באיראן דיווחו היום (שבת) על צעירה שנעצרה אחרי שהתפשטה באוניברסיטה בטהרן. גורמים המזוהים עם האופוזיציה למשטר האייתוללות דיווחו כי הצעירה מחתה על חוקי החיג'אב הנוקשים ברפובליקה האיסלאמית, בעוד כלי תקשורת שמשמשים כשופרו של המשטר טענו כי מדובר בצעירה שסובלת מבעיות נפשיות.
התיעוד החריג מאיראן

ברשתות החברתיות הופץ היום תיעוד של המקרה, שבו נראית הצעירה צועדת כשרק חזייה ותחתונים לגופה – אל מול עוברי אורח המומים באוניברסיטת אזאד בטהרן. בסרטון נוסף היא נראית נלקחת לתוך רכב כשנעצרה על-ידי השלטונות. על-פי הדיווחים השונים וטענות שהפיצו ערוצים ברשתות החברתיות, הצעירה "הוטרדה" לפני כן על-ידי אנשי מיליציית הבסיג' באוניברסיטת אזאד, שנחשבת למוסד חינוכי יוקרתי באיראן.
אף שאמינות הדיווחים הללו טרם ברורה, הם צוטטו גם בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP ונטען בהם כי אנשי הבסיג' "תלשו" את החיג'אב שעטתה אותה צעירה ואת בגדיה. לאחר מכן, ובמחאה על מעשיהם, הצעירה התפשטה לגמרי מלבד בגדיה התחתונים, והתהלכה כך מחוץ לאוניברסיטה. ערוץ סטודנטים איראני בשם Amir Kabir Newsletter טען כי היא הותקפה במהלך מעצרה.
2 צפייה בגלריה
דיווח איראני: אישה הורידה בגדיה בקמפוס באוניברסיטה באיראן במחאה נגד כוחות הביטחון שהכריחו אותה ללבוש חיג'אב
דיווח איראני: אישה הורידה בגדיה בקמפוס באוניברסיטה באיראן במחאה נגד כוחות הביטחון שהכריחו אותה ללבוש חיג'אב
הצעירה שהתפשטה באוניברסיטת אזאד בטהרן
התיעוד שהופץ עורר הדים ברשתות החברתיות. "עבור רוב הנשים, להיות בתחתונים בפומבי הוא אחד הסיוטים הגרועים ביותר... זו התגובה להתעקשות הטיפשית (של השלטונות) על חובת החיג'אב", כתבה גולשת אחת ברשת X (טוויטר לשעבר).
כאמור, בתקשורת באיראן טענו מנגד כי מדובר בצעירה שמתמודדת עם בעיות נפשיות לכאורה, וביומון האיראני הנפוץ "המשהארי" צוטט "גורם מעורה בפרטים" שהעריך כי היא תועבר לבית חולים פסיכיאטרי. דובר אוניברסיטת אזאד טען גם הוא שהצעירה סובלת מ"בעיות פסיכולוגיות חמורות".
2 צפייה בגלריה
מהומות טהרן איראן אחרי מותה של מהסא אמיני
מהומות טהרן איראן אחרי מותה של מהסא אמיני
מהסא אמיני ומחאת החיג'אב ב-2022
(צילום: רויטרס)
התקרית מגיעה כשברקע זכורות היטב לאיראנים ולמשטר האייתללות מחאות הענק שפרצו ב-2022 בעקבות מותה של מהסא אמיני, שנעצרה בגלל ש"התרשלה" בעטיית החיג'אב שלה. מותה, שנטען כי נבע מאלימות במהלך המעצר, הוביל למחאה שלא נראתה באיראן מאז המהפכה האיסלאמית בשנת 1979. רק אחרי חודשים הצליח המשטר לדכא את המחאה ביד קשה. ארגוני זכויות אדם דיווחו כי לפחות 551 בני אדם נהרגו, ועוד אלפים נעצרו. 10 גברים שנעצרו על רקע המחאה נשפטו לעונש מוות והוצאו להורג.