כלי תקשורת בברזיל דיווחו אחר הצהריים (שני) כי נמצאו גופותיהם של העיתונאי הבריטי דום פיליפס והמומחה הברזילאי לענייני שבטים ילידיים ברונו פריירה, שנעלמו באמזונס לפני יותר משבוע. לפי אתר החדשות המרכזי "גלובו 1", רעייתו של פיליפס סיפרה כי קיבלה הודעה על מציאת הגופות. משטרת ברזיל הכחישה לאחר מכן את הדיווחים ומססרה שהגופות טרם נמצאו.
הדיווחים הלא-מאומתים על מציאת הגופות באים שעות אחרי שנודע כי צוותי החיפוש מצאו בנהר באזור ההיעלמות תרמיל, מחשב נייד, מגפיים וחפצים אישיים אחרים השייכים לשניים. החפצים התגלו אמש, וכוללים תעודת זהות רפואית השייכת לפריירה וכמה מבגדיו. התרמיל, ששייך לפיליפס, נמצא קשור לעץ שהיה שקוע למחצה במים.
הפריטים נמצאו יום אחרי שמשטרת ברזיל הודיעה כי שרידי דם זוהו בסירתו של דייג שנעצר בחשד למעורבות בהיעלמותם של השניים. לדברי המשטרה היא מצאה בנהר גם "חומר אנושי שמקורו באדם", אבל טבעו של החומר עדיין נבדק.
פיליפס ופריירה נעלמו ביום ראשון בשבוע שעבר, כשהיו בדרכם חזרה מסיור באזור מבודד של האמזונס, שבו מתחוללים בשנים האחרונות עימותים וקרבות ירי בין שלטונות ברזיל והאוכלוסייה הילידית לבין פושעים העוסקים בציד, דיג וכרייה בלתי-חוקיים. השניים יצאו לאזור כדי לערוך תחקיר עבור ספר שעל כתיבתו שוקד פיליפס, ופרשת היעלמותם זכתה לתשומת לב גדולה בעולם.
פיליפס בן ה-57 הוא עיתונאי שכתב דרך קבע עבור העיתון הבריטי "גרדיאן", ובעבר כתב גם ל"ניו יורק טיימס", ל"וושינגטון פוסט" ול"פייננשל טיימס". הוא עבר לגור בברזיל לפני כעשור וחצי, ובמהלך השנים הרבה לפרסם כתבות על האיומים הנשקפים ליערות האמזונס, בכלל זה על הפלישה של כורים בלתי חוקיים לשטחי הילידים ועל המשבר הסביבתי שגורמים שם מגדלי הבקר.
פריירה בן ה-41 הוא איש הסוכנות להגנה על אוכלוסיות הילידים שגרות באמזונס, ובעבר עמד בראש השלוחה של הסוכנות בוואלה דו ז'ווארי, האזור שבו נעלמו השניים. לאורך השנים הרבה לקבל איומים מצד כורים וחוטבי עצים הפועלים שם בניגוד לחוק ומנסים לפלוש לאדמות של שבטים ילידיים מבודדים. על רקע זה נהג לשאת איתו נשק להגנה עצמית.
פיליפס ופריירה נעלמו בדרכם חזרה מסיור בן יומיים באזור אגם ג'בורו, שם ריאיין העיתונאי הבריטי את בני הקהילה הילידית המקומית. הם נראו בפעם האחרונה בשעות הבוקר של יום ראשון שעבר ביישוב סאו רפאל, משם יצאו בסירה חזרה אל העיר אטלאיה דו נורטה, השוכנת במרחק של כשעה. הם מעולם לא הגיעו ליעדם, ומי שמכירים אותם אמרו כי מאוד לא סביר להניח שאיבדו את דרכם. הסירה שבה שטו הייתה חדשה, היה להם די דלק, והם השתמשו בתוכנת ניווט לוויינית.
דגים במשקל 200 קילו ומשכורת של 3,000 דולר
תושבים שליוו את השניים במסעם בוואלה דו ז'ווארי העידו כי הם ספגו במהלכו איומים, וכי ביום שבת שלפני החזרה, כשקבוצה קטנה של גברים התקרבה לגבול הטריטוריה הילידית ונופפה ברובים לעבר סיור אבטחה של תושבי המקום, פיליפס תיעד אותם במצלמתו.
ואלה דו ז'ווארי היא הטריטוריה הילידית השנייה בגודלה בברזיל, ואלפי ילידים חיים בה, פזורים בכמה עשרות כפרים. בתוך הטריטוריה הזו אפשר למצוא גם את האוכלוסייה הגדולה ביותר בעולם של ילידים שאינם מקיימים קשר עם הציוויליזציה המודרנית. בשנים האחרונות גברה מאוד המתיחות באזור, וקרבות ירי רבים פרצו בו בין ציידים, דייגים, חוטבי עצים וכורים בלתי חוקיים לבין אנשי כוחות הביטחון הברזילאיים המוצבים בו. בספטמבר 2019 נורה שם למוות עובד של הסוכנות הברזילאית להגנה על ילידים, זו שאליה משתייך פריירה, והרצח הזה מעולם לא פוענח. ואלה דו ז'ווארי משמש גם נתיב מרכזי להברחת קוקאין המיוצר בצד הפרואני של הגבול, ואז נמכר לתושבים בערי ברזיל או נשלח לאירופה.
