רגעי מבחן במשא ומתן: השליח האמריקני עמוס הוכשטיין הגיע הערב (רביעי) לישראל בתום ביקורו בביירות, שם קיבל את תשובת חיזבאללה להצעת הפסקת האש האמריקנית - ואמר כי הושגה "התקדמות חיובית" במגעים להסדרה. הוכשטיין צפוי להיפגש בעוד זמן קצר עם השר לעניינים אסטרטגיים ואיש אמונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, רון דרמר. השיחות יימשכו מחר, ובשעות הערב צפוי כינוס של הקבינט המדיני-ביטחוני – שיקבל דיווח על השיחות.
"אנחנו קרובים מתמיד להסכם. השלימו 90%-95% אחוזים ממנו, אבל הפרטים האחרונים רגישים מאוד והשטן נמצא בפרטים הקטנים", אמרו הערב דיפלומטים בכירים. "הגענו לרגע מבחן שהצדדים יצטרכו לקבל בו החלטות. נראה לכאורה שיש עניין משותף בהסכם, אבל יש עוד מחלוקות כגון מנגנון הפיקוח".
הגורמים ציינו כי יש הבנה שבמנגנון הפיקוח שיוקם תהיה "מעורבות משמעותית" של ארה"ב, צרפת ובריטניה. "המטרה היא לחזק את צבא לבנון ולחמש אותו בנשק וייעוץ. תהיה מעורבות גם של צבאות ירדן, מצרים ואיחוד האמירויות בחיזוק צבא לבנון".
מזכ"ל חיזבאללה החדש נעים קאסם, שמונה לתפקידו בחודש שעבר אחרי חיסולם של חסן נסראללה וגם של מי שסומן כיורשו המקורי האשם ספי א-דין, נשא אחר הצהריים נאום שבו התייחס למאמצי ההסדרה מול ישראל. לצד האיומים שהשמיע בו, הוא גם הצהיר כי חיזבאללה העביר את הערותיו על ההצעה האמריקנית – וממתין כעת לתשובת ישראל.
"הצלחת המשא ומתן קשורה לתגובה הישראלית ולרצינות של נתניהו", טען קאסם. בנאומו הדגיש שני תנאים שאותם כינה "תקרות" למשא ומתן: עצירה מוחלטת של "התוקפנות הישראלית" כלשונו, ושמירה על ריבונות לבנון – התייחסות כנראה למחלוקת סביב דרישת ישראל לחופש פעולה עתידי מול הפרות של ההסכם.
"חור בגן הילדים" בעכו, נזק לעשרות דירות
במקביל לנאום נמשך הירי מלבנון, וממש לקראת סיומו נורה מטח של 25 שיגורים לנהריה, עכו והגליל המערבי. בעכו דווח על פגיעה ישירה סמוך לגן ילדים. לא היו בגן אנשים בעת הפגיעה, ולא דווח על נפגעים בגוף – אך נזק נגרם למקום, ובתיעודים משם נראית גדר הגן שבורה לצד נזק לאחד המתקנים. נזק רב נגרם מההדף לעשרות דירות מסביב. חמישה בני אדם לקו בחרדה. המטח נורה ב-16:19, וכעשרים דקות אחר כך נשמעו שוב אזעקות בנהריה, בשלומי וביישובים נוספים בגליל המערבי.
אסי אבוטבול, בן 25, סיפר כי שמע בום גדול בביתו – וכשיצא החוצה ראה "חור בגן הילדים". "הבוקר היו פה ילדים", אמר בפליאה – והדגיש כי בסמוך יש גם בית ספר ובית כנסת. "מצב לא טוב בכלל, בכלל-בכלל". כשנשאל על המגעים להסדרה אמר: "אין הסדרה ואין ביטחון ואין כלום, הכול שקר וכזב. הנה, שולחים טילים, נפילות בגנים, בבתי ספר. אין שום ביטחון ואין שום הסדרה. הכול חארטה".
