נשיא צרפת עמנואל מקרון ומנהיגת הימין הקיצוני מרין לה פן הגיעו לשני המקומות הראשונים בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות – והעפילו לסיבוב השני והמכריע שייערך בעוד שבועיים. כך נקבע רשמית לפנות בוקר (יום ב'). מספירת הקולות עולה כי מקרון זכה ב-27.8% ולה פן ב-23.1%. מדובר בתוצאה לא רעה כלל עבור מקרון בהתחשב בסקרים של השבועיים האחרונים, שחלקם הראו כי לה פן מתקרבת אליו עד למרחק של אחוז או שניים בלבד בסיבוב זה.
עם זאת, בסיבוב המכריע ב-24 באפריל, שבו יתמודדו מקרון ולה פן ראש בראש מבלי שיהיו מועמדים נוספים, צפוי לנשיא קרב קשה: תוצאות סקר שהתפרסם אמש, המצטרפות לתוצאות דומות של סקר מהשבוע שעבר, מעלות כי בעימות ישיר מול לה פן מוביל מקרון ב-2% בלבד, עמוק בטווח טעות הדגימה. סקרים אחרים מלמדים על פער מעט גדול יותר, אבל עדיין של אחוזים מעטים.
הבחירות לנשיאות צרפת – עוד כתבות:
• בין לה פן למקרון: הישראלים שהצביעו
• לאסור חיג'אב, להוריד את גיל הפרישה: מה הציעו המועמדים?
• הקולות הצפים יכולים לתת ניצחון ללה פן
• התקיפה האנטישמית: דריסת היהודי בלב הקמפיין
• מקרון הצטלם "עממי" ולא מגולח: השראה מזלנסקי?
• המועמד היהודי הסתבך: אצבע משולשת ו"רומן מחוץ לנישואים"
זמן קצר אחרי פרסום המדגמים אמש התייצבה לה פן לנאום מול בוחריה, והבטיחה להגן על החלשים ו"להפוך את צרפת לעצמאית". לקול תשואות אוהדיה, שקראו "אנחנו ננצח! אנחנו ננצח!", הכריזה לה פן: "אין ספק שהעם הצרפתי רוצה לעשות בחירה בסיסית בין שני חזונות מנוגדים: אחד של פילוג, חוסר צדק ואי-סדר שנכפה על-ידי עמנואל מקרון לטובתה של קבוצה קטנה, והשני של התלכדות העם הצרפתי סביב צדק חברתי והגנה".
שעה קלה אחריה עלה מקרון לדבר בפני תומכיו, וקרא לצרפתים כולם לחסום את דרכו של הימין הקיצוני לשלטון. "אני קורא לכולם, כולל מי שלא הצביעו לי בסיבוב הראשון, להתאחד סביבנו. אני רוצה לשכנע את כל מי שנמנעו או הצביעו לקיצונים. אתם יכולים לסמוך עליי. אני מאמין בכולנו, בלי קשר למוצא או לאמונה". מקרון הגדיר את הרגע הפוליטי שבו נמצאת ארצו "רגע מכריע עבור צרפת ואירופה".
כמה מנהיגי שמאל וימין מתון שנחלו מפלות בסיבוב הראשון מיהרו אמש לקרוא לתומכיהם להצביע בסיבוב השני למקרון כדי לחסום את דרכה של לה פן לנשיאות, אבל איש השמאל הקיצוני ז'אן-לוק מלנשון, שהגיע למקום השלישי בסיבוב הראשון עם הישג מרשים של 22%, הסתפק רק בקריאה שלא להצביע ללה פן.
