רק לפני כחודש האפשרות שראש הממשלה הכריזמטי של קנדה ג'סטין טרודו יאבד את כיסאו למנהיג המפלגה השמרנית ארין אוטול נראתה מגוחכת. כשטרודו החליט להקדים ל-20 בספטמבר את הבחירות הכלליות – שהיו אמורות במקור להיערך רק בעוד שנתיים – הוא החזיק ביתרון גדול בסקרים, אבל עכשיו, כששבוע אחד בלבד נותר עד להליכה לקלפיות, הקרב צמוד כל כך עד שסיכוייו של מנהיג המפלגה השמרנית לשים סוף לשש שנות שלטונו של טרודו נראים ממשיים.
טרודו בן ה-49, מנהיג המפלגה הליברלית שניצח כבר בשתי מערכות בחירות וביסס את עצמו כאחד המנהיגים המוכרים בעולם, הקדים את הבחירות בתקווה לנצל את הטיפול שלו במגפת הקורונה כדי לזכות ברוב בפרלמנט. את הרוב הזה איבדה מפלגתו בבחירות ב-2019.
כעת מסתמן כי טרודו העריך שלא נכונה את ההשלכות שיהיו להחלטתו להכריז על בחירות חדשות דווקא בשעה שקנדה מתמודדת עם גל רביעי – הולך ומחמיר – של קורונה. רבים מהקנדים כועסים על הצעד, ויריבו אוטול אינו מחמיץ הזדמנות להאשים אותו בסיכון חייהם של הקנדים למען מטרותיו האישיות. לפי סקר שפורסם ביום שישי, אחרי העימות הטלוויזיוני שבו השתתפו השניים ביום חמישי, כעת זוכים השמרנים ל-33.3% בסקרים והליברלים ל-31.3%. מפלגת השמאל הקטנה יותר "הדמוקרטים החדשים" זוכה ל-19.2%.
אוטול בן ה-48, עורך דין ואיש חיל האוויר לשעבר ששימש כשר לענייני בוגרי צבא בממשלה השמרנית הקודמת, זו שכיהנה ב-2015, אינו מוכר מאוד לציבור הקנדי, אבל נראה כי מסייעת לו בסקרים העובדה שרבים מהקנדים מתחילים למאוס בטרודו. אנשי המפלגה הליברלית המקישים על דלתות בניסיון לשכנע בוחרים אומרים כי חלק מהמצביעים מצהירים בפירוש שהם אינם מרוצים מהחלטת טרודו להקדים את הבחירות ומהכסף הרב שממשלתו השקיעה בטיפול במגפה. "אין ספק שחלק מההצלחה שלנו נובע מכך שמצבו של טרודו אינו טוב", אומר אחד האסטרטגים של השמרנים.
אוטול מצדו ניהל בחודשים האחרונים קמפיין ממושמע, כזה הנשען בעיקר על אירועים וירטואליים ששודרו מהבירה אוטווה, לדבריו כדי להפחית את הסכנה של התפשטות הנגיף בקרב באֵי העצרות שלו. עם זאת, המשימה הניצבת בפניו קשה: כדי להפוך את המגמה החיובית מבחינתו לניצחון ברור הוא יצטרך להגיע לשיעור תמיכה של 38% ומעלה, השיעור הדרוש כדי לזכות ברוב בפרלמנט הקנדי, אבל אפילו הסקר האופטימי ביותר מבחינתו העניק לו עד כה רק כ-36%.
קריצה למרכז ו"אג'נדה סמויה"
אוטול זכה בהנהגת המפלגה השמרנית בעזרת חיזור אחרי האגף הסוציאלי-שמרני רב-ההשפעה של המפלגה, זה המתנגד להפלות, להגברת הפיקוח על הנשק ולהתערבות ממשלתית בכלכלה; אלא שבשבועות האחרונים הדגיש אוטול כי הוא תומך בזכויות הקשורות להפלות, חזר בו מהבטחת הבחירות שלו להסיר את האיסור על כלי נשק מסוימים, והצהיר כי יגן על זכויותיהם של נשים ולהט"בים. הוא גם הבטיח ייצוג לעובדים בדירקטוריונים של תאגידים והגנה רבה יותר לעובדי קבלן – עמדות ששום מנהיג שמרני בקנדה לא נקט לפניו.
