מיליוני בני אדם בבריטניה מתמודדים גם היום (שלישי) עם גל החום ההיסטורי שהביא שם את הטמפרטורות לשיא שכמותו לא ידעה הממלכה מעולם. לפי מרכז החיזוי הבריטי, שיא חדש נקבע אחר הצהריים – 40.3 מעלות, שנמדדו בכפר קונינגסבי שבמזרח אנגליה. קודם לכן, בצהריים, נמדדו 40.2 מעלות בנמל התעופה הית'רו שבלונדון. בעשרות יישובים ברחבי אנגליה נרשמו היום שיאי חום מקומיים.
עד לגל החום הנוכחי עמד שיא החום בבריטניה על 38.7 מעלות, שנמדדו בקיימברידג' לפני כשלוש שנים. גל החום – שהגיע לבריטניה אחרי שתדלק שריפות ענק שממשיכות להשתולל בפורטוגל, בספרד ובצרפת ואחרי שלפי הדיווחים מהיבשת גרם למאות מקרי מוות – מחולל בממלכה שיבושים רבים, עם ביטולי רכבות, טיסות וניתוחים, וכן סגירת בתי ספר.
אחר הצהריים, אחרי שהטמפרטורות בלונדון טיפסו ליותר מ-40 מעלות, הכריזו כוחות הכיבוי באזור על מצב חירום בעקבות שלל שריפות שפרצו בבירה ובסביבותיה. ראש העיר סאדיק חאן מסר כי שירותי הכיבוי נמצאים כעת תחת "עומס אדיר". לאחת השריפות, בשדה בוונינגטון שבקצה המזרחי של העיר, הוזעקו כ-100 כבאים.
עוד לפני השיא שנרשם בצהריים, חוותה בריטניה את הלילה החם ביותר בהיסטוריה שלה, כשלפי מרכז החיזוי הבריטי הטמפרטורות בחלקים נרחבים במדינה נותרו לראשונה אי-פעם מעל 25 מעלות לאורך כל שעות החשכה. חזאית המרכז הלאומי רייצ'ל איירס אמרה כי אלו שיאים "חסרי תקדים".
גם אתמול חזו המטאורולוגים אפשרות ששיא החום בבריטניה יישבר, אבל בסופו של דבר הטמפרטורה הגבוהה ביותר שזוהתה אתמול הייתה 38.1 מעלות, בקבנדיש שבמחוז סאפוק, אנגליה. גל החום הקיצוני שפוקד את בריטניה החל שלשום, ולאחר השיא שנרשם היום הוא צפוי להישבר מחר עם מזג אוויר גשום שיפקוד את הממלכה. באזורים באנגליה, בהם לונדון, אף צופה התחזית למחר סופות רעמים. ב"סקי ניוז" דווח כי באזורים בוויילס החלו כבר היום לרדת גשמים כבדים, וסופת רעמים תועדה בקורנוול שבדרום-מערב אנגליה.
גם היום המשיך החום העז לשבש את שגרת חייהם של המוני בריטים, ובאזורים ברחבי אנגליה, מלונדון ועד מנצ'סטר ויורק, נותרה היום בתוקף "אזהרה אדומה" – אזהרת החום החמורה ביותר שקיימת בבריטניה, ושפרסומה בגל הנוכחי הוא הפעם הראשונה שבה נעשה הדבר אי-פעם. כחלק מההיערכות צמצם מערך הרכבות את פעילותו על מנת להגביל את מהירות הנסיעה בקווים מחשש שבשל החום העז מסילות שלא תוכננו לעמוד בו יתעקמו. תחנת קינגס קרוס בלונדון, אחת מתחנות הרכבת העמוסות ביותר בבריטניה כולה, הייתה היום שוממה אחרי שהוחלט לבטל את פעילותו של קו מרכזי שמחבר את הבירה לסקוטלנד.
מסלול ההמראה ניתך, הכביש המרכזי התעקם
גל החום הביא גם לשיבושים בטיסות, אחרי שאתמול נזק נגרם למסלול ההמראה בנמל התעופה לוטון, ומאות נוסעים התמודדו שם עם עיכובים. גם בבסיס של חיל האוויר המלכותי באוקספורדשייר, בסיס חיל האוויר הגדול ביותר בבריטניה, ניתך אתמול אחד המסלולים בגלל החום הכבד, ובעקבות זאת הושעו הטיסות בו. בצהריים דיווחו הרשויות במחוז קיימברידג'שייר באנגליה כי גם הכביש המרכזי A14 "לא מתמודד טוב עם החום הזה", ופרסמו בטוויטר תמונה של האספלט עקום.
שר התחבורה הבריטי גרנט שאפס אמר כי יידרשו שנים עד שבריטניה תוכל לשדרג את התשתית שלה כך שתוכל להתמודד עם טמפרטורות גבוהות כפי שהיא חווה היום. "אנחנו רואים כמות משמעותית של שיבושים בתחבורה", הוא אמר ל-BBC. "התשתית, שחלקים נרחבים ממנה נבנו בעידן הוויקטוריאני, פשוט לא תוכננה לעמוד בסוג כזה של טמפרטורות".
