מעל מיליון יאבדו זכאות לתו הירוק: "הדרך היחידה לשכנע אנשים להתחסן"
(צילום: ליהי קרופניק, שחר גולדשטיין, אלי מנדלבאום, רועי עידן)

מטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה הודיע הבוקר (יום א') כי בשל השיבושים בניסיון להנפיק את התו הירוק המעודכן, ניתן יהיה להשתמש בתו הירוק הקודם גם בשלושת הימים הקרובים. ההחלטה התקבלה בעקבות המון תלונות על תקלות בהפקת התו המעודכן באתר משרד הבריאות ובאפליקציה.
התו הירוק החדש, שלו זכאים רק מחוסנים במנה שלישית, מחלימים ומי שלא חלפה חצי שנה מאז שקיבל את מנת החיסון השנייה, נכנס בחצות לתוקף. חרף העובדה שקצב ההתחסנות בבוסטר זינק בימים האחרונים, כ-1.9 מיליון ישראלים עדיין יאבדו את הזכאות לו. בלי תוצאה שלילית של בדיקת קורונה על חשבונם (בדיקה מהירה בתוקף ל-24 שעות ובדיקת PCR ל-72 שעות), הם לא יוכלו יותר להיכנס, בין היתר, למסעדות, אירועי תרבות וספורט, אטרקציות, חדרי כושר ואולמות אירועים.
6 צפייה בגלריה
תקלה באתר של התו הירוק החדש
תקלה באתר של התו הירוק החדש
תקלה באתר של התו הירוק החדש
ואולם, עם כניסת התו הירוק החדש לתוקף, התקבלו כאמור המון תלונות על תקלות בניסיון להפקתו. בכניסה לעמוד הייעודי באתר שקרס צוין כי הוא נמצא בתהליך שדרוג. אחרי קבלת תלונות רבות, משרד הבריאות עדכן באתר כי "עקב העומסים הצפויים, ייתכנו שיבושים בהפקת התו דרך האתר. במקרה זה, מומלץ לנסות שוב במועד מאוחר יותר". אחרי זמן קצר הודיע כאמור מטה ההסברה לאבק בנגיף הקורונה כי ניתן יהיה להשתמש במקביל בימים הקרובים גם בתו הירוק הקודם.
לקראת פקיעת תוקפו של התו הירוק הישן חל זינוק במספר המתחסנים במנת הדחף, ומיום שני האחרון כ-227 אלף ישראלים קיבלו את חיסון הבוסטר. אלו מביניהם שקיבלו את מנת החיסון השנייה יותר מחצי שנה לפני כן, יאבדו את זכאותם לתו הירוק לימים ספורים, עד שיחלוף שבוע מהחיסון השלישי. בסך הכול, בחצות צפויים לאבד כ-1,991,000 ישראלים את התו הירוק: כ-1,548,000 מהם התחסנו בשתי מנות אבל לא קיבלו את הבוסטר או שלא עבר שבוע מאז קבלתו, והיתר מחלימים שעברה חצי שנה מאז שחלו וטרם התחסנו במנה אחת לפחות.
לצד מי שקיבל את מנת הבוסטר של פייזר ומי שלא חלפה חצי שנה מאז שקיבל את המנה השנייה, לתו הירוק יהיו זכאים גם מי שאובחנו בבדיקת PCR כחיוביים לקורונה – ולא עברה חצי שנה ממועד הבדיקה. לאחר חצי שנה, גם מחלימים נדרשים לקבל מנת חיסון אחת כדי להיות זכאים לתו הירוק. תו שהופק לפני 3 באוקטובר יבוטל ולא יוכל לשמש לכניסה למקומות הפועלים תחת התו הירוק ולפטור מבידוד בחזרה לישראל.
אף שבכמה וכמה הזדמנויות הדגישו מומחי משרד הבריאות שההנחיות החדשות התקבלו לא מתוך רצון לאלץ אנשים להתחסן – אלא עקב הנתונים המדעיים המראים כי יעילות החיסון אחרי המנה השנייה יורדת משמעותית לאחר חמישה חודשים – עדיין התקווה במערכת היא שיותר ויותר יתחסנו, וכך ניתן יהיה להתגבר במהירות רבה יותר על הגל הרביעי של וריאנט הדלתא.
מציגים את התו הירוק במקומות בילוי
(צילום: נדב אבס, אלי מנדלבאום)

פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא אמר אמש כי "התו הירוק הוא הפתרון המוביל לצמצום התחלואה. כשאני הולך למסעדה ומסביבי יש אנשים שלא חולים ולא מידבקים, זה הופך אותה למקום בטוח. אם התחלואה לא תעלה בהיקפים גדולים בעקבות פתיחת שנת הלימודים, יהיה אפשר לשקול לא להחיל את התו הירוק על מקומות פתוחים או על מסעדה, אבל כרגע זה מוקדם מדי".