בכיר במפלגה השמרנית הסביר את דבריו של אוטול בכך שהמפלגה חייבת להרחיב את בסיס התמיכה שלה אם ברצונה להפוך לאופציה שלטונית בת-קיימא: "יש אנשים שמעולם לא הצביעו לשמרנים ושעלינו להושיט להם יד", אמר. כדי לזהות מצביעים פוטנציאליים חדשים שכרה המפלגה חברת אנליסטים בריטית האמורה לאתר עבורה בוחרים שרעיונות חדשים המזוהים עם המרכז הפוליטי יכולים לפתות אותם. "זה אולי לא מה שכל אחד בבסיס התומכים המסורתי של המפלגה השמרנית היה רוצה, אבל זו הכרה בכך שכדי להרחיב את הבסיס ולהפוך לבעלי סיכוי ממשי בבחירות, השמרנים צריכים לדבר על הדברים האלה", אומר האסטרטג השמרן גארי קלר.
הליברלים מצדם טוענים כי הזגזוג לכאורה במדיניות שמציע אוטול מעיד שיש לו אג'נדה סמויה, שבמסגרתה הוא מקווה לקצץ בהוצאות ולאפשר לחברות פרטיות לחדור למערכת הבריאות הקנדית הממומנת על-ידי הממשלה. בעימות טלוויזיוני בשבוע שעבר האשים טרודו את אוטול כי מאחורי המילים היפות הוא מסתיר רעיונות קיצוניים, וכי הוא אינו רציני בנוגע לעניינים כמו שינויי האקלים. טרודו ניסה גם להדגיש את העובדה שרק לפני חודשים אחדים הצביעו רוב מחוקקי המפלגה השמרנית בעד הצעת חוק שנועדה לאסור חלק מההפלות בקנדה, יוזמה שנכשלה בסופו של דבר.
אוטול התגונן בעימות, התעקש כי הוא האוחז במושכות במפלגתו, והצהיר כי לא ייכנע למחוקקים בעלי עמדות חברתיות קיצוניות מתוך מפלגתו: "אני נוהג באוטובוס, ואוודא שהמדינה הזו תשוב למסלול. אני כאן כדי להגן על זכויותיהם של כל הקנדים – בהם נשים ולהט"בים". הוא גם הודה שבעבר לא עשו השמרנים די כדי להפחית את פליטת גזי החממה: "זה תחום שבו היינו צריכים להשיב לעצמנו את האמון. לא עמדנו בציפיות של הקנדים בכל הנוגע לשינויי האקלים".
אוטול, כמצופה ממנהיגי המפלגה השמרנית, מגדיר עצמו "חבר גדול של ישראל", וכבר בשנה שעברה הבטיח כי אם ינצח בבחירות ויהפוך לראש ממשלת קנדה – יעביר את השגרירות הקנדית לירושלים ויכיר בעיר כבירתה של ישראל. "כקנדים אנו גאים להיות אחת המדינות הראשונות שהכירו במדינת ישראל", כתב בברכה ליום העצמאות הישראלי. "מאז לידתה-מחדש הפכה ישראל לא רק לדמוקרטיה למופת, אלא גם לחברה חופשית ופלורליסטית. בלתי נסבלת העובדה שגם אחרי יותר מ-70 שנה ישראל ממשיכה לספוג איומים מארגונים ומשטרים המכחישים את זכותה להתקיים".
אשתקד אמנם הדגיש אוטול כי הוא תומך בפתרון שתי המדינות – מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל – אך הוא גם אמר כי עובדה זו אינה צריכה למנוע מקנדה "לעשות יותר עם ידידתנו ובעלת בריתנו ישראל". הוא טען כי תחת טרודו הקשר האמיץ שהתקיים בין קנדה לישראל בימי ראש הממשלה השמרן סטיבן הרפר נחלש: "אנו זקוקים למנהיג שמרן עם עקרונות, שיוודא שקנדה שבה ועומדת לצד ידידותינו ובעלות בריתנו כמו ישראל".
