הפנטגון הודיע אתמול (שלישי) על שחרורם של 11 עצירים תימנים, שהוחזקו במשך יותר מ-20 שנה במתקן המעצר גואנטנאמו ביי שבקובה. העצירים, שהוחזקו בכלא המושמץ ללא משפט, לא שוחררו למולדתם אלא לעומאן: ארה"ב קבעה כי לאור המלחמה הממושכת בתימן לא מדובר במדינה יציבה שתבטיח את שיקומם של אותם עצירים משוחררים.
שחרורם של 11 התימנים מוריד את מספרם של העצירים שעדיין נמצאים בגואנטנאמו ל-15 בלבד. מדובר במספר הנמוך מאז 2002, כשהנשיא דאז ג'ורג' בוש הפך את הבסיס של הצי האמריקני למתקן שבו כלואים בעיקר מוסלמים שנעצרו ברחבי העולם, במסגרת "המלחמה בטרור" של ארה"ב אחרי פיגועי ה-11 בספטמבר ב-2001. בשיאו הוחזקו בכלא כ-800 עצירים.
מתקן המעצר המושמץ הפך בעיני רבים לסמל הפגיעה של ארה"ב בזכויות אדם אחרי מתקפת הטרור ב-2001. ארגוני זכויות אדם ומחוקקים בארה"ב קראו במשך השנים לסגור את הכלא בגואנטנאמו, או לחלופין לשחרר את כל מי שמוחזקים שם ולא עמדו למשפט.
כמו הנשיא הדמוקרטי שהיה לפניו, ברק אובמה, גם הנשיא היוצא ג'ו ביידן הבטיח לסגור את הכלא בגואנטנאמו. לקראת סוף כהונתו שאף ממשל ביידן להוציא מהמתקן כמה שיותר עצירים שהוחזקו שם מבלי שעמדו לדין, כמו אותם 11 עצירים תימנים. בניגוד לביידן, הנשיא הנכנס דונלד טראמפ הבטיח בעבר להשאיר את הכלא פתוח ו"למלא אותו בבחורים רעים".
בין 11 העצירים התימנים ששוחררו נמצא שקאווי אל-חאג', ששבת רעב כמה פעמים ואושפז במהלך שהותו בגואנטנאמו. הוא מוחזק שם כבר 21 שנה. "המרכז לזכויות חוקתיות" בארה"ב דיווח כי הוא נלקח לגואנטנאמו אחרי שנתיים במעצר שבהן עבר עינויים על-ידי ה-CIA.
"ארה"ב מעריכה את הנכונות של ממשלת עומאן ושל שותפות אחרות לתמוך במאמצים האמריקניים הממושכים לצמצם באחריות את מספר העצירים בגואנטנאמו ביי, ובסופו של דבר לסגור את המתקן", נמסר בהודעת הפנטגון. ההודעה הייתה שבוע אחרי שארה"ב הודיעה על שחרור עציר נוסף שהוחזק בגואנטנאמו, והועבר מהמתקן לטוניסיה.