נשיא סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' אותת אמש (יום ב') בצעד דרמטי כי ארצו עשויה לנקוט מהלכים משמעותיים לנרמול היחסים שלה עם יריבתה המושבעת קוסובו, אותה מדינה שהייתה בעבר חלק ממנה, בעקבות הלחץ הדיפלומטי הכבד שלו נתונה בלגרד מצד המערב. בנאום שנשא בשעת לילה מאוחרת נשמע ווצ'יץ' כמי שזונח את הקו הלוחמני שנקט עד כה בעניין קוסובו: הוא הודה כי נציגי המערב הציבו לו אולטימטום, והזהיר כי אם סרביה לא תבחן את התוכנית שגיבשו לנרמול היחסים בין המדינות היא עלולה להיתקל בתגובה בינלאומית חריפה, לאבד את סיכוייה להצטרף לאיחוד האירופי – ולהפוך למדינה כושלת ומבודדת.
6 צפייה בגלריה
נשיא סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' נאום מאותת על נכונות ל תוכנית מערבית הסדר עם קוסובו
נשיא סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' נאום מאותת על נכונות ל תוכנית מערבית הסדר עם קוסובו
הנשיא ווצ'יץ' בנאומו. "נהיה אבודים כלכלית ופוליטית, לא אנהיג מדינה שניצבת לבדה"
(צילום: AP )
קוסובו, אזור בעל רוב אלבני, הייתה בעבר מחוז בתוך סרביה, וחתירתה לשלטון עצמי הובילה לפרוץ מלחמת קוסובו, שבה נהרגו בשנים 1999-1998 כ-13 אלף בני אדם. במלחמה ההיא ניהלה סרביה מבצע דיכוי אכזרי נגד הבדלנים האלבנים בקוסובו, ובעקבות זאת פתחה ב-1999 נאט"ו במבצע הפצצות נגד סרביה כדי להביא לסיום הלחימה. לבסוף נאלצה בלגרד להסיג את כוחותיה מקוסובו ואיבדה את השליטה על השטח. בצפון השטח הזה נותר מיעוט אתני סרבי גדול.
בשנת 2008 הכריזה קוסובו באופן חד-צדדי על עצמאותה, ובעצמאות זו הכירו יותר מ-100 מדינות בעולם, בהן ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי. סרביה מצדה סירבה להכיר בעצמאות קוסובו, ובסיוען של רוסיה וסין, שאיתן יש לה יחסים חמים, פעלה למנוע את קבלתה לשלל מוסדות בינלאומיים. בגבול בינה לבין קוסובו רואה סרביה גבול זמני ו"מנהלי" בלבד, וכדי להמחיש זאת כבר שנים היא נוהגת להסיר את לוחיות הרישוי של מכוניות הרשומות בקוסובו החוצות את הגבול אליה, מה שהוביל בחודשים האחרונים ל"מלחמת לוחיות הרישוי".
סרביה וקוסובו חותרות כעת שתיהן להצטרף לאיחוד האירופי, אך כדי להשלים את התהליך הן נדרשות לפתור את המחלוקות ביניהן ולבנות יחסי שכנות טובים זו עם זו. בלגרד תידרש גם להתייצב באופן ברור לצד האיחוד האירופי בכל הקשור למדיניות החוץ וההגנה שלה, ובכלל זה לאכוף סנקציות על ידידתה רוסיה בגין הפלישה שלה לאוקראינה, סנקציות שכיום היא אינה אוכפת.
6 צפייה בגלריה
סרביה ישיבת קבינט בעניין קוסובו
סרביה ישיבת קבינט בעניין קוסובו
ווצ'יץ' ורה"מ ברנביץ' בישיבת קבינט על קוסובו. גם משאל עם על הפרק
(צילום: EPA )
בשבוע שעבר נפגש ווצ'יץ' בבלגרד עם נציגים מהאיחוד האירופי ומארה"ב, ובנאום שנשא אמש עדכן את הציבור הסרבי כי השיחה איתם הייתה "מהקשות ביותר בעשור האחרון", וכי נאמר לו שאם בלגרד תמשיך להתנגד להסכם עם קוסובו שיפתור את המחלוקות ביניהן היא תסבול. "סרביה חייבת לנהל שיחות, להשתתף בדיאלוג ולהמשיך לצעוד בדרך האירופית שלה", אמר ווצ'יץ' בנאומו בעקבות הפגישה. "בלעדי זה נהיה אבודים כלכלית ופוליטית, וכנשיא, לא אסכים להנהיג מדינה שניצבת לבדה, מבודדת".

