כמה יעדים בדרום דמשק, בירת סוריה, הותקפו אתמול (שישי) מהאוויר. צבא סוריה אישר את הדיווח של תחנת רדיו המזוהה עם המשטר הסורי, לפיו שלושה נהרגו באחת מהתקיפות שפגעה בנמל התעופה הבינלאומי של דמשק. לא צוין אם מדובר בחיילים או אנשי משטר. כתוצאה מהתקיפה פרצה שריפה במקום ונדחו לפחות שתי טיסות. בין האזורים במרחב דמשק שהיו יעדים לתקיפה: ג'ומראיא ואל-כיסווה - יעדים ש"זכו" לתקיפות חוזרות לאורך השנים האחרונות.
בהודעת הצבא הסורי נכתב כי "האויב הישראלי ביצע תקיפה באמצעות מטח טילי קרקע-קרקע מכיוון הגולן הסורי הכבוש לעבר מספר יעדים בדרום דמשק. מערכות ההגנה האווירית שלנו הופעלו נגד הטילים ויירטו את רובם".
בסביבות השעה 23:11 אתמול דיווחו כלי תקשורת רשמיים בסוריה על הדי פיצוצים שנשמעו ברחבי הבירה דמשק. בטלוויזיה הסורית נטען כי מערכות ההגנה האווירית של סוריה הופעלו נגד "יעדים עוינים" בשמי הבירה. בהמשך דווח כי מערכות ההגנה יירטו כמה "טילים עוינים". הדי פיצוצים נשמעו גם במרחב החוף של סוריה באזור העיר טרטוס, אך נראה שמדובר בפיצוצים שמקורם במערכות ההגנה האווירית ולא בתקיפות במרחב הזה.
במרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, ארגון המזוהה עם האופוזיציה הסורית, ציינו כי מדובר ב"מתקפה ישראלית נגד מתקנים צבאיים". במרחב הזה של דרום-מערב דמשק היו מספר תקיפות בחודשים האחרונים שיוחסו לישראל. מניסיון העבר ידוע שלרוב מדובר ביעדים שמזוהים עם המיליציות הפרו-איראניות הפועלות בסוריה.
גם בשבוע שעבר בערב שישי דיווחה סוריה על תקיפה בשטחה - הפעם באזור מסיאף שבמחוז חמה שבמערב המדינה, שם נמצא מרכז פיתוח ודיוק טילים - והאשימה את ישראל בתקיפה הזו. לפי הסורים, רוב הטילים ששוגרו אז יורטו. אחד מהם פגע באזור חקלאי בפרברי חמה והוביל לשריפה. כתוצאה מהתקיפה נהרגו חמישה בני אדם, בהם אזרח, ועוד שבעה נפצעו, בהם ילדה.
הפעם הקודמת שבה סוריה האשימה את ישראל בתקיפה באזור דמשק הייתה לפני מעט יותר משלושה שבועות. אז נשמעו פיצוצים בשמי הבירה, וגורם צבאי סורי אמר לסוכנות הידיעות "סאנא" כי ישראל שיגרה כמה טילים לאזור.
מאיראן דרך אירופה, בטיסות אזרחיות: כך מוברחים לחיזבאללה רכיבים מתקדמים
אתמול בבוקר נחשף ב-ynet כי גורמי מודיעין זיהו שאיראן וחיזבאללה החלו להשתמש בטיסות אזרחיות לדמשק ולביירות כדי להבריח לחיזבאללה רכיבים צבאיים מתקדמים, הקשורים בין היתר לייצור של אמצעי לחימה צבאיים. מדובר ברכיבים קטנים יחסית שאף נראים תמימים למראה ולכן קל יותר להסוותם בתוך כבודה העולה לטיסה אזרחית. השימוש בטיסות אזרחיות נועד להקשות על גורמי מודיעין בישראל ובמערב שמנטרים את ציר ההברחות הקיים בין איראן לחיזבאללה.
ההברחות הללו מתבצעות, בין היתר, באמצעות כבודת יד שעולה לטיסות אזרחיות על ידי פעילים צבאיים של חיזבאללה. כדי להסוות עוד יותר את ציר ההברחות האזרחי, חלק מהכבודה יוצאת בטיסות אזרחיות מטהרן למדינה באירופה ואז עוברת לטיסת המשך אזרחית לדמשק או לביירות. לפיכך יצרו איראן וחיזבאללה ציר הברחות חשאי ומוסווה בכסות אזרחית שעובר גם דרך אירופה.
מי שמנהל את ציר ההברחות הזה הוא סיד רדא סאפי א-דין, פעיל בכיר בחיזבאללה. רדא הוא בנו של סיד האשם סאפי א-דין, יושב ראש המועצה המבצעת בחיזבאללה. כחלק מתפקידו האשם אחראי על פעילות חיזבאללה מול האוכלוסייה השיעית בלבנון וכן על יצירה וטיפוח ערוצי קשר בין הארגון לבין גורמי השפעה בלבנון.
רדא אף קשור בטבורו לאיראנים משום שהוא נשוי לבתו של קאסם סולימאני, מי שהיה מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה וחוסל בידי ארצות הברית. הוא נוהג לטוס כמה פעמים בחודש לאיראן מלבנון שם מתגוררת אשתו, אלא שאופי הטיסות לאיראן אינו תמים ומהווה בין היתר כיסוי עבורו. סיד רדא מנצל את השהות שלו באיראן לצורך תיאום העברות הרכיבים הצבאיים המתקדמים לחיזבאללה תוך שימוש בתשתיות, משאבים ורשת פעילים שכפופה לו ונמצאת באחריותה של המועצה המבצעת שאביו עומד בראשה ובתמיכת גורמים שונים הקשורים למשמרות המהפכה.
ציר ההברחות כאמור נשען על תשתיות אזרחיות ולמעשה סיד האשם מנצל את מעמדו הבכיר בחיזבאללה ואת קשריו עם גורמים האחראים על אותן תשתיות אזרחיות כדי למסד את ציר ההברחה הזה, בתקווה שהוא נעלם מעיניו של המודיעין הישראלי.
בעבר אתרים הסמוכים לנמל התעופה הבינלאומי בדמשק הותקפו פעמים רבות מהאוויר. בסוריה וגם ברוסיה הצביעו על חיל האוויר הישראלי כאחראי לתקיפות הללו שמבוצעות במסגרת המאמצים של ישראל למנוע התבססות איראנית בשטח סוריה וכן למנוע הברחות נשק מתקדם לחיזבאללה.
עם זאת, איראן וחיזבאללה משתמשות בצירי הברחה נוספים להעברת אמצעי נשק מתקדם ללבנון, בהם הציר הימי והציר היבשתי. גם בצירים אלו מותקפים לעיתים קרובות כלי שיט, שיירות יבשתיות ומחסנים. ישראל שומרת על עמימות בכל הנוגע לכך.
פורסם לראשונה: 23:13, 20.05.22