מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן ממשיך היום (ג') את ביקורו בישראל, ונועד הבוקר עם שר הביטחון יואב גלנט וראש האופוזיציה יאיר לפיד. בצהריים הגיע לרמאללה ונפגש גם עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן – מפגש שבו ינסה להביא להרגעת המתיחות אחרי המבצע בג'נין שהביא את הרשות להפסיק את התיאום הביטחוני עם ישראל, שיגורי הרקטות מעזה והפיגועים בירושלים.
מלשכת אבו מאזן נמסר כי בלינקן "הדגיש כי יש צורך דחוף לעצור את ההידרדרות הביטחונית הנוכחית". להגעתו של בלינקן לרמאללה קדמה פגישה משולשת בין אבו מאזן לבין ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל וראש המודיעין הירדני אחמד חתוקאי, שגם בה נידון המצב הביטחוני.
בינתיים בלינקן סופג אש ראשונה מהקואליציה בעקבות קריאתו המרומזת לראש הממשלה בנימין נתניהו להגיע ל"הסכמה רחבה" בכל הנוגע למהפכה המשפטית שהוא מתכנן. שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות אוריק סטרוק, מהציונות הדתית, תקפה אותו הבוקר וכתבה בטוויטר: "מר בלינקן היקר. מבינה שהחלטת לתת לראש הממשלה שלנו שיעור בדמוקרטיה. ובכן, דמוקרטיה היא קודם כל חובתה של מדינה לקבוע את דרכה בהתאם להצבעת אזרחיה-שלה, שלכל 1 מהם ניתן משקל שווה, וללא מעורבות זרה. והפגנות, לגיטימיות ככל שיהיו, אינן שוות-ערך לפתק בקלפי".
הביקורת שלה הגיעה כאמור בעקבות דבריו של בלינקן במסיבת העיתונאים המשותפת אתמול עם נתניהו. בהצהרה חריגה על ענייניה הפנימיים של ישראל אמר בלינקן כי "בניית קונצנזוס להצעות חדשות היא הדרך האפקטיבית ביותר להבטיח שהן יאומצו ויחזיקו מעמד" – והדגיש כי מערכת היחסים בין ישראל לארה"ב מבוססת על ערכים משותפים הכוללים לדבריו גם "שמירה על זכויות אדם, מערכת משפט שווה לכולם, זכויות של קבוצות מיעוט, שלטון החוק, תקשורת חופשית ושמירה על חברה אזרחית חזקה בישראל". הוא אף דיבר בעקיפין על המחאות נגד התוכנית להחלשת מערכת המשפט, כשאמר כי "החיוניות של החברה האזרחית בישראל נראית לאחרונה במלואה".
דבריו מגיעים על רקע האיתותים ההולכים וגוברים מצד האמריקנים כי לא יעמדו מנגד אל מול שינוי דרמטי במערכת המשפט בישראל. בלינקן, שנפגש אמש עם נתניהו בארבע עיניים וגם עם שר החוץ אלי כהן, העלה בשיחותיו בישראל את דאגתו מהשינויים והביע חשש מפגיעה בדמוקרטיה הישראלית. נתניהו הצהיר מצדו במסיבת העיתונאים אתמול כי "הדמוקרטיה הישראלית תישאר חזקה", ופנה לבלינקן ישירות: "אני מבטיח לך".
בלינקן, שהגיע אתמול לישראל מביקור בקהיר, ממשיך כאמור את ביקורו בארץ ונועד הבוקר עם שר הביטחון יואב גלנט. גלנט מסר כי במפגש סקר בפני בלינקן את "האירועים האחרונים" – כשכוונתו כנראה למתיחות הביטחונית הנוכחית – וכן את האתגרים הביטחוניים של ישראל, "תוך התמקדות באיראן ושלוחותיה בזירה הצפונית", לשון ההודעה.
"ביקורך בישראל מגיע בזמן קריטי, ומעביר מסר ברור ליריבנו ושותפנו באזור: ארה"ב וישראל מאוחדות מול האיום האיראני ומול כל מי שמנסה לערער את היציבות באזור. אנחנו מסכימים לחלוטין עם העובדה שאסור לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני צבאי", הוסיף גלנט – על רקע מתקפת הרחפנים באיספהאן שיוחסה לישראל. גורם מדיני בכיר אמר הבוקר על הדיונים עם בלינקן בנוגע לאיראן כי כיוון שהסכם הגרעין כבר לא עומד על הפרק כעת – "מרחב ההסכמות בין ישראל לבין ארה"ב בנושא איראן גדול מאי פעם".
