הצבא הצרפתי חיסל בחודש שעבר את עדנאן אבו ואליד אל-סהראווי, מנהיג דאעש במדבר סהרה. כך הודיע הלילה (בין רביעי לחמישי) נשיא צרפת עמנואל מקרון בחשבון הטוויטר שלו, לאחר שזהותו של המחוסל אומתה סופית. הודעתו נמסרה באותו היום שבו העיד המחבל היחיד מטבח פריז שנותר בחיים, ואמר על 130 הנרצחים: "זה לא היה אישי".
אל-סהראווי היה אחד הטרוריסטים המבוקשים באפריקה ונחשב ליעד מספר אחד של צרפת וארצות הברית במערב היבשת. זאת לאחר שמונה שנים שבהן הצבא הצרפתי נלחם בקיצוניים איסלאמיסטים באזור סאהל, חבל ארץ באפריקה הגובל במדבר סהרה מצפון ובאזור סודן מדרום.
אל-סהראווי נהרג לפני כחודש מפגיעת מל"ט, בזמן שרכב על אופנוע בדרום מאלי, סמוך לגבול ניז'ר. "זוהי הצלחה גדולה נוספת במאבקנו נגד ארגוני טרור בסאהל", כתב מקרון. "האומה חושבת הלילה על כל אותם הגיבורים שמתו באזור במהלך השנים, על המשפחות השכולות ועל הפצועים. הקרבתם אינה לשווא", כתב מקרון.
שרת ההגנה של צרפת פלורנס פרלי כתבה בטוויטר שמותו הוא "מכה כואבת" עבור ארגון הטרור. לדבריה, יהיה קשה לדאעש להחליף אותו במנהיג אחר בעל שיעור קומה זהה. מהרשויות בצרפת נמסר כי חיסולו בוצע בתיאום עם ארה"ב, האיחוד האירופי, מאלי וצבא ניז'ר. כעשרה פעילים נוספים של ארגון הטרור נהרגו במהלך המתקפות האוויריות של צרפת.
אל-סהראווי נולד בשטח המחלוקת של סהרה המערבית ומאוחר יותר הצטרף לחזית פוליסריו, שנאבקת על עצמאות סהרה המערבית ועל שחרורה משלטון מרוקו. לאחר שהתגורר במשך תקופה באלג'יריה עשה את דרכו לצפון מאלי, שם הפך ב-2012 לדמות מרכזית בארגון הג'יהאדיסטי MUJAO, המקורב לאל קאעידה.
שנה לאחר מכן החל בצפון מאלי מבצע צבאי גדול, בראשות צרפת, במטרה להפיל את הקיצונים האיסלאמיים מהשלטון במדינה. בשנת 2015 פרסם אל-סהראווי הקלטה שבה הביע את נאמנותו לארגון המדינה האיסלאמית בעיראק ובסוריה, ובאותה שנה הקים את סניף הסהרה של דאעש.
ב-2017 הוא לקח אחריות על פיגוע הטרור בניז'ר, שבו נהרגו ארבעה חיילים אמריקנים ועוד ארבעה חיילים בצבא המקומי. הוא ואנשיו חטפו במהלך השנים אזרחים זרים באזור סאהל, וגורמים בארה"ב מאמינים כי אזרח אמריקני בשם ג'פרי וודקה שנחטף מביתו בניז'ר ב-2015 עדיין מוחזק על ידי אנשיו. ארה"ב תייגה ב-2018 את סניף הסהרה של דאעש כארגון טרור, ושנה לאחר מכן הכריזה כי תעניק פרס של חמישה מיליון דולר עבור מידע שיוביל ללכידתו של אל-סהראווי. כמו כן, הוא נחשב כמי שעומד מאחורי מתקפות נגד אלפי אזרחים אפריקנים - רובם מוסלמים.
"הוא היה אחראי למתקפות פחדניות וקטלניות במיוחד שכוונו לאזרחים ולכוחות הביטחון בניז'ר, במאלי ובבורקינה פאסו", נמסר מלשכתו של מקרון. עוד נמסר כי באוגוסט 2020 הורה אל-סהראווי "באופן אישי" להרוג שישה עובדים הומניטריים צרפתים, כמו גם את הנהג ואת המדריך שלהם. מקרון הודיע לפני כשלושה חודשים על הפחתת הנוכחות הצבאית הצרפתית באזור סאהל. לפי משרד ההגנה הצרפתי, כ-5,100 חיילים צרפתים פרוסים כעת בחמש מדינות באזור הסאהל: צ'אד, מאלי, ניז'ר, מאוריטניה ובורקינה פאסו. על פי התוכנית של מקרון, כ-2,000 מהם ייצאו משם בתחילת השנה הבאה.
המחבל מפריז: "מדבר בכנות, לא מנסה לסובב את הסכין"
ההודעה של מקרון על חיסול מנהיג המדינה האיסלאמית בסהרה הגיעה בזמן שדאעש נמצא בכותרות בצרפת, בשל פתיחתו בשבוע שעבר של משפט הענק של 20 המעורבים במתקפת הטרור בפריז בנובמבר 2015, שבה רצחו מחבלי דאעש כ-130 בני אדם ופצעו עוד יותר מ-350. בדיון שנערך אתמול אמר אמר סאלח עבד א-סלאם, הנאשם המרכזי, כי הפיגועים בוצעו כנקמה על התקיפות האוויריות שביצעה צרפת על ארגון המדינה האיסלאמית. על 130 הקורבנות אמר עבד א-סאלם, אזרח צרפתי-מרוקני שלראשונה הודה במעורבותו מתקפה, כי "שום דבר לא היה אישי".