לפי הרשויות בברזיל, כיוון החקירה המרכזי בפרשה מוביל לפי שעה את החוקרים אל "מאפְיית הדגים" הפועלת באזור – רשת פלילית בינלאומית המשלמת לדייגים עניים באמזונס כדי שייצאו לדוג באופן בלתי חוקי בשמורת ואלה דו ז'ווארי, שלפי החוק רק לתושבי הטריטוריה הילידית מותר לדוג בה. דייגים אלה נשלחים על-ידי מפעיליהם בין השאר כדי לדוג את דגי הארפאימה – הדגים הגדולים ביותר באמזונס. משקלו של דג יקר ערך זה יכול להגיע עד 200 קילוגרמים, ואורכו יכול להגיע עד לשלושה מטרים. לפי מומחים, עבור כל מסע דיג בלתי חוקי כזה יכול דייג להרוויח 3,000 דולרים לפחות, והמממנים של מסעות הדיג הם עבריינים מקולומביה. חלק מהדייגים הנשלחים על-ידי העבריינים הם תושבים מעוטי יכולת שטוענים כי אין להם ברירה אלא לדוג באזור האסור, משום שאם לא יעשו כן – יראו את משפחותיהם מרובות הילדים גוועות ברעב.
לפי שעה החשוד היחיד בהיעלמותם של השניים שמוחזק במעצר הוא הדייג אמרילדו דה קושטה דה אוליביירה, הידוע גם בכינויו פלאדו. הוא נעצר אחרי שבני שבטים ילידיים שליוו את פריירה ופיליפס במסעם באמזונס העידו כי יום לפני שנעלמו נראה פלאדו מנופף לעברם ברובה. הדייג בן ה-41 מכחיש מצדו שפגע בשניים, וטוען כי משטרת ברזיל עינתה אותו בניסיון לחלץ ממנו הודאה. סירתו של פלאדו היא הסירה שבה נמצאו שרידי דם שנבדקים כעת, ולפני גילוי החפצים אמש דיווחו גורמים ברשויות כי פריטים שיש חשד כי הם שייכים לשני הנעדרים נמצאו ליד ביתו של פלאדו.
קרובים איבדו תקווה: "אמא טבע לקחה אותם, בחיבוק"
לפלאדו ועמיתיו יש לכאורה מניע אפשרי לפגיעה בפריירה: בימיו כראש השלוחה המקומית של FUNAI, אותה סוכנות ממשלתית הפועלת להגנה על שבטי הילידים, הוביל פריירה כמה מבצעים נגד דייגים בלתי חוקיים, מבצעים מהסוג שבו אנשי הסוכנות מחרימים או הורסים ציוד של הדייגים, ונוסף על כך קונסים אותם ועוצרים אותם לזמן קצר.
צוותי החיפוש שמצאו את החפצים השייכים לפיליפס ופריירה מיקדו את מאמציהם באזור בנהר האיטקוואי מאז שביום שבת מצאו שם מתנדבים משבטי הילידים יריעת ברזנט מהסירה ששימשה את שני הנעדרים. המתנדבים מצאו גם תחתונים, כף ובקבוק עם שמן מנועים. אף שבכירים במשטרה וברשויות קושרים את "מאפיית הדגים" להיעלמותם של השניים, המשטרה אינה שוללת לפי שעה גם כיווני חקירה אחרים, כגון מעורבות של סוחרי סמים בהיעלמות.
גילוי הפריטים השייכים לפיליפס ופריירה בא שעות אחרי שידידים ובני משפחה של השניים ערכו טקס לכבודם בחוף קופקבאנה בריו דה ז'ניירו, וניכר בו כי הם הולכים ומאבדים תקווה. "בהתחלה הייתה לי איזו אמונה משוגעת שדום וברונו הבחינו במשהו מסוכן וברחו להסתתר בג'ונגל", סיפרה מריה לוסיה פריאס, בת 78, "אבל עכשיו כבר אין לי". בהצהרה שפרסמה חמותו של פיליפס, ושהובאה ב"גרדיאן" הבריטי, היא כתבה: "הם אינם איתנו עוד. אמא טבע חטפה אותם מאיתנו ובחיבוק אסיר תודה. נשמותיהם הצטרפו לנשמות של אנשים רבים כל כך שהקריבו את חייהם בשם ההגנה על יערות הגשם ושבטי הילידים".
פורסם לראשונה: 10:13, 13.06.22