כבר 39 ימים חלפו מאז התפרץ הר הגעש קומברה וייחה שבאי הספרדי לה פאלמה, בארכיפלג האיים הקנריים סמוך לחופי צפון-מערב אפריקה, אך בימים האחרונים לא רק שזרמי הלבה ממנו לא מפסיקים לגלוש אל עבר האוקיינוס וממשיכים לזרוע הרס בדרכם – כעת גם הפעילות הסייסמולוגית באזור גוברת, והתושבים נערכים לרעידות אדמה חזקות יותר מאלו שליוו את ההתפרצות בשבועות האחרונים, כשרובן המוחלט לא הורגש עד עתה.
אתמול הרעיד את האי רעש אדמה חזקה יחסית, בעוצמה של 4.6, יום לאחר שפקדה אותו רעידה חזקה אף יותר, בעוצמה של 4.9. ההתפרצות ביום שלישי הייתה החזקה ביותר מבין המאות שפקדו את לה פאלמה מאז תחילת ההתפרצות ב-19 בספטמבר, והורגשה גם בשלושה איים סמוכים, במרחק של כ-100 ק"מ.
"הקהילה המדעית מזהירה כבר יותר משבוע שאנחנו יכולים לראות רעידות אדמה שיכולות להגיע לעוצמה 6 – עקב עומק הרעידות לאחרונה שעומד על כ-12 ק"מ מתחת לפני הקרקע", אמרה מריה חוזה בלאנקו, מנהלת המכון הגאוגרפי הלאומי של ספרד באיים הקנריים, בריאיון לערוץ הטלוויזיה הציבורי של ספרד RTVE.
בימים האחרונים דווח כי זרימת הלבה מהר הגעש רק מתעצמת: בשבת האחרונה קרס באופן חלקי הקונוס שמקיף את הלוע הראשי של קומברה וייחה, וזרם חדש נוצר בעקבות הקריסה הזאת. זרמי הלבה הקיפו כבר שטח של כתשעה קמ"ר, והזרם המרכזי של הלבה ממשיך להישפך למי האוקיינוס, שם מתמצקת הלבה ומרחיבה מעט את קו החוף. אמש פרסם המכון הגאולוגי של ספרד סרטון רחפן מרהיב המציג את הלוע שוצפת הלבה של הר הגעש, והמדענים סבורים כי לפי שעה אין כל סימן לכך שהפעילות הגעשית עומדת להיעצר.
ההתפרצות הובילה לפינויים של כ-7,500 תושבים באי, שבו מתגוררים כ-85 אלף איש בסך הכול. איש לא נהרג, אך נזק רב נגרם לאזור: כ-2,000 מבנים שונים נהרסו, ושטחים חקלאיים רבים נחרבו. נזק רב נגרם למטעי הבננות – ענף הייצוא החקלאי המרכזי של תושבי האי. בחודש שעבר אמר אנחל ויקטור טורס, שעומד בראש הממשלה המקומית של האיים הקנריים, כי הנזק שנגרם למטעי הבננות "עצום" וכי היבול השנה "אבד כמעט לחלוטין". ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס הבטיח לספק לתושבי האי 176 מיליון אירו על מנת לסייע להם בתהליך השיקום.
ההתפרצות האחרונה בלה פאלמה התרחשה ב-1971, ונמשכה אז 24 ימים. ההתפרצות הארוכה ביותר שתועדה עד עתה באי התרחשה ב-1949: היא נמשכה 47 ימים. "התרחיש הגרוע ביותר שראינו היה בהתפרצות של 1949, אז לוע שני התפרץ בהר הגעש, וחסם את הגישה לכל החלק הדרומי של האי, שאת האספקה שלו הוא נאלץ אז לקבל דרך סירות", אמר הוולקנולוג וינסנט סולר. "זה תרחיש מאוד לא סביר כיום, אבל לא בלתי-אפשרי".
בעוד שרוב תושבי האי יכולים להמשיך בשגרת חייהם – אם כי חלקם נאלצים לנקות את בתיהם וחצרותיהם מהאפר הגעשי – ההתפרצות הממושכת מעוררת כעת אי-נחת רב, ואף הצעות דרסטיות למדי לגבי האופן שבו ניתן לשים לה סוף באופן מלאכותי. קסימירו קורבלו, נשיא הרשות העירונית של האי הסמוך לה גומרה, הציע בריאיון לתקשורת המקומית להפציץ את הר הגעש, על מנת להסיט את כיוון זרמי הלבה.
"אין איזה מטוס שיכול לטוס ולהפיל? היום הטכנולוגיה מאוד אמינה... ובום! זה יכול אולי לשלוח את הלבה לכיוון אחר? אולי זה משוגע, אבל יש לי רושם שמנקודת מבט טכנולוגית כדאי לנסות את זה", אמר. במגזין האמריקני "ניוזוויק" דיווחו בעקבות דבריו כי בעבר אכן נוסתה השיטה זו, על ידי הצבא האמריקני, במהלך התפרצות הר געש "מאונה לואה" שבהוואי ב-1935. אותה התפרצות איימה על אחת העיירות באי, וזרם הלבה אכן פסק לאחר ההפצצות של הצבא האמריקני. עם זאת, ב"ניוזוויק" הדגישו כי לפי וולקנולוגים כלל לא ברור אם ההפצצות הן שגרמו לכך, וכי במקביל אליהן הפעילות הגעשית בהר פחתה כנראה באופן טבעי.