מפקד פיקוד הצפון אלוף אורי גורדין, קיים אתמול (שני) תדרוך ביטחוני לראשי הרשויות מקו העימות בצפון, אך למעט ראש מועצת מטולה דוד אזולאי, אף אחד מבין ראשי הרשויות שתושביהן פונו מבתיהם לא הגיעו למפגש. בתדרוך, שאליו הגיעו שישה ראשי רשויות, ביקש גורדין לעדכן אותם במתקפת המנע שבה פתח צה"ל שלשום נגד חיזבאללה - מתקפה שנעצרה ולא הביאה לשינוי המצב הביטחוני בצפון.
הפגישה התקיימה בלשכת האלוף בפיקוד הצפון בצפת. ל-ynet נודע כי ראשי הרשויות שהגיעו אליה, מכפר ורדים, מעלות, יסוד המעלה, מטולה, קצרין והגולן, שמעו מגורדין כי "צה"ל נמצא במערכה שתכליתה לשנות את המציאות הביטחונית בגבול, כך שתושבי הצפון יוכלו לשוב לבתיהם ולקיים את שגרתם, בביטחון ובתחושת ביטחון". הוא טען כי מתקפת המנע נועדה לסכל איומים שכוונו "ברובם לצפון, ובחלקם למרכז הארץ".
יו"ר פורום קו העימות משה דוידוביץ, שהחרים את המפגש, החליט להסיר את הכפפות והבהיר פומבית כי לא יהיה מוכן יותר לקחת חלק במפגשים מעין אלו עם מפקד הפיקוד. "זו ישיבה שבמהותה נועדה כדי להלל ולקלס על הפעילות של צה"ל בלבנון, ואני כאזרח וכראש רשות, כשראיתי את מה שקורה, אני לא רוצה להשתתף בחגיגה הזאת", אמר דוידוביץ ל-ynet. כצעד הצהרתי הוא אף יצא מקבוצת הוואטסאפ של ראשי הרשויות ובכירי הפיקוד. "אין לי זמן לעוד קבוצה של חארטה" הוסיף בתסכול.
מנגד, ראש מועצת שלומי גבי נעמן, שלא הגיע למפגש, הסביר כי התנצל מראש שלא יכול היה להשתתף. "כשהאלוף מבקש אנחנו עוזבים הכול והולכים אליו", אמר. נעמן ציין כי "יש לי ביקורת על הממשלה וצה"ל שלא מסיימים את המלחמה הזאת", וביקר מנגד את עמדת ראש מועצת מטה אשר ויו"ר קו העימות דוידוביץ, שבחר להחרים את המפגש. לדברי נעמן, "הוא לא מייצג אותנו".
ראש רשות שהשתתף במפגש סיפר כי ניכר היה שלא במקרה חבריו מהצפון לא הגיעו אליו. מבדיקת ynet עולה כי למעט דוידוביץ, יתר ראשי הערים הסבירו כי לא הגיעו למפגש מ"שיקולי לו"ז", אך מתברר כי כמה מהם לא הגיעו אף למפגשים הקודמים. גורדין התנחם באלו שהשתתפו, ואמר להם כי הפורום אומנם "מצומצם, אך איכותי". לדברי ראש הרשות, הוא הרגיש כי "הוא סתם קרא לנו בהתראה של יום, דיבר 18 דקות ואז פתח את השיחה לשאלות. הוא הציג שקופית אחת ולא היו לו תשובות לתת לנו. זה פשוט זלזול באינטליגנציה, בזבוז של שעות מסדר היום שלנו".
לדברי גורם נוסף שהשתתף במפגש, ראשי הערים השמיעו בו ביקורת קשה ואכזבה מהמציאות הביטחונית בצפון. הביקורת מגיעה על רקע התחושות הקשות שבצה"ל יצאו למתקפת מנע נגד חיזבאללה שהתכוון לירות לעבר מטרות במרכז הארץ, ואילו הירי לצפון הפך "נורמלי ושגרתי". "לא היה לו מה להשיב לנו, אלא רק להציג את ההישגים של הצבא. היה שם צלם שצילם בלי סוף", אמר ראש הרשות.
בפגישה, גורדין אמר לראשי הרשויות כי "בזכות הזיהוי המוקדם פיקוד הצפון וכ-100 מטוסי חיל האוויר יצאו למתקפה יזומה והשמידו אלפי קני שיגור שהיו אמורים לשמש את חיזבאללה במתקפה שהוציא לעבר אזרחי המדינה. זוהי אופרציה מורכבת אשר הצילה חיים רבים ומנעה נזק רב". גורדין התחייב כי בצה"ל לא יאפשרו "מציאות ביטחונית בה חיזבאללה מאיים על התושבים".
בהמשך היום, דובר צה"ל צפוי להוציא הודעת עדכון על המפגש, ויציג את שיתוף הפעולה ההדוק, האמון וההערכה ההדדית - אך ניכר כי בקשר זה יש בקיעים רבים הגלויים לעיני כל, על רקע המציאות של חוסר הביטחון בצפון מזה קרוב לשנה. "אני לא רואה טעם בתמונות ניצחון ריקות מתוכן", אמר דוידוביץ על התמונות שצפויות לצאת מהמפגש. לדבריו, "סיימתי להיות ניצב בהצגה הזאת. מרגע זה אני דואג אך ורק לביטחון ורווחת תושביי ואעשה זאת בכל האמצעים העומדים לרשותי. אני רוצה לראות תוצאות". הוא הוסיף: "כל הכבוד על ההישגים של הצבא במתקפת המנע, אבל איתם אני לא הולך להסביר לתושבים שלי איך חוזרים הביתה. הם קורסים פה יום-יום, חברתית, כלכלית ונפשית. אני רוצה לראות איך קבינט הממשלה ופיקוד צפון פועלים להשיב את הביטחון. לא צריך מצגות ולא סיסמאות ולא תדרוכים אלא רק פעילות".
דוידוביץ הוא לא נבחר הציבור הראשון שמביע את תסכולו והביקורת הרבה על המציאות הביטחונית הקשה בצפון. בתחילת חודש יוני חשפנו ב-ynet כי במפגש דומה שערך גורדין הוא התעמת עם ראש העיר קריית שמונה אביחי שטרן - שבתגובה נטש בזעם את הדיון. מאז שטרן לא הגיע יותר למפגשים עם האלוף, למרות שהשניים השלימו לכאורה בתיווכו של שר הפנים משה ארבל. העימות החל אחרי שגורדין הציג אז בפני ראשי הרשויות, כמו אמש, מצגת שמתארת את הישגי צה"ל בתקיפות בדרום לבנון. גורדין פתח את המפגש לשאלות, ושטרן עימת אותו עם יכולות כיפת ברזל והצלחותיה נוכח הנפילות הרבות בעיר. בשלב מסוים הרוחות התלהטו, וגורדין - לדברי נוכחים בחדר - דפק בזעם על השולחן, מחה על כך שקוטעים את דבריו, קם מכיסאו וביקש לסיים את המפגש. שטרן, מצידו, צעק לעבר גורדין שעליו להתבייש בעצמו - ובחר לעזוב בעצמו את החדר של לשכת האלוף.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "פיקוד הצפון מקיים קשר רציף והערכות מצב תכופות יחד עם הרשויות המקומיות כדי לאפשר רציפות תפקודית על-פי הערכת המצב המתעדכנת. פיקוד הצפון רואה חשיבות רבה בקשר עם ראשי הרשויות ורואה בהם חלק בלתי נפרד מניהול המלחמה".