מנהיגת מפלגת הרפובליקנים מהימין ולרי פקרס, שהתרסקה בסיבוב הראשון והגיעה למקום החמישי עם 4.8% בלבד, הזהירה אמש בהודעת התמיכה שלה במקרון: "הימין הקיצוני מעולם לא היה קרוב כל כך לשלטון בצרפת. עלינו לומר לא לקיצונות". מועמדת המפלגה הסוציאליסטית מהשמאל-מרכז, אן אידלגו, אמרה בנאום ההפסד שלה: "כדי שצרפת לא תיפול שוב לשנאה של כולם נגד כולם, אני קוראת לכם להצביע ב-24 באפריל נגד הימין הקיצוני של מרין לה פן". מועמד הירוקים יאניק ז'אדו הכריז: "אני מפציר במצביעים למנוע מהימין הקיצוני לעלות לשלטון". גם איגוד העובדים הגדול ביותר בצרפת, CFDT, קרא אמש לחבריו להתגייס ולהצביע למקרון בסיבוב השני כדי לחסום את דרכה של לה פן לנשיאות. "הקריאה הזו איננה תמיכה במעשיו של מקרון או בתוכנית שלו", הבהיר.
השאלה היא אם קריאותיהם של המועמדים המודחים והאיגוד ייפלו על אוזניים קשובות. סקרים מהשבועות האחרונים הראו שלפחות בכל הקשור לשמאל, מקרון אינו יכול לסמוך על כך שבוחרי המחנה ינהרו לקלפיות כדי למנוע את עלייתה של לה פן לשלטון: שלא כמו לפני חמש שנים, הפעם רבים ממצביעי השמאל הצהירו במפורש בפני הסוקרים שלא יגיעו להצביע לו רק כדי למנוע ממנה ניצחון. בבחירות לנשיאות ב-2017 ניצח מקרון כשהוא מציג את עצמו כאיש מרכז, אבל במהלך שנות כהונתו ניכר כי מהלכיו הכלכליים והביטחוניים נעשים ימניים יותר, וכעת רבים בשמאל הצרפתי סולדים ממנו. בשבועות הבאים יצטרך הנשיא לשכנע אותם לשנות את דעתם ולצאת להצביע לו.
סקר IPSOS מאמש מלמד עד כמה קולותיהם של חלקים גדולים בשמאל אינם מובטחים למקרון. לפי הסקר, שצופה יתרון של 8% למקרון על לה פן בסיבוב השני, אבל גם קובע ש-12% מהמתכוונים להצביע עדיין לא יודעים למי יתנו את קולם, כ-66% מבוחריו של מלנשון אינם מתכוונים להצביע למקרון. מהסקר עולה שכ-36% מהם מתכוונים שלא להצביע כלל וכ-30% מתכוונים להצביע ללה פן.
מקרון נראה רק לפני חודש כמי שמשייט בבטחה לכהונה שנייה, כשכל 11 המועמדים האחרים במרוץ פיגרו אחריו בפער גדול; אלא שבשבועות האחרונים חל כרסום בכוחו בסקרים, ומנגד חלה התחזקות של לה פן ושל איש השמאל הקיצוני מלנשון. ערב הבחירות חזו הסקרים שמקרון יגיע למקום הראשון בסיבוב הראשון עם כ-27-26%, לה פן לשני עם כ-25-24%, ומלנשון לשלישי עם כ-17%. סקרי הסיבוב השני הראו שיתרונו על לה פן בקרב ישיר הצטמק מ-14% בחודש שעבר ל-8-2% כעת.
לפי מדגם IPSOS אמש, המועמד היהודי אריק זמור, שנחשב לאיש ימין קיצוני, הגיע למקום הרביעי עם 7.1% בלבד. זוהי אכזבה גדולה עבורו, אחרי שבסוף השנה שעברה סומן כמועמד לעלות לסיבוב השני, עם כ-20%. לאחר פרסום התוצאות אמש מיהר להודיע כי הוא תומך בלה פן בסיבוב השני: "אין לי ספק מיהו היריב – ולכן אני קורא לתומכיי להצביע ללה פן".
בת הלאומן עברה שינוי תדמית
בימים האחרונים החלה מרין לה פן לטפח תקווה שהיא תעקוף את מקרון כבר בהצבעת הסיבוב הראשון, אבל גם מהתוצאות אמש היא יכולה להיות מרוצה מאוד. רק לפני שבועות אחדים עוד הוביל עליה הנשיא בפער דו-ספרתי בסקרי הסיבוב הראשון, ובסופו של דבר היא סיימה את הסיבוב הזה במרחק של פחות מ-5% ממקרון.
