נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הגיע היום (ב') במפתיע לקייב, בשבוע שבו תציין אוקראינה שנה לפלישה הרוסית. בזמן הגעתו נשמעו אזעקות בקייב וברחבי אוקראינה, אך לא היו דיווחים על תקיפות אוויריות. בהמשך פורסם תיעוד של ביידן ברחובות קייב עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי.
ביקורו של ביידן באוקראינה - הראשון מתחילת המלחמה - נמשך כחמש שעות. הביקור נערך תחת מעטה חשאיות, ולפי "ניו יורק טיימס" ביידן הגיע לאוקראינה ברכבת מפולין. הבוקר נסגרו כבישים מרכזיים בלב קייב, וקהל התאסף ליד המחסומים כדי לגלות איזו אישיות בכירה הגיעה לעיר.
בקייב הודיע הנשיא האמריקני כי אוקראינה תקבל מארה"ב חבילה נוספת של סיוע צבאי – בשווי של 500 מיליון דולר, שכוללת את מערכת הטילים HIMARS. "שנה חלפה, וקייב מחזיקה מעמד. אוקראינה מחזיקה מעמד והדמוקרטיה מחזיקה מעמד", אמר ביידן היום בצהריים. ביידן לא הזכיר בדבריו אפשרות שארה"ב תשלח לאוקראינה מטוסי קרב – שאותם דורשת קייב מבעלות הברית במערב.
זלנסקי בירך על הגעתו של נשיא ארה"ב, ואמר כי מדובר ב"סימן חשוב מאוד של תמיכה בכל האוקראינים". שר החוץ שלו, דמיטרו קולבה, טען כי הביקור מראה לרוסיה "שאיש לא מפחד ממנה". קולבה אמר כי מדובר ב"ביקור" היסטורי, ו"ניצחון של העם האוקראיני ושל הנשיא זלנסקי".
"כשפוטין החל בפלישה שלו לפני כמעט שנה, הוא חשב שאוקראינה חלשה ושהמערב מפולג. הוא חשב שהוא יכול לגבור עלינו, אבל הוא טעה לחלוטין", אמר ביידן בנאומו לצד זלנסקי בקייב, ושיבח את האוקראינים על אומץ לבם ועל התנגדותם לפולשים הרוסים.
"המחיר שאוקראינה שילמה גבוה בצורה יוצאת דופן", הדגיש ביידן וציין כי רבים הקריבו את חייהם. "אנחנו יודעים שיהיו ימים קשים, שבועות קשים ושנים קשות", הוסיף. "אין מחיר לחופש, ושווה להיאבק למענו ככל שיידרש – וזה משך הזמן שאנחנו נהיה לצדך, אדוני הנשיא", אמר ביידן לזלנסקי.
כאמור, זהו ביקורו הראשון של ביידן באוקראינה מתחילת המלחמה. כמו כן מדובר בביקור ראשון של נשיא אמריקני במדינה מאז 2008. בחודש מרץ ביקר ביידן בפולין ופגש חיילים אמריקנים בקרבת הגבול האוקראיני. היום הגיע לפולין פעם נוספת, לביקור מתוכנן של שלושה ימים שעליו דווח מראש.
בביקור בפולין ייפגש ביידן עם הנשיא אנדז'יי דודה. בהצהרה שפרסם אתמול הבית הלבן נמסר כי בביקור ביידן יישא דברים, ויפרט בנאומו "כיצד ארה"ב גייסה את העולם לתמוך באוקראינים שמגנים על חירותם ועל הדמוקרטיה שלהם, ואיך אנחנו נמשיך לעמוד לצד האוקראינים ככל שנדרש".
בדצמבר יצא זלנסקי מאוקראינה לראשונה מתחילת המלחמה, ונפגש עם ביידן בבית הלבן. ביידן הבטיח לו כי ארה"ב תמשיך לסייע לקייב להגן על עצמה, והוסיף כי האוקראינים "ממשיכים לשמש השראה לעולם". זלנסקי הודה לביידן ואמר: "זה כבוד גדול עבורי להיות כאן, מעריך את כל העזרה".
ביידן הגיע לביקור באוקראינה יום לפני שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמור לשאת נאום מיוחד, שבו הוא צפוי להציג את המטרות של ארצו לשנה השנייה של המלחמה. אוקראינה מצפה שרוסיה תפתח בקרוב במתקפה גדולה, וחלק מהפרשנים הצבאיים מאמינים שהמתקפה הזאת כבר יצאה לדרך.
זלנסקי על "סיוע קטלני" של סין: "יוביל למלחמת עולם"
אתמול הצהיר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן כי ארה"ב מודאגת מכך שסין שוקלת להעניק "סיוע קטלני" לרוסיה במלחמתה באוקראינה – והזהיר כי למהלך שכזה יהיו השלכות חמורות. בלינקן אמר את הדברים שעות לאחר שנועד עם מקבילו הסיני, וונג יי, בשולי ועידת מינכן לביטחון. זה היה המפגש הראשון של נציגים בכירים של שתי המעצמות מאז הפלת הבלון הסיני בשמי ארה"ב לפני כשבועיים, תקרית שהביאה להעמקת המתיחות ביניהן.
משרד החוץ הסיני הכחיש היום כי בייג'ינג מתכוונת לסייע למוסקבה במלחמה. "ארה"ב, ולא סין, מעבירה בלי סוף נשק לשדה הקרב. אנחנו קוראים לארה"ב להרהר ברצינות במעשים שלה, לעשות יותר כדי להקל על המצב, לקדם שלום ודיאלוג ולהפסיק להסיט את האשמה ולהפיץ מידע שקרי".
"עבורנו, חשוב שסין לא תתמוך ברוסיה במלחמה הזאת", אמר זלנסקי בראיון לתקשורת הגרמנית. "למעשה, הייתי רוצה שהיא תהיה בצד שלנו אבל כרגע אני לא חושב שזה אפשרי", הוסיף הנשיא האוקראיני, וקרא לסין לבחון את המצב בצורה מפוכחת. "אם סין תיצור ברית עם רוסיה, תהיה מלחמת עולם, ואני חושב שסין מודעת לזה", הזהיר זלנסקי בראיון שפורסם בעיתון הגרמני "די ולט".
דניאל סלאמה השתתף בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 11:53, 20.02.23