המחבלים שביצעו את מתקפת הטרור ב-13 בנובמבר 2015 נשבעו לפני כן אמונים לדאעש. ארגון הטרור היה אז בשיא תנופתו, אחרי שכבש שטחים אדירים בסוריה ובעיראק. במהלך המתקפה תקפו תשעה מחבלים, חמושים בחגורות נפץ, שישה ברים ומסעדות ופתחו באש במועדון הבטקלאן, שם נערכה באותה העת הופעה. מחבל נוסף התפוצץ ליד אצטדיון הכדורגל סטאד דה פראנס בשעה שבמקום שיחקו נבחרות צרפת וגרמניה.
מתקפת הטרור, שבאה חודשים אחרי שאירופה פתחה את שעריה להמוני מבקשי מקלט מהמזרח התיכון ומצפון אפריקה, הייתה המתקפה הקטלנית ביותר שפקדה את צרפת מאז מלחמת העולם השנייה, והיא הכתה את היבשת בתדהמה, זעזעה את תחושת הביטחון בצרפת ושכתבה את סדר היום הפוליטי שלה.
עבד א-סלאם הוא היחיד מבין המחבלים המתאבדים שנותר בחיים, ועל כן הוא גם היחיד מבין 20 הנאשמים שנמנה עם צוות המחבלים שביצעו את המתקפה בשטח. הוא נותר בחיים משום שבמהלך הפיגועים נטש את מכוניתו אחרי שגילה תקלה בחגורת הנפץ שלו. הוא ברח אל מקום מסתור ברובע מלנבק בעיר מגוריו בריסל, בירת בלגיה, ושם נעצר במרץ 2016. בשבוע שעבר, בדיון הראשון במשפט, נשאל מהו מקצועו, והשיב: "ויתרתי על עבודתי כדי להפוך לחייל של המדינה האיסלאמית. אני רוצה להעיד שאין אלוהים מלבד אללה, ומוחמד הוא שליחו".
עד פתיחת המשפט, עבד א-סלאם שתק לאורך כל החקירה. בדיון הוא לבש בגדים שחורים וסירב להסיר את המסכה השחורה שלו בזמן שדיבר. לדבריו, הפיגועים בוצעו כתגובה לתקיפות אוויריות צרפתיות בסוריה ובעיראק, בתקופה שצרפת הייתה חלק מהקואליציה הבינלאומית שנלחמה נגד דאעש, שכבש שטחים עצומים בשתי המדינות.
"נלחמנו בצרפת ותקפנו אותה. כיוונו על האוכלוסייה האזרחית, אבל זה לא היה אישי נגדם, אלא נגד צרפת", אמר. "אני יודע שהאמירה שלי אולי מזעזעת, אבל אני לא אומר את זה כדי לסובב את הסכין עמוק יותר - אלא מדבר בכנות כלפי אלה שסובלים מצער עמוק".
ג'ורג סאלינס, שבתו לולה הייתה בין 90 ההרוגים בבטקלאן, סירב לקבל את טיעונו של המחבל. "הם מסבירים שהם כיוונו נגד צרפת, אבל אלו אנשים שנפצעו ונהרגו, אנשים חפים מפשע. זה בלתי מתקבל על הדעת מבחינה מוסרית," אמר.
אותה רשת טרור שביצעה את הפיגועים בפריז תקפה חודשים אחר כך גם בבריסל, ובמתקפת הפיגועים שם רצחה עוד 32 בני אדם. בין הנשפטים בפריז נמצא מוחמד אבריני, שעזב את בירת צרפת בלילה שלפני הפיגועים ב-2015 והשתתף במתקפות הטרור בבריסל. אתמול הוא הודה במעורבותו.
"אכן, הייתי מעורב באירועים. אך בנוגע למה שהתרחש בצרפת - אני לא הייתי המוביל ולא האדריכל של זה. לא סיפקתי עזרה לוגיסטית או כלכלית", אמר. אחד החוקרים בפרשה, ששמו נותר חסוי, סיפר בדיון על התחושות הקשות שחש במהלך המתקפות. "הייתה תחושת כישלון באותו ערב. לא בטוח שהיו לנו את האמצעים למנוע את מה שקרה, אבל כשנכנסנו למועדון הבטקלאן - זו הייתה התחושה".
מדובר במשפט הגדול בתולדות צרפת: הוא יימשך תשעה חודשים, ושותפים לו כ-1,800 עותרים. יותר מ-300 עורכי דין לוקחים בו חלק. מבין 20 הנאשמים, 11 כבר יושבים בכלא עד שתתקבל הכרעה בעניינם. שישה מהנאשמים נשפטים שלא בנוכחותם - ולפחות לגבי חמישה מהם ההערכה היא כי הם מתים. גורלו של השישי אינו ידוע. רוב הנאשמים נשפטים על מעורבות בפיגועים וצפוי להם מאסר עולם אם יורשעו. עבד א-סלאם הוא היחיד שנאשם ברצח של ממש. הכרעת הדין צפויה להימסר לקראת סוף מאי.