היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה שיגרה היום (חמישי) מכתב לבג"ץ שבו קבעה כי פיטורי שר הביטחון יואב גלנט על-ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, שעליהם הודיע שלשום, הם חוקיים. לפיכך, ציינה בפני בית המשפט, אין להתערב בהחלטת רה"מ נתניהו ויש לדחות על הסף את העתירות שהוגשו נגד המהלך.
בתגובת המדינה שהוגשה לבג"ץ נכתב בין היתר כי לראש הממשלה יש סמכות רחבה לפטר שר בממשלתו, ולכן סמכות בית המשפט להתערב בהחלטה מצומצמת - וסיכויי העתירות להתקבל "קלושים".
"לראש הממשלה שיקול דעת רחב ביותר בהפעלת סמכותו להעביר שר מכהונתו במקרים שבהם דרוש הדבר לפי שיקול דעתו 'כדי לקדם את יכולת הממשלה לתפקד כראוי כרשות המבצעת', והיקף התערבותו של בית המשפט הנכבד בהחלטות מסוג זה הוא מצומצם ביותר.
"המדינה תטען, כי בהתאם לאמות המידה שנקבעו בעניין פוקס, ומשלא הוצגה תשתית ראייתית לפעולה המנוגדת לדין, אין עילה להתערבות בהחלטתו של ראש הממשלה, ודינן של העתירות להידחות על הסף בהיעדר עילה משפטית כלשהי להתערבות.
"בנסיבות אלה, משדינן של העתירות להידחות על הסף בכללותן, די בכך בלבד כדי להביא לדחייתן על הסף של הבקשות למתן צו ביניים שהוגשו בגדרן. מעבר לאמור, דינן של הבקשות דנן להידחות גם לגופן, משסיכוייהן של העתירות קלושים ומששיקולי מאזן הנוחות אינם תומכים בקבלת הבקשות.
"מבלי לגרוע מעמדתה האמורה, ולמען הזהירות, המדינה תבקש להבהיר כי בהיעדר החלטה אחרת של בית המשפט הנכבד בבקשות דנן, בהתאם להוראת סעיף 22(ב) לחוק היסוד, החלטת ראש הממשלה להעביר את שר הביטחון גלנט מכהונתו תיכנס לתוקף היום, בשעה 19:57".
בתוך כך, הוגשה עתירה שלישית סביב הסוגיה - הפעם על-ידי עינב צנגאוקר, הדס ויפעת קלדרון, מירב סבירסקי, אילה מצגר וכרמית פלטי קציר, שקרוביהן נמצאים בשבי חמאס ברצועת עזה קרוב ל-400 ימים מאז 7 באוקטובר אשתקד.
אתמול הורה בית המשפט העליון לנתניהו להגיב עד היום בשעה 12:00 בצהריים לבקשת צו הביניים שהגישו התנועה לאיכות השלטון ופורום חומת מגן לישראל יחד עם משמר הדמוקרטיה נגד פיטורי שר הביטחון. בהרב-מיארה כינסה דיון לדון בתשובתה לעתירות והחליטה כי תגן על ההחלטה, שכן ראש הממשלה יכול לפטר שר מכהונתו, ויש לו שיקול דעת רחב בנושא. עם זאת, ייתכן שבבג"ץ תעלה השאלה האם היו שיקולים זרים בהחלטת נתניהו - שהם בניגוד להסדר ניגוד העניינים המשפטי שלו.
בעתירת התנועה לאיכות השלטון נטען כי ההחלטה לפטר את שר הביטחון גלנט בעיצומה של מלחמה נגועה בשיקולים זרים ופוליטיים צרים, שכל מטרתם לקדם את חוקי ההשתמטות ולשמר את הקואליציה. לטענתה, החלפת שר ביטחון מנוסה בעל 35 שנות שירות צבאי בשר ללא רקע ביטחוני משמעותי, בשעה שמדינת ישראל ניצבת תחת איום רב-זירתי חסר תקדים, מהווה פגיעה חמורה בביטחון המדינה.