שר החוץ אלי כהן הגיע הבוקר (חמישי) לביקור רשמי בקייב בירת אוקראינה. זהו הביקור הראשון של שר ישראלי ושר מהמזרח התיכון בקייב מאז פרוץ מלחמת רוסיה-אוקראינה בפברואר אשתקד. פעמיים במהלך ביקור השר כהן נשמעו אזעקות בסביבת קייב.
השר כהן, שעשה את הדרך מפולין לאוקראינה ברכבת לילה ממוגנת, צפוי להיפגש עם הנשיא המקומי וולודימיר זלנסקי ועם עמיתו שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה. השר צפוי לפתוח מחדש את שגרירות ישראל בקייב לפעילות רציפה. כמו כן הוא ייפגש עם נציגי הקהילה היהודית ויחזק את ידם.
השר כהן פתח את ביקורו בעיר בוצ'ה, שבה טבחו הרוסים ביותר מ-300 אוקראינים. כהן הניח זר באתר שבו נקברו 116 אוקראינים מאחורי כנסייה מקומית. בכנסייה עצמה נחשף שר החוץ לתמונות וסרטוני זוועה מהטבח בבוצ'ה.
"הגענו לבוצ'ה, אחד המקומות ששרדו תקופות קשות מאוד, שנהרגו בו לא מעט אנשים חפים מפשע", ציין השר כהן. "אפשר לומר בצורה ברורה שאי אפשר להישאר אדישים למראות קברי האחים שראינו. אנחנו מקווים שגם במקום הזה יוכלו לחזור לימים שקטים יורת וטובים יותר שינציחו גם את הזיכרונות של אלו שאיבדו את חייהם בטרגדיה הנוראה שקרתה לעם האוקראיני".
על השאלה האם הוא מגנה את מבצעי הטבח בבוצ'ה, השיב השר כהן: "אנחנו כאן בביקור הזדהות חשוב עם העם האוקראיני שבהחלט עובר בשנה האחרונה תקופה קשה מאוד. העם בישראל ומדינת ישראל לא ישבו על הגדר. מדינת ישראל תמכה בעם האוקראיני בכל המוסדות הבינלאומיים השונים שהיו, הגישה סיוע הומניטרי ואנחנו נמשיך לעשות את זה".
אחרי שביקר בבוצ'ה, המשיך כהן לביקור בעיירה הוסטומל הסמוכה, שם פגש את יבגניה ז'נטה בוטנקו - קשישה יהודייה, בת 82, שחיה לבד בביתה שנפגע מטיל רוסי. היא מתגוררת כיום בבית שחלונותיו מנופצים, ובחצר הבית נותרו נזקים גדולים, כמו גם בכביש שמוביל לביתה. יבגניה מלווה על ידי הפדרציה היהודית שמסייעת לה, והשר כהן אמר לה שעם ישראל ערבים זה לזה ושישראל מסייעת ליהודים, גם באוקראינה. היא סיפרה על חלומה לבקר בישראל.
בהמשך ביקורו הגיע השר כהן לאתר ההנצחה באבי יאר, ונטע עץ במלאת 81 שנה לטבח בגיא ההריגה שבו רצחו הנאצים רבבות יהודים. כהן גם הדליק נר נשמה באנדרטת המנורה באתר.
"אנו ניצבים היום במקום הכואב הזה, שבו נרצחו יותר מ-30 אלף יהודים במהלך שהקדים את הפתרון הסופי הנורא שהביא להכחדתם של יותר ממיליון וחצי יהודים בשטחי ברית המועצות לשעבר", אמר השר כהן.
הוא הוסיף: "השואה היא כתם שחור בהיסטוריה האנושית ואנחנו חייבים להזכיר שרצח שיטתי של יהודים באשר הם יהודים, לא יחזור לעולם. בעומדי כאן היום כשר החוץ של מדינת ישראל ונציגה של ממשלת ישראל אני יכול להבטיח שאנו נעשה הכול כדי לשמור על עמנו ולספק לו ביטחון נגד זורעי הרעה נגדו".
ביקורו של כהן מתקיים תחת סידורי אבטחה כבדים מאוד. כהן צפוי להודיע בביקורו על הרחבת חבילת הסיוע ההומניטרי הישראלי לאוקראינה. האוקראינים צפויים לבקש מכהן בביקורו שישראל תעניק לאוקראינה סיוע צבאי הגנתי. במקביל, גם ארה"ב ביקשה בשבועות האחרונים מישראל להרחיב את הסיוע להיבטים צבאיים.
כהן מגיע לקייב ימים ספורים לפני יום השנה לפרוץ המלחמה ועל רקע חששות במערב שרוסיה עומדת לפני מתקפה צבאית מסיבית נגד האוקראינים, לאחר שבנו בחודשים האחרונים כוח גדול ונערכו לתקיפה רחבה.
השר כהן אמר עם הגעתו לאוקראינה: "הגעתי היום לביקור ראשון של שר ישראלי בקייב מאז פרוץ הלחימה. בשנה האחרונה ישראל עמדה לצד העם האוקראיני ולצידה של אוקראינה. היום נניף את דגל ישראל בשגרירות ישראל בקייב אשר תחזור לפעילות רציפה במטרה לחזק את היחסים בין המדינות".
פדרציית הקהילות היהודיות באוקראינה בירכה את השר כהן על הגעתו למדינה, והביעה תקווה שיש בכך כדי לאותת על הידוק היחסים בין ירושלים לקייב בממשלה החדשה. יו"ר הפדרציה הרב מאיר סטמבלר ידון עם השר כהן על צורכי הקהילה היהודית ועל העזרה הנדרשת מישראל בעת הזו.