לא האיש הכי נוצץ
אוטול אולי אינו ניחן בהופעה מצודדת ומסקרנת כמו זו של טרודו – אחד הקנדים המוכרים ביותר בעולם – אבל הוא מנהל קמפיין תוסס שבמסגרתו הוא יוצא לסיורי שטח, מקפיד לחייך לעתים קרובות ומצרף אליו את אשתו ושני ילדיו. "הוא לא האדם הנוצץ ביותר על פני כדור הארץ, אני בטוח שארין עצמו יהיה הראשון להודות בכך, אבל מה שהוא מנסה להקרין זה כשירות ויציבות, הוא מתמקד בדברים שחשובים לאנשים", אומר האסטרטג קלר.
הופעותיו הציבוריות המעטות-יחסית של אוטול מחוץ לאוטווה לא עוררו הפגנות משמעותיות נגדו, וזאת לעומת טרודו שמצא עצמו בשבועות האחרונים שוב ושוב ניצב מול מפגינים המתנגדים לתוכניתו לחייב אזרחים קנדים רבים להתחסן. רבים מהמתנגדים האלה המטירו על טרודו קללות, ובשבוע שעבר אחד מהם אף יידה לעברו אבנים.
סוגיית הקורונה היא מהנושאים המרכזיים בבחירות. בעוד אוטול טוען כי ההחלטה אם להתחסן נגד הנגיף היא בחירתו האישית של אדם, טרודו דורש מכל המועמדים של המפלגה הליברלית בבחירות להתחסן, ובחודש שעבר הציגה ממשלת המרכז-שמאל שלו תוכנית שתחייב חלק מהקנדים – בהם עובדי ציבור ועובדים בתחבורה הציבורית – לקבל את החיסון. "אוטול מתייצב מהר יותר לצד הזכויות של אלה שבוחרים לא להתחסן מאשר לצד זכותם של הנשים והילדים שלכם להיות מוגנים מהקורונה", אמר טרודו באירוע בחירות ביום שישי. לדבריו, אוטול קוֹרץ במסריו ל"אספסוף" מסוכן של מתנגדי חיסונים, שאינם מייצגים את הציבור הקנדי.
אוטול מצדו מדגיש כי הוא תומך בחיסונים, אבל מעדיף הידברות עם הציבור ולא הטלת חובות עליו. הוא טוען גם כי טרודו בזבז כסף רב מדי על הטיפול בקורונה, ומבטיח לאזן את התקציב בתוך עשור, אם כי טרם פירט כיצד בכוונתו לעשות זאת. "ג'סטין טרודו הופך את החיים שלכם לפחות בני-השגה היום, ומצפה שהילדים והנכדים שלכם ישלמו את החובות שלכם מחר", אמר החודש למצביעים שאיתם נפגש בכנס בוונקובר.
ג'ון ריצ'רדסון, עורך דין בגמלאות בן 76, שהגיע לכנס ההוא, מאמין שאוטול הוא איש הזרם המרכזי, כזה שאיננו קיצוני לשום צד, ושיש לו פתרונות אמיתיים. "טרודו נורא – הוא לא אמין, הוא שיקר לנו פעמים רבות", טען ריצ'רדסון.
בסוף השבוע, כשנשאל אם הוא מתחרט שהקדים את הבחירות, השיב טרודו: "כלל וכלל לא. מה שאנחנו רואים זה ניגוד ברור מאוד בין כל המפלגות בכל הנוגע לאופן שבו עלינו להתקדם כמדינה". אוטול מצדו המשיך לקדם את המסר שטרודו מודאג יותר מהתדמית שלו מאשר מהתוצאות: "הגיע הזמן לראש ממשלה שבאמת ובתמים עושה משהו", אמר לתומכיו בכנס בקולומביה הבריטית. "הסיפור כאן הוא לא צילומים, מר טרודו".