אתמול הופסקו הלימודים בעשרות מוסדות חינוך, למרות בקשתם המפורשת של מומחים שלא לעשות זאת, כדי לא לשלוח ילדים ממשפחות מעוטות יכולת אל בתים חמים וקטנים, שבהם התנאים קשים עוד יותר. "הגרדיאן" דיווח אמש כי כמה בתי חולים נאלצו לבטל ניתוחים משום שחדרי הניתוח היו חמים מדי – תזכורת לתנאים במערכת הרפואה הציבורית בבריטניה, שאינה ערוכה להתמודד כראוי עם גלי חום כאלה, הצפויים להפוך תכופים ועוצמתיים יותר.
בניסיון למצוא מפלט מהחום העז בריטים רבים לא נשמעים לבקשת הרשויות להישאר בבתיהם ככל האפשר, והמונים נצפו בימים האחרונים בחופים, באגמים, בנהרות ובמאגרי מים נוספים. הרשויות קראו לבריטים להיזהר בבואם למאגרי המים השונים: בימים האחרונים דווח כי לפחות חמישה בני אדם, בהם כמה נערים, טבעו למוות במהלך ניסיונם להתקרר מעט.
כבר 37,000 פונו בצרפת, זוג מבוגר נספה בלהבות בפורטוגל
גל החום בבריטניה מצטרף לגל החום שפוקד כבר שבוע את דרום-מערב אירופה, ושגרם לשריפות רבות בפורטוגל, ספרד וצרפת. רבבות בני אדם פונו בגללן, ודונמים רבים של יערות נהרסו. בצרפת ממשיכות להשתולל שריפות במחוז ז'ירונד בדרום-מערב המדינה, שאהוב על התיירים ושבירתו היא העיר בורדו. היום עדכנו שם הרשויות כי מספר המפונים הכולל, מאז פרצה האש ב-12 ביולי, זינק כבר ל-37,000.
הלהבות כילו שטח של 190 קמ"ר, ויותר מ-2,000 כבאים נאבקים בהן. הבוקר פרצה שריפה נוספת באזור מדוק שמצפון לבורדו, הידוע כאזור גידול יין, והיא מותחת עוד יותר את יכולותיהם של הכבאים. חמישה אתרי קמפינג עלו באש בשריפות באזורי החוף שליד ארקשון במחוז ז'ירונד, אזור שמפורסם בצדפים ובאתרי הנופש שלו. בצהריים מסרו הרשויות כי נעצר חשוד בהצתה שגרמה לשריפה באזור לונדירה.
בספרד מממשיכות להשתולל יותר מ-30 שריפות, והרשויות שם מקדישות מאמץ מיוחד לכיבוי ארבע שריפות קשות בקסטיליה, לאון וגליסיה. במחוז סמורה נהרגו שני בני אדם ועוד שלושה נפגעו קשה בשריפות, ויותר מ-6,000 בני אדם מ-32 כפרים פונו מבתיהם. בגליסיה יותר מ-1,500 בני אדם פונו ונזק נגרם לכמה בתים.
בפורטוגל דיווחו הרשויות כי 50 יישובים עדיין נמצאים בסיכון מרבי בשל שריפות היער במרכז המדינה ובצפונה, ויותר מ-1,000 כבאים נאבקים בחמישה מוקדי אש מרכזיים. מאות בני אדם פונו מבתיהם ואתמול אותרו גופותיהם של בני זוג מבוגרים במכונית שרופה. גם ביוון נאבקים לוחמי האש בשריפות: אתמול דיווחו שם הרשויות על 73 מוקדים שונים, והיום הן עדכנו כי עדיין יש סכנה לשריפות ברחבי המדינה.
בספרד ובפורטוגל נרשמו בימים האחרונים יותר מ-1,000 מקרי מוות שאותם קושרים הרופאים לחום הקיצוני. בימים הקרובים צפוי גל החום להכות גם בבלגיה ובגרמניה. גלי החום והשריפות הגיעו השנה לאירופה מוקדם מהרגיל, אחרי אביב יבש וחם באופן חריג שהותיר את הקרקע צחיחה למדי. מדענים מייחסים גם את ההתרחשות הזו לשינויי האקלים, ומזהירים כי הרע מכול עוד לפנינו.
ראש ארגון המטאורולוגיה העולמי פטרי טלאס הביע אחר הצהריים תקווה שגל החום בבריטניה ישמש כ"קריאת השכמה" לממשלות ואזרחים ברחבי העולם על מנת שינקטו פעולה לצמצום פליטות גזי החממה שתורמות להתחממות הגלובלית. מדעני אקלים מציינים כי הסיכוי לגלי חום דומים בבריטניה גבוה כיום פי עשרה מבתקופה שקדמה למהפכה התעשייתית. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הזהיר אתמול כי גלי החום והשריפות המכים בעולם מלמדים שהאנושות עומדת בפני "התאבדות קולקטיבית" אם לא תפעל מהר כדי לעצור את ההתחממות הגלובלית.
יצחק טסלר השתתף בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 13:51, 19.07.22