גורמים בסביבת שרת החינוך יפעת שאשא ביטון תוקפים את ראש שירותים בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי פרייס, וטוענים שהיא זו שהביאה לכך שביטול הבידוד לתלמידים ביישובים הירוקים הוא חלקי בלבד. למעשה, מתברר, הפטור מבידוד חל רק על שהייה בבית הספר והגעה אליו - והתלמידים לא יורשו לצאת מביתם לשום מטרה אחרת. זו לא הפעם הראשונה שישנו ויכוח מהותי בין שרת החינוך לאנשי משרד הבריאות, ובפרט אלרעי פרייס, על הדרך שבה יש להתמודד עם המגפה.
סמוך לחצות הלילה התפרסמה הודעה משותפת לראש הממשלה נפתלי בנט ולשר הבריאות ניצן הורוביץ, שבו הודיעו השניים על "המתווה לסיום הבידודים ביישובים הירוקים". בהודעה נכתב כי בכיתה שבה התגלה חולה מאומת, התלמידים ייבדקו בבדיקת PCR, ואלה שיקבלו תוצאה שלילית ימשיכו להגיע ללימודים ויעברו בדיקת אנטיגן מדי יום. ביום השביעי יבצעו בדיקת PCR נוספת - שאחריה תחזור הכיתה לשגרה.
בהודעה נכתב שהמתווה יחל באופן הדרגתי ביום ראשון - אך לא נכתבו בה שני פרטים מהותיים: הראשון, התלמידים לא פטורים מבידוד לחלוטין - ויכולים למעשה רק ללכת לבית הספר ולחזור הביתה. הם רשאים להימצא בקרבת בני ביתם, אך לא לצאת מהבית. בנוסף, המתווה לא יחול בכיתה שבה יהיו יותר מארבעה תלמידים מאומתים לקורונה - וכלל התלמידים ייכנסו בה לבידוד בכל מקרה.
לטנת הגורמים בסביבת שאשא ביטון, "השרה התעקשה לשים סוף כבר מתחילת השבוע הבא לבידודי התלמידים, ובאופן גורף - כך שהמתווה יחול על כל שעות היום. אלרעי פרייס התעקשה ולמעשה בלמה את המהלך".
בסביבת השרה אמרו כי "ההתחייבות הייתה שמ-15 באוקטובר הביטול יהיה גורף, וילדים לא יישבו בבית אחרי שעות הלימודים. ברור שאלרעי פרייס היא זו שסירבה להחיל את זה כבר מתחילת השבוע הבא".
במשרד הבריאות, מנגד, כינו את הטענות "פייק ניוז מוחלט", אך לא ציינו שהמתווה החדש קיבל את אישור שרת החינוך. "העמדה שלפיה יש להשלים את הפיילוט נתמכה פה אחד על-ידי כל גורמי המקצוע הרלוונטיים במשרד הבריאות. יוזכר, כי המתווה שאושר לבסוף הוצע על ידי משרד הבריאות, וקיבל את תמיכת ראש הממשלה, שר הבריאות וכל גורמי המקצוע השותפים לתהליך".
לפי הנתונים הראשוניים של פיילוט הכיתה הירוקה שפורסמו אתמול ב-ynet, בכיתות בודדות שהשתתפו עד כה בפיילוט נמצא יותר מתלמיד מאומת אחד. בתוך כך יש לציין כי על מנת להוציא לפועל את המהלך ביישובים הירוקים, יש צורך בכמות עצומה של בדיקות אנטיגן מהירות שבאמצעותן ייבדקו התלמידים. ממשרד הבריאות טרם התקבלה תגובה לפניית ynet באשר לכמות הערכות הזמינות בישראל כעת.
בישראל ישנם 127 יישובים ירוקים שעומדים בתקנות החדשות. נכון ליום חמישי, אלו הערים הירוקות בישראל: תל אביב, חיפה, פתח תקווה, אשדוד, גבעתיים, גבעת שמואל, נשר, רמת השרון, הוד השרון, מודיעין-מכבים-רעות, קריית אונו, פרדס חנה-כרכור, כפר סבא, קריית שמונה, רמת גן, נהריה, קריית ביאליק, קריית מוצקין, הרצליה, כרמיאל, קריית ים, אור עקיבא, ראשון לציון, חולון, יהוד, חדרה, אילת, יבנה, רחובות, אריאל, נס ציונה, אשקלון, מגדל העמק, טירת כרמל, רעננה, יקנעם עילית, קריית אתא, באר יעקב, אלעד, כפר יונה ולוד.
שאשא ביטון, נזכיר, קראה שלשום למשרד הבריאות בריאיון באולפן ynet להוציא לפועל את מתווה הכיתה הירוקה בהקדם האפשרי. לדבריה, "משרד הבריאות קצת התמהמה - ואנחנו דוחפים שזה יקרה כמה שיותר מהר, ובצורה כמה שיותר רחבה".
"אם זה היה תלוי בנו, מודל הכיתה הירוקה היה קורה ממש עכשיו בחזרה מהחגים", אמרה שאשא ביטון. "הכיתה הירוקה הייתה צריכה להתחיל לפעול. לא המצאנו את הגלגל, זה קורה במדינות אחרות. אנשים שוכחים שבידודים הם לא עוד סטטיסטיקה באקסל, אלא ילדים שמתרסקים מבחינה רגשית. אני כבר לא מדברת על משפחות שמפסידות עבודה, אני מדברת על מורים שמספרים על ילדים שנכנסים להתקפי זעם וחרדות. את זה צריך לעצור".
לפי נתוני משרד הבריאות מהבוקר, כמעט 93 אלף תלמידים נעדרים מבתי הספר בגלל הקורונה - יותר מ-16 אלף נדבקו בנגיף ויותר מ-76 אלף נמצאים בבידוד.