אונר"א, סוכנות האו"ם לפליטים פלסטינים, הכחישה היום (ראשון) בתוקף את הדיווח שלפיו היא נערכת לסיים את פעילותה ברצועת עזה וביהודה ושומרון, על רקע החקיקה בישראל בנושא. ההכחשה מגיעה לאחר הפרסום ב"ניו יורק טיימס" מיום שישי, שגרס כי הסוכנות "מתכוננת לסגור את פעילותה עקב מגבלות ישראליות חדשות".
2 צפייה בגלריה
עזה משרדים של אונר"א
עזה משרדים של אונר"א
יפסיקו את פעילותם? משרדי אונר"א בעזה
(צילום: AFP)
בדיווח צוטטה לואיז ווטרידג', פקידה בכירה באונר"א, שטענה כי החוק יפגע בתיאום ההכרחי עם ישראל להעברת סיוע בשטחים. לדבריה, "חיי הצוות שלנו יהיו בסכנה" אם לא יתקיים שיתוף מידע עם הרשויות הישראליות. "להפסקת הפעולה יהיה אימפקט עצום על מצב שהוא כבר קטסטרופלי", הוסיף ג'יימי מקגולדריק, שהיה האחראי על פעולות הסיוע של האו"ם בעזה וביו"ש עד חודש אפריל. "אם זו הכוונה של ישראל - למנוע כל יכולת שלנו לסייע בהצלת חיים - חייבים לתהות מה ההיגיון ומה המטרה הסופית".
תומכי אונר"א טוענים כי הפסקת הפעילות תהווה מכה אנושה לאוכלוסייה הפלסטינית. "הסוכנות מספקת שירותים כמו מזון, מים, חינוך ורפואה, ועליה מסתמכים אלפי תושבים מדי יום. העולם נטש אותנו", אמר פלסטיני ל"ניו יורק טיימס".
עם זאת, ז'ולייט תומה, מנהלת התקשורת של אונר"א, דחתה את הדיווח ותיארה אותו כ"לא מדויק באופן גס". תומה ציינה כי מנכ"ל הסוכנות, פיליפ לזאריני, הדגיש בעבר את מחויבותה של הסוכנות להמשיך לספק שירותים חיוניים. לדבריה, "אם למישהו יש דעה, זה לא אומר שהיא נכונה".
2 צפייה בגלריה
 פיליפ לזאריני
 פיליפ לזאריני
הדגיש את מחויבות אונר"א להמשיך לפעול. לזאריני
(צילום: AP /Hassan Ammar)
החוק הישראלי, שהוגש על ידי ח"כ דן אילוז מהליכוד וייכנס לתוקף החודש, אוסר על פעילות אונר"א בישראל, בעזה וביו"ש בכך שהוא מונע כל קשר רשמי בין גורמים ישראליים לסוכנות - ובהם צה"ל.
הצעת החוק נגד אונר"א, שאושרה לפני כחודשיים, הגיעה לאחר פרסומים רבים אודות הקשר שבינה לבין טבח 7 באוקטובר, ובעקבות דוח של האו"ם שאישר כי אכן 9 מעובדי הסוכנות לקחו חלק פעיל במתקפה של חמאס.
הלחצים על אונר"א גברו לאחר שמדינות רבות במערב, בהן ארה"ב, שווייץ ובריטניה, הקפיאו או עצרו את המימון לסוכנות בטענה ל"חשש משימוש בכספים למטרות טרור", מהלך שהעצים אף יותר את הקשיים עבור הסוכנות.