עד כמה יוכל לממש את הבטחותיו: במפלגתו, "החירות מתקדמת", העריכו על סמך התוצאות בפריימריז של שאר מועמדיה – לקראת הבחירות שייערכו במקביל לקונגרס – כי היא תזכה רק ב-8 מושבים מתוך 72 בסנאט ו-35 מושבים מתוך 500 בבית הנבחרים, כך שמיליי יידרש לגייס תמיכה ממחוקקים במפלגות אחרות כדי להוציא לפועל רפורמות משמעותיות. פאבלו טוזון, יועץ פוליטי מקומי, אמר ל"ניו יורק טיימס" כי מיליי עצמו לא גיבש עד כה תוכנית כלכלית מפורטת, וכי גם את הצעותיו הנוכחיות הוא שינה שוב ושוב. "אני חושב שהתוצאות הללו הפתיעו גם אותו", הוא אמר. "עד עכשיו, הוא נתפס רק כמועמד מחאה".