איש במערכת הביטחון אינו משלה את עצמו שתקיפת חיל האוויר היום בתימן תרתיע את החות'ים ותסיים את מלחמת ההתשה שהם מנהלים נגדנו.
התקיפות היום (חמישי) נועדו להשיג ארבע מטרות: המטרה החשובה ביותר היא לגבות מחיר מהמשטר החות'י באופן שיאיים על שרידותו בשלטון ויעודד את המתנגדים למשטר החות'י, והם רבים, לפעול נגדו. לצורך השגת מטרה זו פגעו מטוסי חיל האוויר בתשתיות תפקודיות של השלטון, שבאמצעותן הוא מספק את צורכי האוכלוסייה ומפעיל את הכוח הצבאי שברשותו.
בתקיפה היום, כמו בפעמים הקודמות, נפגעו בעיקר תשתיות שינוע ותעבורה ראשיות, ובראשן שלושה נמלים בחוף הים האדום, שהגדול שבהם הוא נמל חודיידה, שבלעדיו המשטר החות'י אינו יכול לקיים כלכלה וייצור בסיסיים עבור האוכלוסייה האזרחית ועבור מערכי הטילים והכטב"מים שהוא מייצר. לצד זאת הותקף לראשונה נמל התעופה בצנעא, וגם מטוסי קרב הושמדו.
פגיעה בסמלי שלטון, בזמן נאום המנהיג
הפגיעה בשדה התעופה של צנעא, בנמל חודיידה ובתחנת הכוח עזיז היא גם פגיעה בסמלי שלטון שמערערת את אמון הציבור בשלטון ומאיימת על שרידות המשטר. גם תזמון ההתקפה האווירית למועד שבו נושא מנהיג החות'ים, עבד אל-מאליכ אל-חות'י, את הנאום השבועי שלו נועדה לפגוע ביוקרת המשטר החות'י ולהשפיל אותו. זה עושה את המשטר החות'י פגיע יותר לאויביו בתוך תימן, שהם לא מעטים.
המטרה השנייה שאליה כוונו הפצצות המדויקות היא פגיעה ביכולת של החות'ים לקבל נשק מוברח, חלפים וחומרי גלם לייצור טילים וכטב"מים מאיראן. נמל חודיידה הוא למעשה הנמל היחיד שדרכו אפשר להבריח לחות'ים חלקים גדולים של טילים בליסטיים ארוכי טווח, כטב"מים גדולים וטילים מסוגים אחרים.
כך גם שדה התעופה הבינלאומי בצנעא, שבו יכולים לנחות מטוסי מטען אזרחיים גדולים, שמשמשים את האיראנים להברחות של חלקים להרכבת טילים וכטב"מים, וגם חומרי גלם לייצור דלק רקטי וחומרי נפץ. השימוש בנמל ימי אזרחי גדול ובנמל תעופה בינלאומי גדול מאפשר לחות'ים ולאיראן להתגבר על המרחק הרב ועל המעקב המודיעיני שמקיימים האמריקנים, הבריטים וגם ישראל אחרי הברחות הנשק והאמצעים האחרים מאיראן.
גם המדריכים ששולחים משמרות המהפכה האיראניים, כולל אנשי חיזבאללה שעוזרים לחות'ים להרכיב את הטילים וכלי הנשק האחרים בתימן ומסייעים להם גם במידע מודיעיני, מגיעים ברובם דרך נמל התעופה הבינלאומי של צנעא שנפגע היום. הפגיעה בתחנות החשמל פוגעת בייצור עצמו ובהרכבת הטילים והכטב"מים שחלקיהם מוברחים מאיראן.
מטרה נוספת של התקיפה היום היא להבהיר לתימנים שהמרחק הגדול מישראל אינו מהווה מכשול לחיל האוויר לפעול בתדירות גבוהה ובדיוק רב בתימן ולהעניש בצורה קשה על כל שיגור או שניים, למרות העלות הגבוהה של התקיפות האלה. התקיפה היום היא הרביעית במספר ובאה אחרי תקיפה של חיל האוויר בשבוע שעבר, שאחריה גם הייתה תקיפה של מטוסי קרב אמריקניים ובריטיים.
חלוקת העבודה בין ארה"ב לישראל
למעשה בתקיפות בתימן יש חלוקת עבודה בין האמריקנים ובעלי בריתם לבין צה"ל. האמריקנים תוקפים אך ורק מטרות צבאיות כמו מחסני טילים, עמדות שיגור, תחנות מכ"ם ומתקני פיקוד ושליטה, מפני שהבית הלבן וממשל ביידן אוסרים על פיקוד מרכז האמריקני לתקוף מטרות בעלות אופי אזרחי כדי שלא תפרוץ מלחמה אזורית שהממשל הנוכחי בוושינגטון חושש ממנה. ישראל משוחררת מהמגבלה הזאת, והיא תוקפת את המטרות האזרחיות שמשמשות גם לצרכים צבאיים שהאמריקנים והבריטים נמנעים מלתקוף.
התדירות הגבוהה של התקיפות בשבועיים האחרונים אינה מקרית. היא תוצאה של תיאום בין ישראל לארה"ב ולבריטניה, ונועדה להבהיר למשטר החות'י שהוא עשוי לאבד את יכולתו לתקוף וגם לשרוד אם ימשיך בתקיפות על השיט הבינלאומי במצרי באב אל-מנדב ובים האדום ובהטרדת אזרחי ישראל באמצעות טילים וכטב"מים.
אי אפשר להתעלם גם מהעובדה שתקיפות הטילים החות'יות בשבועות האחרונים גרמו מספר פעמים להשבתה זמנית של התעופה האזרחית בנתב"ג, והתקיפה היום של שדה התעופה הבינלאומי של צנעא נועדה להבהיר שאם בנתב"ג נפסקות הטיסות לכמה שעות וחברות תעופה זרות נמנעות מלטוס לישראל, אז לתימן לא יהיו בכלל טיסות בינלאומיות.
הפגיעה היום בשדה התעופה של צנעא אמנם ניתנת לתיקון, אבל בפעמים הבאות ייתכן שייפסקו כליל הטיסות האזרחיות לתימן וממנה. בינתיים בישראל אוספים מודיעין, והשלב הבא יהיה כבר תגובה ישראלית הרבה יותר עצימה וכואבת למשטר החות'י, אם הוא ימשיך לשגר לכאן טילים וכטב"מים.