ברוסיה גוברות היום (ה') התהיות בנוגע למניין הנרצחים האמיתי במתקפת הטרור שאירעה בסוף השבוע שעבר בפרברי מוסקבה. לפי שעה עומד מספר ההרוגים הרשמי על 143 בני אדם, אבל על פי דיווחים יש עוד עשרות נעדרים. במסיבת עיתונאים נשאל היום דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אם יש ממש בדיווחים האלה, והשיב רק כי מוטב להפנות את השאלה הזו לחוקרים.
ערוץ הטלגרם הרוסי "באזה", הנחשב מקורב לשירותי הביטחון הרוסיים ולבעל מקורות בהם, דיווח אמש כי לפחות 95 בני אדם עדיין מוגדרים נעדרים מאז המתקפה ואינם מופיעים ברשימת ההרוגים והפצועים. לפי דיווחים מרוסיה, 85 מ-143 האנשים שמותם נקבע עד כה כבר זוהו, ובקיזוז הפער פירוש הדבר שמספר הנרצחים יכול עוד לטפס ל-180 לפחות.
מתקפת הטרור אירעה ביום שישי בערב באולם המופעים Crocus City Hall בפרברי מוסקבה: לפחות ארבעה מחבלים פרצו לתוך האולם בשעה שיותר מ-5,000 צופים המתינו בו לתחילת ההופעה של להקת הרוק "פיקניק". המחבלים פתחו בירי על קהל הצופים ובהמשך גם הציתו את המקום, וגג האולם עלה באש וחלקים ממנו קרסו. מבין 143 הנרצחים הוודאיים חלק נהרגו מהירי ואחרים מתו משאיפת עשן. 184 בני אדם נוספים נפצעו.
דאעש, שמבטיח כבר שנים לנקום ברוסיה על שסייעה למשטר אסד בסוריה להילחם במחבלי הארגון, נטל אחריות למתקפה, ובארה"ב ובאירופה קבעו כי הארגון האיסלאמיסטי אכן ביצע את הפיגוע. אלא שרוסיה נמנעה מלהכיר בנטילת האחריות, ונראתה בימים האחרונים כמי שמנסה להטיל את האשמה, לפחות בחלקה, על יריבתה הגדולה אוקראינה. הנשיא ולדימיר פוטין אמר בין השאר כי למחבלים היו "קשרים" באוקראינה, וגורמים במערכת הביטחון הרוסית טענו כי הם תכננו להימלט לשם. מתנגדי פוטין מאשימים אותו בניצול ציני של מתקפת הטרור כתירוץ לגייס עוד חיילים ולהרחיב את הפלישה לאוקראינה.
מאז מתקפת הטרור, שהייתה הקטלנית ביותר של דאעש באירופה אי-פעם, הוצפו הרשתות החברתיות ברוסיה בפוסטים של אזרחים תמימים המבקשים מידע על יקיריהם הנעדרים. בערוץ הטלגרם "מרכז הסיוע Crocus" שיתפו רוסים שמות של חברים וקרובים שהלכו למופע והקשר איתם ניתק: "האם ראיתם ברשימה מישהו בשם איגור ולנטינוביץ' קלימנצ'נקו?", שאל גולש אחד, "מישהו יכול לשלוח את רשימת הקורבנות?". השם שאותו ביקש לא הופיע ברשימת המתים המזוהים המעודכנת.
אחת הסיבות לקושי לאסוף מידע על הקורבנות היא השריפה שהציתו המחבלים באולם. מחלק מההרוגים נותר מעט מאוד, ונדרשות בדיקות DNA מתקדמות כדי לגלות מה עלה בגורלם.
סבתא שואלת: מי ראה את ארסני?
אחת מהודעות חיפוש הנעדרים קורעות הלב שהופצו בימים האחרונים הייתה זו שפרסמה סבתו של הנער בן ה-15 ארסני, שהגיע לאולם המופעים עם אמו, אירינה ודנייבה. בערוץ הטלגרם SHOT פורסמה תמונה ששלח הנער לסבתו זמן קצר לפני תחילת ההופעה, ובה הוא נראה בסווטשירט שחורה ליד כרזה של "פיקניק", שהייתה הלהקה האהובה עליו. גופת אמו כבר זוהתה אז, אבל לארסני לא נמצא זכר, והסבתא הגמלאית ביקשה פרטים על אודותיו. בחלוף יומיים הגיעה ההודעה האיומה: גם שרידיו זוהו.
