כמעט שבוע אחרי הפלישה המפתיעה של צבא אוקראינה לתוך מחוז קורסק שברוסיה הודיעה היום (ב') מוסקבה על פינוי 14 אלף תושבים ממחוז בלגורוד, מחוז נוסף שאותו תוקפים האוקראינים בסמוך לגבול בין המדינות. מושל המחוז ויאצ'סלב גלדקוב אמר כי הפינוי החל בעקבות "פעילות האויב בגבול", וכי הוא "בטוח שחיילינו יעשו הכול כדי להתמודד עם האיום שהתעורר". בתור התחלה פונו תושבים מאזור קרסניה ירוגה שבמחוז למקומות בטוחים יותר.
הפלישה האוקראינית הדרמטית – עוד כותרות:
• 76 אלף רוסים נמלטו: "המלחמה הגיעה אלינו"
• זלנסקי התגאה: "יודעים להפתיע ולהשיג תוצאות"
• מוסקבה מאיימת בנקמה: "לכבוש את קייב, ואת מה שמעבר"
• רוסיה הכריזה על מצב חירום, פוטין: "פרובוקציה גדולה"
הפלישה האוקראינית לקורסק, נזכיר, אירעה ביום שלישי שעבר: לפי רוסיה כוח של כ-1,000 לוחמים אוקראינים הסתער על המחוז עם טנקים ונגמ"שים בחיפוי כטב"מים וארטילריה, ותפס את הכוחות הרוסיים לא מוכנים. אף שמאז פרוץ המלחמה ב-2022 נרשמו כמה אירועים שבהם כוחות אוקראיניים קטנים פלשו לשטח רוסיה, הפלישה ביום שלישי הייתה יוצאת דופן בגודלה ובעומקה, והיא ללא ספק המשמעותית ביותר עד כה מצד צבאו של וולודימיר זלנסקי. גורם אוקראיני רשמי בכיר טען אתמול כי בפלישה השתתפו "אלפי חיילים", ולא 1,000 בלבד כפי שטענה מוסקבה.
הפלישה באה אחרי שבועות ארוכים שבהם רשמה רוסיה עוד ועוד כיבושים בתוך שטח אוקראינה, ואתמול הודה גורם בכיר בקייב כי מטרתה הייתה לאלץ את ולדימיר פוטין להפנות משאבים וחיילים לקורסק וכך להאט את התקדמותו בשטח אוקראינה, ואגב כך גם להוכיח לעולם ששנתיים וחצי לתוך המלחמה צבא אוקראינה עדיין מסוגל להסב לרוסיה אבדות והשפלות כבדות. לא מן נמנע גם שההשתלטות על השטח נועדה לשמש את קייב כקלף מיקוח במשא ומתן עתידי, על רקע הצהרותיו של דונלד טראמפ כי אם ינצח בבחירות לנשיאות ארה"ב בנובמבר ישים סוף למלחמה.
אחרי שבלוגרים צבאיים רוסים דיווחו כי הכוחות האוקראיניים שפרצו לקורסק הצליחו להגיע עד לעומק של 10 ו-20 קילומטרים בשטח המחוז, וחייליהם התפרסו עד למרחק של 30 קילומטרים זה מזה, אתמול טענה רוסיה כי הצליחה לייצב את החזית בקורסק. עם זאת, גם עתה נראה שהיא טרם הצליחה לסלק משם את החיילים האוקראינים או לחסלם. בסוף השבוע הכריזה ארצו של פוטין על משטר ביטחוני מיוחד במחוזות קורסק, בלגורוד ובריאנסק בעקבות הפלישה האוקראינית, ובעלת בריתה הקרובה בלארוס הודיעה כי גם היא מתגברת כוחות בגבול שלה עצמה עם אוקראינה, אחרי שלטענתה כטב"מים אוקראיניים חדרו למרחב האווירי שלה.
רוסיה באיום לארה"ב: "התגובה הקשה תבוא בקרוב"
הבוקר הודיעה רוסיה כי במהלך הלילה השמידה חמישה כטב"מים אוקראיניים בשמי בלגורוד, עוד 11 בשמי קורסק ושניים בשמי וורונז'. לטענת משרד ההגנה במוסקבה, כוחותיו גם גרמו בימים האחרונים נזק כבד לטנקים ולכלי לחימה אחרים של הפולשים מאוקראינה. עם זאת, ברוסיה יש מי שממשיכים לתהות כיצד התאפשר לאוקראינה מלכתחילה לפרוץ לתוך קורסק בקלות רבה כל כך אחרי שנתיים וחצי של מלחמה.
בלוגרים צבאיים רוסים מדווחים כי הכוחות האוקראיניים מנסים כעת להקיף את העיירה סודז'ה, עיירה אסטרטגית שדרכה עובר גז מרוסיה לאירופה דרך אוקראינה, וכי קרבות עזים מתנהלים גם בקורנבו, כ-22 קילומטרים מהגבול. מקורסק הגיעו ביומיים האחרונים גם סרטונים שבהם נראים כמה עשרות חיילים רוסים שנלקחו בשבי על-ידי האוקראינים, בהם לוחמים שהגיעו מצ'צ'ניה.
אף שארה"ב הצהירה כי אוקראינה לא עדכנה אותה על הפלישה לרוסיה לפני שביצעה אותה, מתרבים הסימנים שמוסקבה מתכוונת להגיב. "אין לנו ספק שהמארגנים והמבצעים של הפשעים האלה, בהם הגורמים הזרים שעומדים מאחוריהם, יישאו באחריות", אמרה דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זחרובה. "תגובה קשה מצד הכוחות מהזוינים של רוסיה תגיע בעוד זמן לא רב".
בתוך כך נמשכים אירועי המלחמה גם בשטח אוקראינה. אמש פרצה שריפה גדולה בתחנת הכוח זפוריז'יה, תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה, השוכנת באזור שאותו כבשו הרוסים מידי אוקראינה. רוסיה טענה כי האש פרצה בעקבות הפגזה אוקראינית, ואילו זלנסקי טען כי רוסיה היא שהציתה אותה. ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) רפאל גרוסי נמנע מלהאשים במפורש צד זה או אחר, ומסר רק כי "ההתקפות הפזיזות הללו מסכנות את הבטיחות הגרעינית במתקן ומגבירות את הסכנה לתאונה גרעינית. הן חייבות להיפסק".
לפי סבא"א, אנשיה המוצבים במתקן ראו ענן עשן שחור מיתמר מהאזור הצפוני של התחנה אחרי כמה פיצוצים. זלנסקי פרסם אמש סרטון באיכות נמוכה שבו נראה העשן עולה ממגדל קירור שאש בוערת מתחתיו. אוקראינה מסרה כי לא נרשמה עלייה ברמת הקרינה באזור וכי התושבים אינם צריכים לדאוג לפי שעה, אך נשיאה הזהיר: "כל עוד הטרוריסטים הרוסים שולטים במתקן הגרעין, המצב אינו נורמלי ולא יכול להיות נורמלי".