בנאומו הדגיש קאסם כי חיזבאללה ימשיך לתקוף את ישראל כל עוד לא יושג הסכם – והניח משוואה של ירי לתל אביב והמרכז בתגובה לתקיפות בביירות - תקיפות שגברו במידה ניכרת בימים האחרונים, בצל מגעי ההסדרה. "לא נשאיר את הבירה תחת תקיפות האויב הישראלי, כאשר הבירה ביירות תחת תקיפות האויב – התגובה חייבת להיות מרכז תל אביב", הוסיף בהתייחסות לכאורה לתל אביב כבירת ישראל. "האויב חייב להבין שדברים לא יישארו ככה כשהוא תוקף את ביירות".
קאסם טען, כפי שעשה גם בשאר הנאומים שנשא מאז חיסול נסראללה, כי חיזבאללה ערוך למלחמה ארוכה. "חיזבאללה לא פועל כמו צבא. משימתו אינה למנוע את התקדמות האויב, אלא להתנגד לו בכל מקום שאליו הוא מתקדם. בסופו של דבר הארץ היא שלנו, הנוער הוא שלנו, והאויב ישלם את המחיר. המילים נשארות לשטח, והתוצאות מבוססות על מה שקורה בשטח. לחיזבאללה יש את היכולת להילחם מלחמה ארוכה".
מזכ"ל חיזבאללה איים: "נעלה את המחיר לישראל"
בנוגע למגעים להפסקת אש אמר עוד כי "ישראל לא יכולה להביס אותנו ולכפות עלינו את תנאיה". לדבריו, "קיבלנו את המסמך הבוחן את המשא ומתן, בחנו את המסמך והעברנו את ההערות שלנו לגביו". ישראל, כך טען, "ציפתה שהיא תוכל לקבל בהסכם את מה שלא השיגה בשטח – זה לא אפשרי". הוא הוסיף ואמר כי המשמעות של משא ומתן תחת אש היא שגם ישראל תהיה תחת אש: "אנחנו פועלים לפי שני מסלולים – השטח והמשא ומתן. אנחנו לא מפסיקים את הפעילות בשטח בזמן ההמתנה למשא ומתן.
"נישאר בשטח ונילחם, לא משנה כמה העלות תהיה גבוהה", הוסיף – והמשיך לאיים: "נעלה את המחיר (עבור ישראל). אנחנו מגיבים לתוקפנות כשאנחנו בעמדת הגנה. כשהאויב לא משיג את מטרותיו, זה אומר שניצחנו. לעקורים אני אומר – אנחנו מעריכים את ההקרבה שלכם, ועושים את חובתנו ומה שאנחנו יכולים. אנחנו קוראים לכם לחכות בסבלנות".
מזכ"ל חיזבאללה שב ואמר כי ארגון הטרור השיעי מנהל מערכה ל"תמיכה בעזה", אך הוסיף על רקע זניחת התנאי המקדים להפסקת אש בעזה כי המערכה השנייה של חיזבאללה היא "להדוף את התוקפנות הישראלית נגד לבנון". הוא אמר עוד כי "הסכמנו בעבר להצעה של ביידן-מקרון על בסיס סיום המלחמה, אבל הם רצחו את המזכ"ל (נסראללה)".
קאסם הפנה ברכות לתנועת אמל השיעית, בעלת בריתו של חיזבאללה שבראשה עומד יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה מרי – שמוביל את המו"מ מטעם לבנון. "אין הבדל בין חיזבאללה לאמל, אנחנו משפחה אחת ומולדת אחת", אמר.
על רקע הפגיעה הקשה שהסב צה"ל לחיזבאללה בחודשים האחרונים, על שלל חיסולי בכירים והשמדת תשתיות רבות ואסטרטגיות, קאסם אמר שלארגון הטרור יהיה תפקיד חשוב בלבנון גם אחרי שתושג הפסקת אש: "אחרי המלחמה יהיו ארבעה דברים – נבנה יחד בשיתוף פעולה מחדש את לבנון, והיא תהיה יפה יותר וטובה יותר; חיזבאללה יתרום את תרומתו לבחירת נשיא; הצעדים הפוליטיים יהיו תחת קורת הגג של הסכם טאיף (ההסכם מסוף שנות ה-80 שהביא לסיום מלחמת האזרחים בלבנון); וחיזבאללה יהיה נוכח בזירה הפוליטית כדי לבנות ולהגן".