רבים מייחסים את נסיקתה של לה פן בסקרים למהפך התדמיתי שעליו שקדה בחמש השנים האחרונות, וביתר שאת מאז תחילת הקמפיין שלה לפני חצי שנה. לה פן אמנם לא זנחה את הסוגיה שהייתה מזוהה איתה בעבר יותר מכול, המאבק במהגרים, והיא ממשיכה להקדיש לה רבות מהצהרותיה, אולם היא משתדלת שלא להתמקד בה יתר על המידה, ובמקום זאת מרבה לדבר על הירידה בכוח הקנייה של מעמד הביניים ושל בעלי ההכנסה הנמוכה. העובדה שבבחירות הנוכחיות התמודד איש ימין שנחשב קיצוני בהרבה ממנה, היהודי זמור, עזרה אף היא ללה פן להיראות אחראית ושקולה מבעבר.
לה פן, נזכיר, היא בתו של מנהיג הימין הקיצוני ז'אן-מרי לה פן, ובשנת 2011 היא השתלטה על מפלגת "החזית הלאומית" שאותה סייע להקים והנהיג במשך שנים. אחרי השתלטותה על "החזית הלאומית" ניסתה לה פן הבת ליצור למפלגה תדמית מתונה יותר, ובין השאר שינתה את שם המפלגה ל"האיחוד הלאומי", והרבתה להתעמת עם אביה. בין השניים נוצר קרע עמוק, וב-2015, אחרי שחזר על עמדתו שלפיה שואת היהודים הייתה "רק עוד אירוע" במלחמת העולם השנייה, הובילה מרין לה פן את הדחתו מהמפלגה.
על אף השינוי שהנהיגה במפלגתה, רבים מזהים עדיין את לה פן ואת "האיחוד הלאומי" עם עמדות גזעניות ואנטישמיות, ורואים בלה פן עצמה אשת ימין קיצוני מסוכנת. המצע של לה פן עדיין כולל עמדות חריפות נגד זרים, מהגרים ומוסלמים, ובין השאר היא מבקשת לאסור לחלוטין את השימוש בחיג'אב, כיסוי הפנים המוסלמי, במקומות ציבוריים, ולסלק מצרפת אזרחים זרים שאינם מוצאים בה עבודה. "העובדה שאתה צרפתי צריכה לתת לך זכויות רבות יותר מאשר לאזרח זר", הסבירה בשבוע שעבר בריאיון לרדיו הצרפתי. מעבר לכך היא מבטיחה לבטל כמה תוכניות רווחה לזרים ולתת עדיפות לצרפתים בתעסוקה ובדיור.
לה פן ידועה גם כמי שטיפחה לאורך השנים יחסים עם מוסקבה, יחסים שכללו מפגש בינה לבין ולדימיר פוטין ב-2017 והלוואה של 9 מיליון אירו שקיבלה מבנק רוסי ב-2014. לאחרונה הודתה כי הפלישה הרוסית לאוקראינה שינתה "חלקית" את עמדותיה בנוגע לפוטין ואמרה כי הנשיא הרוסי "טועה". היא הצהירה כי היא תומכת בעם האוקראיני, וכי יש לקדם בברכה פליטים מרוסיה המגיעים לצרפת.
בריאיון בסוף השבוע קרא מקרון לצרפתים שלא להתפתות להאמין שלה פן שינתה את דרכיה, וטען כי היא עודנה אשת ימין קיצוני. "האמונות הבסיסיות שלה לא השתנו: יש לה תוכנית גזענית שמטרתה לפלג את החברה, והיא אכזרית מאוד", אמר נשיא צרפת. לה פן השיבה שהיא "המומה" מההאשמה, וכינתה את מקרון "אגרסיבי". כך או כך, הסקרים מלמדים שמאמציה לחדור ללב המיינסטרים הצרפתי נושאים פרי: בסיבוב המכריע של הבחירות ב-2017 היא הובסה על-ידי מקרון בפער של 32%, ואילו כעת, כאמור, בסקרי הסיבוב השני מפרידים ביניהם לכל היותר 8%.
