השר ללא תיק אלי אבידר (ישראל ביתנו) הודיע על התפטרותו מהממשלה וחזרתו לכנסת. אבידר כינס בצהריים (שלישי) מסיבת עיתונאים בכנסת שבה הודיע על הגשת מכתב ההתפטרות - ותקף את ראש הממשלה נפתלי בנט. ynet העביר את דבריו בשידור חי.
"בדיוק כפי שהתחייבתי עם מינויי לשר, לפני מספר דקות הגשתי את מכתב התפטרותי מהממשלה", אמר אבידר. "אמרתי מיד עם המינוי שאמשיך בתפקידי כל עוד יהיה תוכן בתפקיד וכעת אני מקיים את ההבטחה שלי. ההתפטרות הזאת מגיעה לפחות שלושה חודשים מאוחר מדי, מהרגע שהמינוי לשר המודיעין הפך ללא רלוונטי. התבקשתי להישאר, הציעו לבנות לי משרד וסירבתי מיד. הציעו תפקידים יוקרתיים ומתגמלים - וסירבתי לכולם. לא באתי לפוליטיקה בשביל תפקידים מתגמלים. את זה אני יודע להשיג לבד".
אבידר ציין כי התפטרותו לא הפתיעה איש. "מדיניות הממשלה בחודשים האחרונים הפכה את הישארותי לבלתי נסבלת. המתנתי לבקשת ראשי הקואליציה כדי לא לזעזע, וגם לראות אם, כפי שקיוויתי, המדיניות של הממשלה הקודמת תיפסק. במצב הכלכלי הקשה שמתקיים כאן לאחר שנתיים של קורונה, זה חייב לבוא לידי ביטוי גם בממשלה. מיום המינוי שלי לשר, סירבתי להקים לשכה, לא שכרתי ראש מטה ולא שכרתי שלושה יועצים נוספים. עשיתי את המקסימום האפשרי בממשלה הנוכחית וכעת אמשיך לעשות מהכנסת".
למרות הביקורת על הממשלה, אבידר הבהיר כי הוא יסייע לממשלה לעמוד בהבטחות שנתנה לציבור. "אני גאה שבמהלך חברותי בממשלה, הייתה לי הזכות לעצור את הכנסת השב"כ לטלפונים, וגם את המהלך לאשר זאת בחקיקה בכנסת. גאה שתרמתי לאישור הקמת ועדת החקירה לנושא הצוללות. גאה שלא הסכמתי שממשלת השינוי, תכריח יותר משני מיליון אזרחים לענוד צמידים בכניסה לקניונים. עצוב לי על כך שהייתי קול בודד נגד חוק הסמכויות, וגם בכנסת הנוכחית, כחבר הקואליציה היחיד שהצביע נגד החוק, וגם כחבר ממשלה שהביע התנגדות פומבית.
"חשבתי שבשלב הזה נהיה כבר לאחר קיום הבטחות הבחירות לבוחרים, נבטל את החיסיון על דיוני הקורונה ל-30 שנה, נבטל את חוק הסמכויות, ונעמוד בהבטחה הגדולה ביותר - נחוקק את חוקי הנאשם. לצערי אנחנו לא שם. כל יום שעובר בלי שחוקי הנאשם עברו זה בגלל אותם אנשים בממשלה שרוצים להשאיר את נתניהו רלוונטי".
בהמשך הנאום תקף את רה"מ נפתלי בנט באופן אישי. "לגבי הצוללות, בנט גרר את הנושא במשך חודשים וצפצף גם על האולטימטום של גנץ ולפיד. זה הוכיח שאין לו כל מחויבות לקיים את הרוטציה. הוא עשה אקזיט והפך לראש ממשלה. כל השאר לא חשוב. איילת שקד הייתה היחידה שהתנגדה. זה מסביר מי מכתיב את המדיניות לנפתלי בנט". הוא מתח ביקורת גם על מסיבת העיתונאים של בנט, עם ההכרזה על זן האומיקרון: "מסיבת העיתונאים ההיסטרית הרסה בין לילה מאות אלפי עסקים שרק התחילו להתאושש. ממשלת גנץ-נתניהו הטילה על הציבור סגרים הרסניים וממשלת השינוי הטילה סגר מבלי לומר את המילה סגר".