התוכנית: בלי הכרה בעצמאות, עם קבלה לאו"ם

למרות הסנטימנט האנטי-מערבי והפרו-רוסי העמוק ששורר בסרביה מאז עליית ווצ'יץ' לשלטון לפני 10 שנים, בנאומו אמש הוא הודה כי סרביה תקרוס בלי ההשקעות והסיוע מהמערב, והזהיר כי העונש הראשון על אי-היענות לתוכנית המערבית יהיה ביטול הסכם הפטור מוויזה שיש לסרביה עם האיחוד האירופי: "אם להיות הוגנים, האיחוד האירופי הוא המשקיע הגדול ביותר במדינה שלנו. אנחנו צריכים להביט בדברים בדרך הגונה ואובייקטיבית".
6 צפייה בגלריה
כתובת על הקיר ב בלגרד קוסובו היא סרביה ודמותו של ולדימיר פוטין נשיא רוסיה
כתובת על הקיר ב בלגרד קוסובו היא סרביה ודמותו של ולדימיר פוטין נשיא רוסיה
ציור קיר בבלגרד עם דיוקנו של פוטין והכתובת: "קוסובו היא סרביה"
(צילום: AFP )
בדברים שנשא קשר ווצ'יץ' את הקשחת העמדות המערבית למלחמה שמנהלת רוסיה נגד אוקראינה: "השיחות הללו היו מהקשות ביותר בעשור האחרון. זה מעולם לא היה כך", אמר. "המערב רוצה לנצח את רוסיה, וכל מי שיעמוד בדרכו יסולק הצדה. מבחינה מעשית אירופה נמצאת במלחמה, לא משנה מה הם אומרים. האיחוד האירופי רוצה שכל מי שנמצא בחצר האחורית שלו – ומדינות הבלקן נמצאות שם – יתנהל כמו שהאיחוד רוצה".
גורמים בארה"ב ובבריסל הביעו בחודשים האחרונים חשש שמוסקבה תנסה לערער את היציבות בבלקן כדי להסיח את הדעת ממעשיה באוקראינה, והדיווחים על תקריות ירי והפגנות באזורי הסרבים בקוסובו רק החריפו את הדאגה מכך.
בנאומו אתמול לא חשף ווצ'יץ' את פרטיה של תוכנית נרמול היחסים שארה"ב והאיחוד האירופי הציגו לבלגרד, אבל עיתון סרבי דיווח כי לפי התוכנית סרביה לא תידרש להכיר רשמית בעצמאותה של קוסובו – דבר שווצ'יץ' הצהיר בעבר שלא יקרה לעולם – אלא רק להפסיק לפעול נגד קבלתה כחברה לארגונים בינלאומיים, בהם האו"ם. לפי אותה תוכנית, שתי המדינות יפתחו נציגויות זו אצל זו ויפעלו לפתור את המחלוקות ביניהן.
6 צפייה בגלריה
קוסובו תושבים סרבים חוסמים כבישים מלחמת לוחיות הרישוי מעצר שוטר סרבי סרביה
קוסובו תושבים סרבים חוסמים כבישים מלחמת לוחיות הרישוי מעצר שוטר סרבי סרביה
סרבים חוסמים כבישים בצפון קוסובו במהלך "מלחמת לוחיות הרישוי"
(צילום: AP)
ווצ'יץ' אמר אמנם כי "שום דבר לא יקרה ביום או ביומיים הקרובים", אך הצהיר כי סרביה תידרש להכרעות קשות בעתיד הקרוב. הוא הצהיר כי הפרלמנט הסרבי יצטרך לבחון את התוכנית המערבית, והזכיר גם את האפשרות שהיא תובא למשאל עם.
מבין שש המדינות שהיו בעבר חלק מיוגוסלביה, רק סלובניה וקרואטיה חברות כיום באיחוד האירופי. סרביה, מונטנגרו וצפון מקדוניה נמצאות כעת בתהליך קבלה לאיחוד, תהליך שעשוי להימשך עוד שנים ארוכות, ובוסניה רוצה גם היא להצטרף אך נמצאת בשלבים ראשוניים יותר. ב-15 בדצמבר אשתקד, בצעד סמלי בעיקרו, הגישה גם קוסובו בקשה להצטרף לאיחוד האירופי, אך לפי שעה היא רחוקה מאוד מהיעד הזה.