נשיא ארצות הברית, שהזהיר ב-Don't את חיזבאללה בפתח המערכה, היה זה שהודיע אמש (שלישי) על סיום הלחימה בצפון, אחרי כמעט 14 חודשים. "יש לי חדשות טובות מהמזרח התיכון", אמר הנשיא ג'ו ביידן בפתח דבריו. "דיברתי עם ראשי ממשלות לבנון וישראל, והם אישרו את הצעת ארצות הברית להסכם בין ישראל לחיזבאללה".
הצהרת ביידן על ההסכם בלבנון
(צילום: The White House)

נאומו של ביידן החל בעיכוב גדול עקב הימשכות הדיונים בקבינט, שבסופו של דבר הצביע ברוב של 10 תומכים מול מתנגד אחד - השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר - ואישר את ההסכם. "ישראל לא רצתה את המלחמה הזו, בלבנון לא רצו את המלחמה הזו, גם לא ארצות הברית", אמר ביידן. הוא אישר שההסכם יחל ב-4 לפנות בוקר, "אז הלחימה תסתיים, וזה אמור להיות סיום קבוע".
"חיזבאללה לא יוכל יותר לאיים על ביטחון ישראל, צה"ל ייסוג מדרום לבנון תוך 60 יום, ובתקופה הזו צבא לבנון ייקח את השליטה מחדש. אזרחים בשני הצדדים יוכלו לחזור לקהילות שלהם", פירט ביידן את החלקים המרכזיים בהסכם, והזכיר גם את המעורבות הצרפתית.
הוא הדגיש שלישראל נותרת הזכות להגנה עצמית: "בוא נהיה ברורים - אם חיזבאללה יפר את העסקה ישראל תשמור על הזכות להגן על עצמה. באותו מידה - צריך לשמור על הריבונות של לבנון ולאפשר לה התחלה חדשה".
לוח הזמנים של ההסכם

1 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, בהצהרה בבית הלבן בנושא הפסקת האש עם לבנון
נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, בהצהרה בבית הלבן בנושא הפסקת האש עם לבנון
הנשיא ביידן
(צילום: The White House)
או אז עבר להתייחס ללחימה בעזה - שאף אחד מ-13 סעיפי ההסכם לא נוגע לה. "גם לאנשים בעזה מגיע סוף למלחמה ולעקירות", אמר - והאשים את חמאס. "חמאס מסרב למשא ומתן ולעסקת חטופים, ועכשיו לו יש בחירה לעשות - הדרך היחידה לצאת מזה היא לשחרר את החטופים וכך לסיים את הלחימה".
ביידן רמז כי קטאר, שהודיעה על הפסקת מעורבותה במשא ומתן לעסקת חטופים, תחזור לקדמת הבמה - וכך גם טורקיה: "ארה״ב תעבוד בימים הקרובים בעזרת שותפותיה - מצרים טורקיה, קטאר - ותנסה לדחוף להסכם הפסקת אש בעזה. ארצות הברית נותרה מוכנה להשלים את ההסכמים ההיסטוריים עם סעודיה לנורמליזציה מלאה עם ישראל. אני ממשיך להאמין בזה. שלום הוא אפשרי. לא אפסיק לעבוד כדי להשיג זאת".
בסיום ההצהרה ביידן נשאל במבואה אם הוא יקבל לפני סיום כהונתו גם הפסקת אש בעזה: "אני חושב שכן, אני מקווה שכן. אני מתפלל". הוא נשאל על ידי עיתונאית אם הפעם ההבטחה שונה: "אם את לא רואה את זה את לא צריכה לדווח על זה. זה שונה בהרבה".
בכיר בבית הלבן הכחיש מעורבות אפשרית של טורקיה בנוגע למתרחש בעזה. לדבריו, "אני חושב שמה שהנשיא התכוון הוא שלמעשה יש לנו אנשים מסוימים מהצדדים שמבלים עכשיו בטורקיה, ולכן היא נוספה לתמונה, אבל זה לא היה כדי לרמוז שהיא מתווכת או מנהלת משא ומתן. אבל זה לא אומר שלא נשאיר אבן אחת על כנה בניסיון לעשות זאת".
הבכיר האמריקני הוסיף: "למה שקרה היום יש פוטנציאל להיות משנה משחק אמיתי, ואני לא מדבר בהפרזה. אם יש דבר אחד שהולך להפעיל לחץ על חמאס, על אנשים שלא באמת אכפת להם מחיי האנשים שלהם, או, למען האמת, החיים שלהם עצמם - קשה מאוד להגיע אפוא לנקודת מינוף או נקודת לחץ גדולה מזה".

"חזרה בטוחה של התושבים לבתיהם"

בהצהרה משותפת של ביידן ונשיא צרפת מקרון שמכריזה על הפסקת האש נכתב: "לאחר שבועות רבים של מעורבות דיפלומטית אינטנסיבית, נשיא ארצות הברית ביידן ונשיא צרפת עמנואל מקרון הודיעו היום כי ישראל ולבנון הסכימו להפסקת אש בין שתי מדינותיהן. ההודעה היום תביא לסיום הלחימה בלבנון ותגן על ישראל מפני האיום הנשקף מחיזבאללה וארגוני טרור נוספים הפועלים מלבנון. היא תיצור את התנאים הדרושים להחזרה מתמשכת של השקט ותאפשר חזרה בטוחה של התושבים משני עברי הקו הכחול לבתיהם".
עוד צוין בהצהרה המשותפת של ביידן ומקרון: "ארצות הברית וצרפת יפעלו עם ישראל ולבנון כדי להבטיח שההסדר הזה ייושם וייאכף במלואו. הנשיאים נשארים נחושים להבטיח שהסכסוך הזה לא יעורר מעגל אלימות חדש. ארצות הברית וצרפת גם מתחייבות למלא תפקיד מוביל בתמיכה במאמצים הבינלאומיים לחיזוק היכולות של הכוחות המזוינים הלבנוניים וטיפוח פיתוח כלכלי ברחבי לבנון על מנת לקדם יציבות ושגשוג באזור".
פורסם לראשונה: 23:15, 26.11.24