"מי שנתן יד להיסטריה שהוביל בנט, בהתנהלות ובהגבלות, היו חברי קבינט הקורונה וחברי הממשלה הנוספים, כולם שותפים לקריסה הכלכלית שחווה הציבור הישראלי. כולם שותפים לשבר העצום של העצמאים במדינת ישראל", אמר. "ניסיתי להשפיע מבפנים גם על המדיניות וגם על השיח. נפגשתי עם בנט פעמיים, הזכרתי לו שזו ממשלה היסטורית ולא ממשלת המשך למדיניות נתניהו. הפצרתי בו שיפסיק את מדיניות הפילוג והשיסוי ויביא את מה שהציבור שבחר בנו מצפה מאתנו – לתקווה.
בנאומו אמר אבידר: "בישיבה הראשונה אמרתי לבנט שאם נתניהו היה משתמש בעשרה אחוזים מהמילים שהוא משתמש, היינו מעלים לבלפור 150,000 מפגינים ולא עוזבים עד שיתפטר. בישיבה השנייה אמרתי שחייבים לבטל את חוק הסמכויות. הוא לא הסכים. הוא לא היה מסוגל לוותר על השליטה המטורפת שהחוק הזה מאפשר לו. את ישיבת העבודה השלישית, לאחר פיצוץ ישיבת הממשלה על הכנסת השב"כ לטלפונים, ביטלתי ביוזמתי. לא היה טעם. האיש הזה גדל על ברכי נתניהו ומנסה לחקות אותו בכל מהלך".
בסוף דבריו אמר אבידר כי "ההבדל בין המחנה השמרני למחנה הליברלי-דמוקרטי הוא שהמחנה השמרני עובד כל השנה, לאורך כל הזמן שבין מערכות הבחירות. זה נכון גם לגבי החלק השמרני של הקואליציה שכל הזמן מקדם את סדר יומו ללא מנוחה וחלק ממנו חותר להפלת הממשלה. המחנה הדמוקרטי לעומתו, יום לאחר מערכת הבחירות הולך לישון. גם כשהוא באופוזיציה וגם כשהוא בקואליציה, הוא מתחזק אנרגיה של ּנמנום. צילומי סלפי של 'התחלנו לעבוד' או סרטוני טיקטוק מגניבים. ככה לא מנצחים. ככה המחנה הזה היה באופוזיציה 12 שנים, והיה ממשיך להיות עוד 20 שנה. לולא תנועת המחאה, שהביאה אקטיביזם במשך שנה וחצי. ללא ייאוש וללא נמנום".
בעיניו, הבהיר אבידר, "שרידות הממשלה היא לא ערך שעומד לבדו. אני מבין את החשש מהאלטרנטיבה, אבל אנחנו לא יכולים להיות גרועים יותר מממשלת החושך שהחלפנו. הממשלה הזאת חייבת לעמוד בהבטחותיה לציבור". בתשובה לשאלה אם יחתור להפיל את הממשלה, ענה: "מי שיפיל את הממשלה זה אותם אלה שנכנסו לקואליציה הזו בלית ברירה. המטרה היא שהממשלה תמלא את ימיה אבל בו זמנית תשנה את ההתנהלות שלה".
אבידר, שהמתין למינוי משמעותי מאז הקמת הממשלה לפני שמונה חודשים, כעס שלמרות מינויו לשר לא נמצא עבורו תפקיד שכזה. ייאושו גבר בחודשים האחרונים, כשהתברר שאלעזר שטרן לא ימונה לתפקיד יו"ר הסוכנות היהודית ובכך גם לא יפנה לו את משרד המודיעין.
אבידר היה מתומכי "ממשלת השינוי" וככזה לא צפוי לערער על עצם קיומה - אבל אמירותיו האחרונות מבהירות שהוא יקשה על הקואליציה ככל הניתן. שלשום למשל כתב בטוויטר כי "התקיים פינוי אלים וברוטאלי של מאהל מחאה נגד חוק הסמכויות מול הכנסת. אזרחים מעורבים שקיימו מחאה שקטה פונו באלימות. כלום לא השתנה מאז הממשלה הקודמת. בושה".