ארבעה ימים אחרי הפלת משטרו של בשאר אסד בסוריה הייתה היום (ה') טורקיה למדינה הראשונה ששולחת בכיר מטעמה לדמשק, במסגרת מה שנראה כניסיון למהר ולהשיג דריסת רגל בעיצוב פניה של סוריה החדשה. ראש המודיעין הטורקי איברהים קלין תועד היום מבקר במסגד בבירה הסורית, ולפי דיווחים הוא הגיע לשם כדי להיפגש עם מנהיג ארגון המורדים הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם", אבו מוחמד אל-ג'ולאני, ועם ראש הממשלה הזמני החדש של סוריה, מוחמד אל-באשיר. גם ראש מנגנון הביטחון של קטאר, חלפאן אל-כעבי, הגיע לפי הדיווחים לדמשק.
נפילתו של משטר אסד, והמכה שספגו בכך הפטרונים שלו ברוסיה ואיראן, פותחת הזדמנויות אסטרטגיות באזור לשלל מדינות, בהן טורקיה, ארה"ב וישראל. לאורך 13 שנות מלחמת האזרחים הייתה טורקיה, הגובלת בסוריה מצפון, אחת התומכות הראשיות של המורדים נגד אסד, ולפי הערכות היה לה חלק גם במתקפת הבזק שבה הסתערו לפני כשבועיים על כוחות המשטר והובילו להפלתו. אם כעת יקום בדמשק משטר ידידותי לה, היא תוכל לנצלו לקידום האינטרסים שלה, בראש ובראשונה מול הכורדים החיים בצפון סוריה, סמוך לגבולה, אבל גם מול ישראל.
ביקורו של ראש המודיעין הטורקי קלין הוא הביקור הראשון של בכיר ממשל זר בדמשק מאז השתלטות המורדים על סוריה, שהביאה לקיצן 54 שנים של שלטון משפחת אסד. בסרטון שפרסמו כלי תקשורת בטורקיה נראה קלין מבקר במסגד אומיאד בדמשק תחת אבטחה כבדה. קודם לכן היום דווח בסוריה כי גם שר החוץ הטורקי הקאן פידאן הגיע לשיחות בבירה הסורית, אך בהמשך הכחיש זאת משרד החוץ באנקרה.
השר פידאן השתתף היום באירועים בבירה הטורקית, בהם קבלת הפנים לראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, ולמחר נקבעה לו פגישה שם עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, הנמצא במסע דילוגים באזור, הראשון שלו מאז נפילת אסד. אחרי שהיום נחת בירדן ונפגש עם המלך עבדאללה מחר יגיע בלינקן לאנקרה כדי לדון עם הבכירים הטורקים באחת הסוגיות הקריטיות ביותר הקשורות להשגת יציבות בסוריה: העימותים בצפון המדינה בין הכוחות הכורדיים הנתמכים על-ידי ארה"ב לבין המורדים הנתמכים על-ידי טורקיה.
ארה"ב וטורקיה חברות שתיהן בנאט"ו ושתיהן גם תמכו במורדים נגד אסד לאורך מלחמת האזרחים, אבל האינטרסים שלהן מתנגשים בכל הנוגע לאחת מסיעות המורדים – קואליציית "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" (SDF). את קואליציית המורדים הזו מובילים אנשי המיליציה הכורדית "יחידות ההגנה העממיות" (YPG), שטורקיה רואה בה שלוחה של "מפלגת פועלי כורדיסטן" (PKK), ארגון כורדי שאנקרה מגדירה כארגון טרור. מנגד, אותו SDF הוא בעל הברית הראשי של הקואליציה האמריקנית שפועלת נגד דאעש. לדאעש עדיין יש נוכחות במזרח סוריה, וממש השבוע הזהיר בלינקן כי סביר להניח שבתקופה הקרובה, לנוכח הטלטלה במדינה, ירים ארגון הטרור את ראשו.
רוסיה בקשר עם המורדים, "לא תסגור את הבסיסים"
ביקורו של בלינקן בטורקיה בא אחרי שקודם לכן השבוע כבשו כוחות המורדים הנתמכים על-ידי אנקרה את העיר הצפונית מנביג' מידי ה-SDF שנתמך על-ידי האמריקנים, וחלק מלוחמי ה-SDF גם נסוגו מתל-רפעת ומחלקים של העיר חלב בימים הראשונים של הסתערות המורדים על צבא אסד. נוסף על כך טורקיה תקפה בימים האחרונים בעצמה את ה-YPG והשמידה 12 משאיות עמוסות טילים ונשק כבד בצפון-מזרח סוריה.
גורם טורקי רשמי אמר כי סוגיית סוריה תעמוד במוקד השיחות שיקיימו מחר בלינקן ושר החוץ פידאן, וכי ארצו מוכנה לתמוך בסוריה כמדינה בטוחה ויציבה הנשלטת על-ידי ממשלה בעלת ייצוג מגוון. עם זאת לדברי הגורם פידאן גם ידגיש לבלינקן את הרגישות של טורקיה בכל הנוגע לאזור הצפוני של סוריה. מקורות דיפלומטיים אמרו לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי בפגישת שרי החוץ תדרוש טורקיה מארה"ב "עמדה ברורה" בנוגע לתמיכתה ב-SDF. בתדרוך של משרד ההגנה הטורקי היום אמר בכיר בצבא טורקיה כי ארצו "אמרה שוב ושוב לארה"ב שלא ניתן לחסל ארגון טרור אחד (דאעש) באמצעות ארגון טרור אחר (הכורדים)".
בינתיים גם המפסידים מנפילתו של משטר אסד מנסים להיערך לעתיד לבוא. העיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" דיווח הערב כי מפקד כוח קודס של משפחות המהפכה באיראן אסמעיל קאאני הגיע לעיראק ונפגש שם עם כמה ממנהיגי המיליציות הפרו-איראניות הפועלות במדינה, "כדי לדון בהתפתחויות בסוריה ובהמשך התקיפות הישראליות וכיבוש השטחים הישראלי בסוריה". לפי הדיווח חלק מראשי המיליציות הודיעו לו כי הם מחויבים לעמדה הניטראלית של עיראק בנוגע למשבר בסוריה וכי הם אינם רוצים להתערב ולפתוח חזיתות לחימה חדשות, אלא מתכוונים להמתין ולראות כיצד יתפתחו הדברים.
במקביל רוסיה, שלאורך העשור האחרון התייצבה לצד אסד והפציצה את המורדים ללא רחם, הודיעה הערב כי החלה לקיים קשרים ישירים עם הזרוע הפוליטית של "הייאת תחריר א-שאם", הארגון שהוביל כאמור את הפלת אסד. לפי דיווחים בתקשורת הרוסית, סגן שר החוץ של רוסיה מיכאיל בוגדנוב הצהיר כי מטרת ארצו היא לשמור את הצבאיים שלה במערב סוריה, ולא לסגור אותם בעקבות עליית השלטון החדש, וזאת כדי "להיאבק בטרור הבינלאומי" בתוך המדינה.
בתוך כך, הערב הביע מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש "דאגה עמוקה", כלשונו, מ"ההפרות הנרחבות של ריבונות סוריה ושלמותה הטריטוריאלית לאחרונה". הדוברת של גוטרש מסרה בשמו כי הוא "מודאג במיוחד ממאות ההפצצות הישראליות בכמה מקומות ברחבי סוריה, ומדגיש את הצורך הדחוף להפחית את ההסלמה באלימות בכל החזיתות בתחומי המדינה".
בהכנת הידיעה השתתפה סמדר פרי