שר ההגנה של רוסיה, טען אתמול (א') שאוקראינה מתכננת "פרובוקציה" במלחמה, ועלולה להשתמש ב"פצצה מלוכלכת" – פצצה קונבנציונלית בשילוב חומרים רדיואקטיביים או פסולת גרעינית.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• בפעם השנייה ב-6 ימים: מטוס צבאי התרסק לבניין מגורים ברוסיה, 2 הרוגים
• התרחקות מהמערב עם מל"טים לרוסיה: תוכנית חמינאי, והתמורה שתרצה איראן
• זלנסקי מזהיר: פוטין יפציץ סכר מרכזי; שיחה חריגה בין בכירים בארה"ב ורוסיה
• פוטין הכריז על משטר צבאי במחוזות שסופחו, ומטיל הגבלות תנועה בתוך רוסיה
הפצצה לא גורמת להרס בקנה מידה של פיצוץ גרעיני, אך מכיוון שהיא מפזרת את הפסולת הגרעינית ואת החומרים הרדיואקטיביים היא עלולה לגרום באזורים רבים לזיהום רדיואקטיבי. באוקראינה אמרו שטענותיו של שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו הן "אבסורדיות" ו"מסוכנות".
לטענתה של רוסיה, אוקראינה מתכננת להשתמש ב"פצצה מלוכלכת" כחלק ממתקפת "דגל כוזב" - מתקפה מבוימת שאחריה היא תאשים את מוסקבה בשימוש בפצצה. גם הרשויות האוקראיניות האשימו את הקרמלין במזימה שכזו.
שויגו הביע את החשש מ"פצצה מלוכלכת" אוקראינית בשיחות טלפון עם שרי ההגנה של ארה"ב, בריטניה, צרפת וטורקיה. שר ההגנה הבריטי, בן וואלאס, דחה בתוקף את הטענות של שויגו והזהיר את מוסקבה משימוש בטענה כתירוץ להסלמה.
שויגו שוחח כאמור גם עם שר ההגנה האמריקני, לויד אוסטין. זו הייתה שיחתם השנייה בשלושת הימים האחרונים. אמש אמר הפנטגון שאוסטין הבהיר לשויגו שהוא מתנגד לכל תירוץ להסלמה רוסית. אדריאן ווטסון, דוברת המועצה לביטחון לאומי, אמרה כי הצהרותיו של שויגו על הפצצה האוקראינית הן שקריות וכי הוא משקר בגלוי.
"אין לנו שום 'פצצה מלוכלכת' או תוכנית לבנות פצצה שכזאת", אמר שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה, וציין שאוקראינה חברה באמנה למניעת הפצת נשק גרעיני. הוא הוסיף שהרוסים נוהגים להאשים את יריביהם "בדברים שהם מתכננים בעצמם".
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר שכיום רוסיה היא המדינה היחידה שעשויה להשתמש בנשק גרעיני כלשהו על אדמת אירופה. בשעה שלאוקראינה אין נשק גרעיני, רוסיה השמיעה במהלך המלחמה איומים מרומזים כי היא עשויה להשתמש בנשק גרעיני כדי להגן על השטחים שלה.
הלחימה בדרום: ירי למיקולאייב, הכנות לקרב על חרסון
ביממה האחרונה דיווחה קייב על המשך הירי הרוסי בדרום אוקראינה - מתקפות שבהן עושה הצבא הרוסי שימוש גם במל"טים מתאבדים מתוצרת איראן. אתמול דיווחו הרשויות בעיר מיקולאייב, שנמצאת בשליטה אוקראינית וסמוכה למחוז הכבוש חרסון, על מתקפת טילים ומל"טים שבה נהרס בניין מגורים רב קומות.
אוקראינה הודיעה כי במהלך הלילה היא יירטה 14 מל"טים מתאבדים שנורו לעיר מיקולאייב - שבמשך חודשים נתונה להפגזות ותושביה סובלים ממסור במים. במתקפה שבה נהרס בניין המגורים לא היו הרוגים, מכיוון שרוב התושבים בבניין כבר ברחו בעקבות מתקפה שהייתה באזור לפני כחצי שנה. המושל של מחוז מיקולאייב, ויטאלי קים, אמר כי רוסיה השתמשה בתקיפות גם בטילי S-300.
הצבא האוקראיני מבצע בשבועות האחרונים מתקפת-נגד במחוז חרסון הכבוש, אחד מארבעה מחוזות שהקרמלין הכריז על סיפוחם לרוסיה. הצבא האוקראיני הכריז אתמול כי שחרר לפחות שני כפרים נוספים שהצבא הרוסי נסוג מהם בעקבות מפלותיו בקרב.
בעקבות ההתפתחויות בחזית הלחימה בחרסון, החלו הרשויות הפרו-רוסיות באזורי הכיבוש לפנות אזרחים מהחזית לאזורים רחוקים יותר מהקרבות - שנמצאים גם הם בשליטה רוסית. חלק מהתושבים מועברים לשטחים תחת כיבוש רוסי באוקראינה, אחרים לחצי האי קרים שרוסיה סיפחה מאוקראינה ב-2014, וחלק צפויים להישלח לאדמת רוסיה. אוקראינה מתייחסת לפינויים כגירוש לכל דבר.
חרסון הייתה העיר הגדולה הראשונה שנכבשה על-ידי הרוסים במהלך המלחמה. הצבא האוקראיני נחוש לשחררה, והנציגים שהרוסים מינו לשלוט בחרסון קראו לרבבות תושבים להתפנות בהקדם. שר החינוך הרוסי, סרגיי קרבצוב, אמר: "המצב היום קשה. הכרחי להציל את החיים שלכם. זה לא יהיה להרבה זמן, אתם ללא ספק תחזרו".
לפי סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס", מיום שלישי פונו כ-25,000 תושבים. שלשום קראו הרשויות הפרו-רוסיות לתושבי העיר לעזוב "מיד". לקראת הקרב הצפוי על העיר שואפים הרוסים לפנות עד 60,000 תושבים שחיים בגדה המערבית של נהר הדנייפר.
הרשויות הפרו-רוסיות דיווחו על מחסור בספינות שיפנו את התושבים מחרסון בעקבות "עלייה חדה במספר האנשים שרוצים לעזוב את העיר". ביממה האחרונה המשיכו תושבים לארוז את חפציהם ועלו על המעבורות והאוטובוסים שיצאו מחרסון. "בוודאי שאנחנו חוששים לחיינו", אמרה ורה בת ה-44. "אבל אני חושבת שהכול יהיה בסדר. חרסון תחזיק מעמד".
הרשויות הפרו-רוסיות הודיעו כי אדם אחד נהרג ושלושה נפצעו בפיצוץ בחרסון, כשמטען חבלה מאולתר התפוצץ ליד מכונית. במקביל אמרה אתמול הממשלה בקייב שרוסיה מנסה לחבל בציוד תקשורת בעיר הכבושה, כדי למנוע ממתנגדיה להעביר מידע לצבא האוקראיני.
פורסם לראשונה: 23:57, 23.10.22