מפגינים בקזחסטן השתלטו הערב (יום ד') על נמל התעופה באלמטי, העיר הגדולה במדינה. כך אמר לרויטרס גורם שבקיא בפרטים - והוסיף שכל הטיסות, היוצאות והנכנסות, מבוטלות זמנית. בהמשך הערב אמר הנשיא, קסים-ג'ומרט טוקאייב, ש"טרוריסטים" השתלטו על הנמל ועל חמישה מטוסים בו, כולל מטוסים של חברות תעופה זרות. הוא קרא לרוסיה, בלארוס ושאר בעלות בריתה האזוריות של קזחסטן, שחברות ב"ארגון האמנה לביטחון משותף", לעזור לה להתמודד עם "איום טרור".
הערב הכריזה קזחסטן על מצב חירום ברחבי המדינה, בעקבות ההפגנות הנדירות נגד השלטון, בהיקף שלא נראה זה יותר מעשור. בהפגנות היו עימותים בין מפגינים לשוטרים, השתמשו בגז מדמיע וברימוני הלם כדי לפזר את ההתקהלויות. משרד הפנים בקזחסטן הודיע ששמונה שוטרים ואנשי המשמר הלאומי נהרגו בעימותים, ועוד 317 נפצעו. לא פורסם מידע אל אזרחים שנפגעו.
מוקד המהומות נגד השלטון הקזחי הוא באלמטי - העיר הגדולה במדינה. לפי דיווחים, אחר הצהריים הסתערו מפגינים חמושים על ארמון הנשיאות בעיר, השתלטו על הבניין והציתו אותו. המפגינים השתלטו על הארמון בזמן שהנשיא קסים-ג'ומרט טוקאייב שוהה במעונו בנורסולטן – עיר הבירה שבעבר נקראה אסטנה וכעת קרויה על שמו של הנשיא לשעבר, נורסולטן נזרבייב.
במהלך המהומות באלמטי הסתערו מפגינים גם על בניין העירייה והציתו אותו, ופרצו ללשכת ראש העיר שנמצאת בבניין. הנשיא טוקאייב הזהיר אחר הצהריים את המפגינים מהמשך האלימות ברחובות: "כראש המדינה אני מתכנן להגיב בצורה הכי קשה שאפשר, מדובר בביטחון של המדינה שלנו. אני משוכנע שהעם יתמוך בי". הוא ציין שהוא לא מתכנן לברוח מהבירה נורסולטן.
הערב אמר הנשיא טוקאייב ש"טרוריסטים" – שקיבלו הכשרה מגורמים זרים – השתלטו על בניינים, תשתיות ונשק. "למעשה כבר לא מדובר באיום. מדובר בפגיעה בשלמותה של המדינה שלנו, והכי חשוב – במתקפה על האזרחים שלנו שמבקשים ממני לעזור להם בדחיפות", אמר הנשיא. "אלמטי הותקפה, נהרסה, הושחתה. התושבים של אלמטי הפכו לקורבנות מתקפות של טרוריסטים ועבריינים, ולכן החובה שלנו היא לנקוט את כל הצעדים להגן על המדינה שלנו".
המהומות החלו בעקבות מחאה על עליית מחירי הדלק בקזחסטן, מדינה שנמצאת במרכז-אסיה ועשירה בנפט. בתגובה למהומות הממשלה התפטרה – אך הצעד לא סיפק את המפגינים.
במהלך שנתפש כניסיון נוסף להרגיע את הרוחות הודיע היום הנשיא טוקאייב כי הוא יעמוד כעת בראש מועצת הביטחון הקזחית – תפקיד שעד כה היה של נזרבייב, שגם אחרי פרישתו מהנשיאות ב-2019 המשיך להיות האיש החזק בקזחסטן. נזרייב בן ה-81, שהנהיג בקזחסטן משטר אוטוריטרי מאז התפרקות ברית המועצות, לא נראה בציבור ולא התבטא בפומבי מאז תחילת ההפגנות. כשטוקאייב הודיע שהוא יעמוד בראש מועצת הביטחון הוא לא הזכיר את שמו של הנשיא לשעבר.
בעיר טלדיקורגן הפילו המפגינים פסל בדמותו של נזרבייב. בהפגנות קוראים המשתתפים בגנותו של הנשיא לשעבר: בעיר אקטובה התאספו מאות מפגינים בכיכר העיר וצעקו - "איש זקן, לך מכאן!". המשטרה השתמשה בזרנוקי מים וברימוני הלם כדי להרחיק את המפגינים מלשכת ראש העיר.
על רקע ההפגנות נחסמה אחר הצהריים הגישה לאתרי חדשות קזחיים, ולפי דיווחים המדינה נותקה מאינטרנט – צעד שאותו נוקטות דיקטטורות כדי לדכא הפגנות נגד השלטון.
החוק בקזחסטן אוסר לקיים הפגנות, אלא אם כן השלטונות מאשרים אותן מראש, ומחאה ציבורית כמו זו שנרשמת כעת היא כאמור דבר נדיר ביותר בה. המחאה התעוררה בעקבות עלייה חדה שנרשמה בימים האחרונים במחירי הדלק. העלייה התחוללה אחרי שב-1 בינואר הסירה הממשלה את התקנות שקבעו גובה מקסימלי למחיר הגז הפחמימני המעובה, שבעלי מכוניות רבים בקזחסטן מעדיפים להשתמש בו מאשר בבנזין, בשל מחירו הנמוך יחסית. בעקבות ההפגנות הודיע אמש הנשיא טוקאייב על הוזלת מחירי הדלק "על מנת להבטיח את היציבות במדינה".