בלינקן נועד גם עם ראש האופוזיציה, ולפיד פרסם בתום המפגש הודעה שבה התייחס גם הוא למהפכה המשפטית שמקדם נתניהו: "היחסים המיוחדים בין ארה"ב וישראל מתבססים לא רק על אינטרסים משותפים אלא בראש ובראשונה על ערכים משותפים של עקרונות הדמוקרטיה ושמירה על המוסדות הדמוקרטיים. ביסוס היחסים האלה מהווה מרכיב יסודי בביטחון הלאומי שלנו ובכלכלה שלנו ועלינו לעשות הכול כדי לשמור על היחסים האלה".
גורמים המעורים בפרטי השיחה בין בלינקן ללפיד טענו בתום המפגש ביניהם: "האמריקנים מודאגים מאוד. הם גם מבינים בדיוק מה הולך. הם מבינים אפילו שנתניהו אומר דברים שונים באנגלית ובעברית ושצריך לקחת ברצינות דווקא את העברית. בלינקן דיבר על כך שהערכים הדמוקרטיים הם הבסיס ליחסים ולא שום דבר אחר".
בלינקן ערך היום גם פגישות עם חמישה פעילים חברתיים ישראלים, מפגש שונה באופיו מאלו שעורכים לרוב מזכירי מדינה אמריקניים בביקורים רשמיים בישראל. המפגש נערך בשכונת אבו תור בירושלים, במרכז בשם "פילביית" – בית תרבות של פלסטינים וישראלים ירושלמים ששוכן על קו התפר בין מזרח ירושלים למערב העיר.
"לפגוש אתכם מזכיר לנו מה באמת חשוב. אני רוצה ללמוד עוד על מה שאתם עושים. מקום כמו פילביית מחזק אותי", אמר בלינקן במהלך המפגש עם הפעילים, שהיה סגור לתקשורת. הוא הוסיף כי לארגוני חברה אזרחית תפקיד חשוב ביותר: "עבורנו, אלו שנמצאים בממשלה, לחברה האזרחית תפקיד קריטי לחלוטין. היא יכולה לשמש ככוכב הצפון שלנו, לשמור עלינו ממוקדים וכנים בכל הנוגע להבטחת שמירתנו על העקרונות שכולנו שואפים להם".
חמשת הפעילים שנפגשו עמו הם דפנה גולדשמידט, מנהלת תוכניות בארגון "רופס", ארגון שמקדם שיתופי פעולה בין יזמים במזרח התיכון; וואסים אבו סאלם, מייסד של המיזם "לופ" ללימודי תכנות לילדים במגזר הערבי; ניצן שאולוף, מנהל קהילות TOM בנגב (תיקון עולם); יערי בר-טל, מדריכה בארגון הנוער הגאה (איגי) שמתנדבת 9 שנים בארגון; וראיין לוין, מנהל שותפויות אסטרטגיות ברשת החינוכית "נצח" – ארגון של מוסדות חרדיים שמובילים תלמידים לתעודות בגרות.
שאולוף אמר בסוף המפגש: "סיפרנו על החוויות שלנו. על הקונפליקטים שאנחנו חווים, איך אנחנו מנסים לגשר על הפער. הוא הכיר מאוד בבעיות שלנו. הבין את המשמעויות של הפעילות שלנו. בעיקר על החיבור בין הפלסטינים ליהודים. פערים שמשפיעים על החברה שלנו". בר-טל סיפרה: "אמרתי לו שמה שיפה בישראל זה שיש גיוון ושעכשיו שומעים קולות שקוראים לישראל להיות מקום בעל צביון מאוד ספציפי, עם בעלות של אנשים מאוד מסוימים. (אמרנו) שזה לא משקף את האזרחים פה. הוא אמר שבאמריקה יש אתגרים דומים ושצריך לחפש הרמוניה. היה לו רצון לשמוע מאיתנו מה אנחנו צריכים כדי להמשיך לפעול. הייתה הרבה הקשבה והבנה".
הפעילים ציינו כי במפגש נמנע בלינקן מלדבר על הרפורמה המשפטית המתוכננת, הזכיר את סוגיית זכויות הלהט"ב והביע כאמור תמיכה בארגוני חברה אזרחית בישראל. ראיין לוין, אחד הפעילים, אמר: "הוא הביע תמיכה נחרצת בעשייה של המגזר השלישי כמרכיב בלתי נפרד של כל חברה, שהם אלה שמובילים את הפעילויות המשמעותיות בחברה".