איראן הודיעה הבוקר (יום שבת) כי הוציאה להורג בתלייה את עלירזא אכבארי, סגן שר ההגנה שלה לשעבר, אחרי שהורשע בריגול לכאורה למען בריטניה. ההוצאה להורג נעשתה למרות מחאותיה החריפות של בריטניה, כיוון שאכבארי היה גם אזרח בריטי, והיא מגיעה בשעה שהזעם במערב על התנהלותה של איראן גדול ממילא בשל הוצאותיהם להורג של כמה וכמה מפגינים נגד המשטר ב"מחאת החיג'אב".
שעה קלה לאחר הודעת איראן פרסם ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק גינוי חריף, וכתב בטוויטר כי ההוצאה להורג הייתה "פעולה חסרת רגישות ופחדנית, שבוצעה על ידי משטר ברברי וללא שום כבוד לזכויות האדם של עמו שלו". הוא הוסיף כי מחשבותיו נתונות כעת למשפחתו ולחבריו של אכבארי.
על עונש המוות שנגזר על אכבארי הודיעה איראן רק ביום רביעי האחרון, ובמה שנראה כהיערכות של הרשויות ליישום זריז של העונש הוא הועבר לבידוד בכלא ורעייתו מרים הוזמנה ל"פגישה אחרונה" עמו. אמש דרש מאיראן שר החוץ הבריטי ג'יימס קלברלי להימנע מהוצאתו להורג, ואמר שלונדון "עוקבת מקרוב" אחרי המקרה שלו. ביום רביעי האשים קלברלי כי עונש המוות שנגזר על אכברי הוא "אקט פוליטי מצד משטר ברברי שמזלזל לחלוטין בחיי אדם".
אכבארי כיהן כסגן שר ההגנה עד 2001 והורשע כאמור בריגול לטובת בריטניה. במשרד המודיעין האיראני תיארו אותו כ"אחד המסתננים החשובים ביותר שחדרו למרכזים הרגישים והאסטרטגיים של המדינה". לפי הדיווחים בתקשורת האיראנית, אכבארי ריגל לטובת בריטניה בין השאר במהלך השיחות בין טהרן למעצמות המערב על תוכנית הגרעין האיראנית, שהסתיימו בהסכם הגרעין שנחתם ב-2015. הוא נחשף, כך נטען, אחרי שאיראן העבירה לו מידע שגוי – שאותו העביר לבריטים.
אכבארי הכחיש את האישומים נגדו, וברשת BBC בשפה הפרסית חשפו השבוע הקלטה של אכבארי, שבה הוא טוען כי עבר עינויים בכלא ונאלץ להודות בפשעים שלא ביצע. "חקרו ועינו אותי יותר מ-3,500 שעות במשך 10 חודשים. הכול הוקלט במצלמה. באמצעות אקדח ואיומים במוות הם אילצו אותי להודות בטענות שגויות וחסרות שחר", אמר אכבארי בהקלטה.
איראן מצדה פרסמה שלשום סרטון שבו נראה אכבארי מודה כי היה לו חלק בחיסול הדרמטי של מדען הגרעין הבכיר ביותר ברפובליקה האיסלאמית, מוחסן פחריזאדה – חיסול שיוחס בעבר לישראל. בסרטון נשמע אכבארי אומר כי חשף פרטים על פעילותו של פחריזאדה. את ההודאה שלו יש לקחת בערבון מוגבל מאוד: איראן נוהגת לעתים קרובות לפרסם סרטונים שבהם מוצגות הודאות שניתנות בכפייה, ועובדה נוספת שמטילה אולי ספק בהודאה הזו היא שאכבארי נעצר כבר ב-2019, ופחריזאדה חוסל ב-2020.
אכבארי כיהן כסגן שר ההגנה בתקופת שלטונו של הנשיא מוחמד חאתמי – נשיא רפורמיסט שחתר לשיפור היחסים עם מדינות המערב. קודם לכן הוביל אכבארי את יישום הפסקת האש בין איראן לעיראק ב-1988, בתום מלחמה שנמשכה שמונה שנים, ושיתף פעולה עם אנשי האו"ם.
גם בארה"ב קראו לאיראן להימנע מהוצאתו להורג, ובמחלקת המדינה בוושינגטון מסרו כי מהלך שכזה יהיה "חסן מצפון" מצד טהרן וכי משפטו נבע מטעמים פוליטיים. איראן נוהגת מעת לעת להעמיד לדין אזרחים באשמת ריגול לטובת מדינות אויב – בעיקר ארה"ב וישראל. היא נוהגת גם לעצור אזרחים, לעתים קרובות בעלי אזרחות כפולה, כדי להשיג קלפי מיקוח מול מדינות המערב – במטרה שאלו ישחררו איראנים שעצורים בשטחן.