שני נרצחים בפיגוע ביום הראשון של שנת 2016. שלושה נרצחים בשיא גל הטרור בשנה שעברה. שני פצועים אנוש בפיגוע ביום חמישי. רחוב דיזנגוף, אחד הסמלים של תל אביב, הפך בשנים האחרונות גם למוקד של פיגועי טרור, כפי שהיה גם באמצע שנות התשעים.
בבית החולים איכילוב נאבקים על חייהם של אור אשכר ורותם מנסנו שנפצעו בפיגוע, ולבקשת חבריהם, רבים-רבים הצטרפו אתמול (ראשון) בתפילה משותפת למענם. השניים וחברם מיכאל אוסדון היו בדרכם לחתונה, כשמחבל פתח לעברם באש מטווח קרוב. המחבל חוסל דקות לאחר מכן.
בדיזנגוף עצמו, בינתיים, החיים נמשכים. "לא ינצחו אותנו", חוזרים ואומרים תושבי האזור והמבלים ברחוב, שלושה ימים אחרי הפיגוע ליד מסעדת גוצ'ה בדיזנגוף 171, בפינת רחוב בן גוריון.
נועה דוידוביץ' (22) עובדת בבר "מילה", הסמוך לאזור הפיגוע. "הסכנה קיימת באותה מידה בכל מקום, ואנחנו חייבים לחזור לשגרה", היא בטוחה. "הפחד קיים תמיד. הלכתי ברחוב ואתה שם לב שהוא יותר ריק. אנשים מודעים לסביבה בעקבות הפיגוע, יש ירידה בנוכחות של האנשים ועלייה בכמות השוטרים".
יעל לשם הייתה בהפגנה באותו ערב: "הייתה תחושה של התרוממות רוח, שמחה, מוזיקה, אווירה של אהבה ופרחים לשוטרים. וברגע שהיינו באלנבי, קרוב לרוטשילד, התחילה האווירה להשתנות. הכל נעצר כשנודע על הפיגוע הקשה. פחד אימים".
כאמור, אין זה הפיגוע הראשון שאירע בדיזנגוף. ב-7 אפריל 2022 מחבל ירה באקדח בקבוצת מבלים בפאב "אילקה בר" שברחוב דיזנגוף 148. שלושה נרצחו באותם פיגוע - תומר מורד ואיתם מגיני, חברי ילדות בני 27 מכפר סבא, וברק לופן (35), אב לשלושה בגבעת שמואל.
ב-1 בינואר 2016 נרצחו בפיגוע בפאב "הסימטא" בדיזנגוף אלון בקל (26) מתל אביב, ושמעון רוימי (30) מאופקים. שבוע לאחר מכן חוסל המחבל נשאת מלחם, שבמנוסתו ירה למוות גם בנהג המונית אמין שעברן.
בזיכרון של התושבים הוותיקים של העיר חקוקים הפיגועים שזעזעו את רחוב דיזנגוף ואת המדינה כולה באמצע שנות התשעים. בפיגוע באוטובוס קו 5 ב-19 אוקטובר 1994 נרצחו 22 בני אדם, שנה וחצי אחרי כך, ב-4 במרץ 1996, נרצחו 13 איש בפיגוע התאבדות בערב פורים מחוץ לדיזנגוף סנטר.
"אז באמת זה היה מפחיד נורא, רק שזה לא יחזור", אומרת מירי, שמתגוררת סמוך מאוד לזירת הפיגוע ביום חמישי, על הפיגועים בשנות התשעים. כיום היא לא מפחדת: "המפגע הבודד תמיד יכול להופיע, אבל הוא לא יכול לשתק את האנשים. באותו רגע שזה קורה זה מפחיד, אבל תראה - הפאבים מלאים".
אור ורוני, שתיהן בנות 24, הגיעו לסאבלט בתל אביב לכמה ימים. "זה היה מאוד מלחיץ. כבר היינו מחופשות בדרך למסיבה, ובסופו של דבר נשארתי בבית כי אני לא יכולה להסתובב במדינה שלי בנוח", אמרה אור.
על התחושות אחרי הפיגוע אמרה, "קשה מערער מפתיע. אבל כן גם חיים יותר חזקים ויוצאים וחוגגים יום הולדת וממשיכים. אני מודה שלמקומות הומים אני קצת יותר חוששת. אבל זה גם מה שכל כך מפתיע שזה בר ערב רגיל וזה ככה הרגיש היום, אבל זה יכול להיות בכל רגע. אני פשוט מנסה לנתק את זה ולהמשיך".
על החזרה לשגרה בדיזנגוף אמרה רוני: "ישראלים די שוכחים, יום אחרי זה כבר כאילו לא קרה. או שאתה מתרגל לסיטואציה וחי אותה או שאתה מסתגר בבית, ואני לא מאמינה שצריך להסתגר בבית". על רצף הפיגועים בדיזנגוף אמרו השתיים: "זה אזור המוני. תמיד יש פה אנשים, גם תיירים, גם לא תל-אביבים. אז תמיד הם יכולים למצוא פה אנשים, והם מחפשים את זה לצערנו".
ניצן (29), שהגיעה עם חברותיה בנות גילה ניב ונעה, מסכמת אולי יותר מטוב מכולם את הלך הרוח בתל אביב: "כשהגענו קלטתי שאני מסתכלת ימינה ושמאלה, כאילו שאני חושדת. יש חרדה, זה קיים, אבל לא בא לי שזה ינהל אותי". היא אמרה כי "הפיגוע הקודם בדיזנגוף פגש אותי ברמה האישית, אלו שני חבר'ה שהכרתי. זה מוזר ומפחיד, אבל צריך לחגוג את החיים וליהנות ממה שאפשר".
פורסם לראשונה: 23:49, 12.03.23