פרופ' זרקא הוסיף כי שיטת הבדיקה מהיום תשתנה גם היא, כך שיהיה קל יותר לעסקים לבדוק את התו הירוק כהלכה. "יהיה ברקוד", אמר. דבריו מגיעים על רקע המחלוקת שהתגלעה בדיון הטלפוני בממשלה ביום שישי: אף שרוב השרים תמכו בהידוק חובת הבדיקה – כך שבעלי עסקים יהיו חייבים לבדוק את התו הירוק בסריקת הברקוד שלו – שלושה מהשרים התנגדו ודרשו דיון מסודר יותר, שיתקיים הערב בכינוס הראשון של קבינט הקורונה אחרי חודש שלם. "זה איזון סביר בין מגפה שמשתוללת עם הרבה חולים קשים ומתים לבין זה שאתה רוצה לחיות ולקיים עסק", הוסיף זרקא.
מנגד, פרופ' חגי לוין אמר כי "התו ירוק יכול לעזור לצמצם את התחלואה, אבל הוא מלכתחילה כלי מוגבל שלא משנה את המשחק. מה שמשנה את המשחק זה ההתחסנות – ואני מקווה שנראה התקדמות בנושא הזה. התו הירוק חשוב במיוחד בבתי אבות ובבתי חולים, אבל צריך להכיר בכך שזה כלי מוגבל שעלול להפריע לחיים לפעמים. יכולות להימשך הדבקות גם עם תו ירוק".
בעמדת החיסונים בכיכר דיזנגוף בתל אביב, כמו בעוד מתחמים אחרים ברחבי הארץ, המתינו אתמול אנשים רבים בתור למנת הדחף. "אני מתחסן עכשיו בגלל שהתו הירוק מתחיל מחר", סיפר ל-ynet שי הרשקוביץ (28), שכמו אלפים רבים יאבד את התו בכל זאת לימים ספורים. "זה ישפיע על היכולת שלי להיכנס לעבודה", סיפר על הסיבה שלו לקבלת הזריקה הנוספת.
לדבריו, אם לא היה עדכון בהנחיות, "יכול להיות שהייתי מחכה עם זה עוד קצת, סתם בשביל לראות אם זה מקבל איזושהי תפנית, אבל הייתי מתחסן בכל מקרה. בסך הכול אני בעד חיסונים, אני חושב שזה נחוץ ושזה חשוב לכולנו. כל מי שמסתובב ומפיץ דיס-אינפורמציה בנושא הזה צריך להפסיק".
6 צפייה בגלריה
מציגים את התו הירוק במקומות בילוי
מציגים את התו הירוק במקומות בילוי
מציגים את התו הירוק במקומות בילוי
(צילום: מוטי קמחי, gettyimages)
שוהם אלחנתי, ביולוג בן 24 מתל אביב, אמר: "ברור שאני מעדיף שיהיה לי תו ירוק כדי שאוכל להמשיך לצאת למסעדות, לאכול. התחסנתי בשלוש מנות בלי קשר למה שישתנה בתו הירוק. אנחנו מחויבים גם לתו ירוק בעבודה. אני יודע שהחיסון עובד, אני רוצה להגן על עצמי ועל הקרובים לי. אני רוצה לחזור לשגרת חיים ואם זה מה שצריך לעשות, אז אני עושה את זה".
בבתי הקפה של קניון סינמה סיטי-גלילות הסועדים היו חלוקים יותר בשאלת הידוק הזכאות לתו הירוק, אם כי רובם כבר התחסנו במנת הדחף. "אני בסדר עם התו הירוק", הצהיר אור גוב (30), סטודנט לרפואה מחדרה שכבר התחסן בפעם השלישית. "זו הדרך היחידה לשכנע אנשים להתחסן, אני אישית לא רואה בעיה עם החיסון – אלא צורך. אני לא מבין אנשים שלא מתחסנים, אלא אם יש להם סיבה בריאותית. הרי ככה הם שומרים על כולנו ועל המשפחה שלהם".
אמיר מורן (50) מתל אביב מחוסן אף הוא פעם שלישית, אך מסתכל על המצב בצורה קצת אחרת, ומזהיר כי מה שהוא כינה "כפייה" של התו הירוק תביא לפיצול בחברה. "כל אחד יקבל את ההחלטה שלו אם להתחסן או לא, אני החלטתי להתחסן ואחרים לא, ואני מכבד אותם", אמר.