על האבידות הרבות של חיזבאללה בלחימה אמר: "נכון שהפגיעות כואבות ומציקות, אבל יש לנו צוותים גדולים. ציפינו שהמבצע בקו הקדמי יימשך 15 ימים אבל זה נמשך יותר, בגלל ההתנגדות של האנשים החזקים. חיזבאללה עבר משבר אמיתי אחרי חיסול נסראללה, אך אחרי עשרה ימים הצלחנו להחלים ולרפא את פצעינו. לא חשוב להגיד לאיזה כפר האויב נכנס, אלא כמה נהרגו לו ואיפה נלחמו מולו".
המחלוקת על "חופש הפעולה", והשלב הראשוני של 60 יום
לקראת הגעתו של הוכשטיין הלילה לארץ, גורמים בישראל העריכו כי השליח האמריקני ינסה "לכופף אותם", במיוחד בסוגיית מנגנון הפיקוח על ההסכם. בלבנון לא רוצים שבריטניה וגרמניה יהיו במנגנון, אלא מדינות ערב, מצרים וירדן, אך בישראל יש התעקשות על הנושא. בכל מקרה, בין הצדדים יש הסכמה על כך שבראש המנגנון יעמוד גנרל אמריקני מסנטקום.
בישראל מביעים אופטימיות זהירה לקראת ביקורו של הוכשטיין, אך לצד זאת שר הביטחון ישראל כ"ץ הדגיש: "התנאי לכל הסדר מדיני בלבנון הוא שימור היכולת המודיעינית ושמירת זכותו של צה"ל לפעול ולהגן על אזרחי ישראל מפני חיזבאללה". סעיף זה, כאמור, הנוגע לחופש הפעולה, היווה מכשול בין הצדדים במהלך גיבוש ההסכם - ומנהיג חיזבאללה הדגיש כאמור בנאומו שלא יסכים לפגיעה ב"ריבונות" לבנון במסגרת ההסכם.
בהקשר זה דווח הערב ברשת "סקיי ניוז" בערבית, מפי מקורות אמריקנים, כי בביקורו בישראל יציג הוכשטיין מסמך אמריקני "שמאשר כי וושינגטון מבינה את זכותה של ישראל לאכוף בצורה קפדנית בכל מקרה של הפרת ההסכם". מדובר במסמך צד להסכם שישראל כבר דרשה במסגרת המגעים.
הגורמים האמריקנים שצוטטו בדיווח טענו שהמפגש שערך הוכשטיין בביירות, עם יו"ר הפרלמנט הלבנוני ברי, היה "חיובי" וטוב יותר ממפגש קודם שערכו השניים. ב"סקיי ניוז" בערבית צוטטו גם מקורות לבנונים, שאמרו כי יש הסכמה על נוסח החלטה 1701 של מועצת הביטחון, זו שסיימה את מלחמת לבנון השנייה ב-2006, בנוגע לפריסת צבא לבנון בדרום המדינה. הם הוסיפו כי לבנון דרשה שסמכויות הוועדה המפקחת על יישום החלטה 1701 "יישארו כפי שהיו בעבר".
ההסכם המתגבש כולל תקופת מבחן של הפסקת אש ל-60 ימים. בתקופה זו חיזבאללה אמור לסגת מעבר לקו הליטני, על בסיס החלטה 1701 מ-2006, ובדרום לבנון יישארו רק כוחות צבא לבנון ויוניפי"ל. בתום התקופה, אם ההסכם לא יופר, כוחות צה"ל ייסוגו מדרום לבנון.
לצד הסעיפים שצוינו, ושעליהם יש הסכמה, קיימים שני סעיפים שבהם עלו פערים בין הצדדים בימים האחרונים: סעיף "חופש הפעולה", והסעיף המתייחס לחברות בוועדה שתפקח על יישום החלטה 1701. מקורות לבנונים אמרו שלשום לרשת סקיי ניוז בערבית כי במהלך ביקור הוכשטיין בלבנון נקבע נוסח חדש, שלפיו "לכל צד יש זכות להגנה עצמית אם הוא יותקף, בתנאי שארה"ב תבטיח שישראל לא תבצע תקיפות מנע".