בינתיים נראה כי הקרמלין דבק בקו של הטלת חלק מרכזי באשמה לפיגוע על קייב. פוטין אמנם הודה השבוע כי מתקפת הטרור בוצעה על-ידי "איסלאמיסטים קיצונים", אך נמנע מלהטיל מפורשות את האחריות על דאעש, ואמר: "אנחנו יודעים מי ביצע את הפשע, עכשיו אנחנו רוצים לדעת מי הורה עליו. מה שמעניין אותנו הוא מי מפיק ממנו תועלת". פוטין טען כי מתקפת הטרור במוסקבה היא עוד חלק מ"ההתקפות של המשטר בקייב על רוסיה", והוסיף שהמחבלים ברחו לכיוון אוקראינה, ושרוסיה "רוצה לדעת מדוע".
שעות אחר כך, בהצהרה מביכה מבחינת הנשיא הרוסי, טען בעל בריתו הבלארוסי, הרודן אלכסנדר לוקשנקו, כי לפי המידע שברשותו המחבלים היו בדרכם לברוח דווקא לבלארוס. לוקשנקו טען כי כוחות הביטחון שלו ביצרו את הגבול ולא אפשרו להם לחדור אל המדינה, וכי לכן הם פנו אל הגבול הרוסי-אוקראיני.
שלשום ניפק אלכסנדר בורטניקוב, ראש שירות הביטחון הפדרלי הרוסי (FSB), את ההאשמה החריפה ביותר עד כה נגד אוקראינה, כשאמר: "אנחנו מאמינים שהפעולה תוכננה על-ידי הקיצונים האיסלאמיסטים עצמם וזכתה לסיוע משירותי ביון מערביים. השירותים המיוחדים של אוקראינה קשורים לזה ישירות". הוא טען כי קייב סייעה להכשיר את המחבלים במקום כלשהו במזרח התיכון, וכשנשאל אם אוקראינה, ארה"ב ובריטניה היו מעורבות, השיב: "אנחנו חושבים שזה אכן המקרה".
קודם לכן השבוע סירבו שלטונות רוסיה להגיב על הטענות שהמחבלים שביצעו את מתקפת הטרור עברו לאחר לכידתם התעללויות מצד כוחות הביטחון הרוסיים. זאת אחרי שברשתות החברתיות נפוצו תמונות וסרטונים שבהם נראו המחבלים מדממים ועוברים לכאורה עינויים, ואחרי שלבית המשפט הם הובאו כשהם חבולים קשות וחבושים.
באחד הסרטונים שפורסמו נראה המחבל שמסידין פרידוני מוטל על הקרקע, כשכבלים מחוברים ממקלט רדיו צבאי לאזור חלציו כדי לחשמל את אשכיו. תיעוד מחריד אחר הוא סרטון שבו נראה איש כוחות הביטחון חותך בסכין את אוזנו של המחבל העצור רצ'בליזודה סאידקרמי, תולש אותה ממקומה ומאלץ אותו לאכול אותה, עד שהוא יורק אותה מפיו. ההערכה היא כי ההתעללות תועדה והופצה במכוון על-ידי כוחות הביטחון למען יראו וייראו, משום שהפצת התיעוד נעשתה בפלטפורמות מקוונות המזוהות עם הכוחות הרוסיים.
פרידוני, סאידקרמי ושני המחבלים האחרים, מוחמדסוביר פייזוב ודלרג'ון מירזוייב – כולם אזרחי טג'יקיסטן, רפובליקה סובייטית לשעבר שבה יש פעילות ערה של דאעש – הובאו ביום שני לבית המשפט במוסקבה כשהם סובלים מחבלות, חתכים ופנים נפוחות: סאידקרמי, העצור שאוזנו נכרתה, נראה עם תחבושת גדולה באזור האוזן; פייזוב, שבעת מעצרו ביום שבת נראה עומד על הרגליים, הובא לבית המשפט על כיסא גלגלים ובקושי הצליח לפקוח את עיניו; והמחבל מירזוייב נראה עם פנס שחור גדול סביב עינו. כל שלושת המחבלים שהגיעו על רגליהם נגררו אל האולם מושפלים כשעיניהם קשורות, ידיהם אזוקות מאחור וגבם שפוף עד לזווית של 90 מעלות ויותר.