אם אכן הצדדים יגיעו להסכם, ארה"ב תכריז על תחילת הפסקת האש. זו תקופת היישום וזהו המבחן הגדול – לראות אם חיזבאללה ייסוג לקו הליטני, וצבא לבנון יֵרד דרומה. צה"ל יישאר כאמור בדרום לבנון בתקופה זו, אבל ההיערכות בשטח צפויה להיות שונה מעט. בכל מקרה, לפחות לפי התכנון, יישארו בדרום לבנון בתום תקופה זו רק צבא לבנון וכוח יוניפי"ל.
במקרה של הגעה להסדרה, האמריקנים יכריזו על הפסקת האש באופן מיידי, וייתכן שגם לצרפתים תהיה מעורבות כלשהי בהכרזה, כמעין ערבים מצד לבנון. גם ב-2006 הייתה הפסקת אש שכללה מנגנון אכיפה, אבל זה קרס כי המנגנון לא יכול היה לאכוף בשטח. הפעם, לפחות על הנייר, נבנה מנגנון אפקטיבי יותר שיש בו מעורבות של בריטניה, גרמניה, צרפת וגורמים נוספים. ישראל שומרת על הזכות – וזה מעוגן בהבנות – שאם יש הפרות היא אוכפת בעצמה ושומרת על חופש פעולה.
הרמטכ"ל בדרום לבנון: "פוגעים קשה מאוד בחיזבאללה"
במקביל למגעים, נמשכת הפעילות הקרקעית בתמרון בדרום לבנון – והערב הודיע צה"ל כי הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, קיים מוקדם יותר היום סיור שטח והערכת מצב עם כוחות אוגדה 98 הפועלים בדרום לבנון. בסיור השתתפו מפקד פיקוד הצפון אלוף אורי גורדין, מפקד חיל האוויר אלוף תומר בר, מפקד אוגדה 98 תת-אלוף גיא לוי ומפקדים נוספים. "אנחנו פה עם משימה מאוד ברורה - להחזיר את תושבי הצפון לבתים שלהם בביטחון", אמר הלוי בסיור.
"יש כאן אויב רב שמאיים על מטולה, מטווח את קריית שמונה, וכדי להחזיר את תושבי קריית שמונה ואת תושבי מטולה ותושבי משגב עם ותושבי כפר יובל לבתים שלהם בביטחון – אז אתם נמצאים כאן ואתם עושים עבודה מאוד נחושה, מאוד מקצועית, עם הישגים מאוד גבוהים וזה חשוב", הוסיף הרמטכ"ל. "כל השמדה של תשתית, מחסני האמל"ח שאתם מראים פה, כל השמדה, של עמדת נ"ט, של משגרי תמ"ס – היא מקרבת אותנו לאן שאנחנו רוצים להגיע, פוגעים מאוד קשה בחיזבאללה".
בדבריו שיבח הלוי את שיתוף הפעולה הגדול בין הכוחות הקרקעיים לבין חיל האוויר: "אני רוצה להגיד משהו על השילוב האווירי, ובאמת אני לא יודע תומר בהיסטוריה של חיל האוויר מתי מפקד חיל האוויר הגיע, נפגש עם מח"טים בתוך שדה הקרב, לדעתי בנקודה הכי עמוקה שנכנסנו בלבנון, ובמרחק מהגבול, זה לא מעיד על איזו סקרנות, זה מעיד על מקצוע, זה מעיד על שותפות, זה מעיד על מטה של חיל האוויר שנמצא פה, שאני רואה אצלי באישורים יום-יום. בקיא מאוד בצרכים שלכם, בקיא בפרטים, מבין איך עושים את זה נכון, ואני חושב שקפצנו בעניין הזה מדרגה מאוד-מאוד משמעותית. צריך להמשיך לעשות את זה נכון, מדויק, מקצועי, וזה ייתן לנו את הביטחון גם ללכת עוד קדימה".
יואב זיתון השתתף בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 18:12, 20.11.24