לדעיכה של מקרון בסקרים בשבועות האחרונים, דעיכה שעוררה דאגה במחנהו, תרמו רפורמות כלכליות לא פופולריות שקידם, והבטחתו להעלות את גיל הפרישה מ-62 ל-65, הצעה שלה פן ומלנשון מתנגדים לה. נוסף על כך המאמצים שהקדיש לפתרון המשבר באוקראינה הסיחו במידה רבה את דעתו מהבחירות, ואת הקמפיין שלו הוא השיק בשלב מאוחר מאוד, רק בחודש שעבר. בדיעבד הודה כי הוא מצטער על כך. ההערכה הראשונית שלה זכה בצרפת על מאמציו להשכין שלום באוקראינה התחלפה בביקורת רבה, וסקרים מראים שאת הצרפתים מטריד הרבה יותר יוקר המחיה בארצם מאשר המצב הביטחוני במזרח היבשת.
שיעור ההצבעה הנמוך מאז 2002
ניצחון של לה פן בסיבוב השני יהיה בשורה גדולה לימין הפופוליסטי באירופה, אחרי שבשבוע שעבר כבר רשם איש הימין ויקטור אורבן הישג אדיר בבחירות לראשות ממשלת הונגריה. ניצחון של מקרון, מנגד, יהיה הישג חשוב לתומכי האיחוד האירופי ונאט"ו, בימים שבהם מרחב הפעילות של האיחוד והברית הצבאית מתעצב מחדש על רקע המלחמה באוקראינה.
מקרון, בניגוד ללה פן, הוא תומך נלהב של האיחוד האירופי, ונחשב לאחד המנהיגים המשפיעים ביותר בו. צרפת, יש לזכור, היא הכלכלה השנייה בגודלה באיחוד, המדינה היחידה בו שיש לה זכות וטו במועצת הביטחון של האו"ם – והיא גם היחידה באיחוד שמחזיקה בנשק גרעיני. נוסף על כך, מבין המועמדים המובילים בבחירות מקרון הוא היחיד שתומך בנאט"ו. איש השמאל מלנשון, למשל, תומך בפרישה מוחלטת של צרפת מהברית הצפון-אטלנטית, בטענה שהברית גורמת רק לעימותים ולחוסר יציבות.
כפי שחזו הסקרים בצרפת, הסיבוב הראשון אתמול התאפיין בירידה באחוזי ההצבעה לעומת הבחירות הקודמות לנשיאות, שנערכו ב-2017, והיא מעידה על אי-שביעות הרצון והייאוש של רבים מהצרפתים מהמערכת הפוליטית. נכון לשעה 18:00 (שעון ישראל) הצביעו רק 65% מבעלי זכות הבחירה – ירידה של 4.4% מהבחירות הקודמות. זהו שיעור ההשתתפות הנמוך ביותר מאז 2002. לפי הנתונים שנאספו עד כה, ההערכה היא שבסופו של יום יתברר שכ-26% מבעלי זכות הבחירה הדירו הפעם את רגליהם מהקלפי.
עם 48 מיליון בעלי זכות הבחירה אתמול נמנו גם 2.5 מיליון צרפתים החיים בחו"ל. עשרות אלפים מהם גרים בישראל, חלקם הגדול עולים שבאו ארצה בשנים האחרונות בצל גל הטרור האיסלאמיסטי שפקד את צרפת בעשור שעבר. "אני קשורה לצרפת, חייתי 18 שנים בפריז", סיפרה ל-ynet קלרה, תושבת רעננה, שהגיעה לקלפי שנפתחה בבית ויצו בתל אביב. "המדינה שלי פה, אבל אני חושבת שחשוב להצביע בבחירות שם, גם בתור יהודייה שחיה בישראל". לקלרה אין ספק מי ינצח במרוץ: "מקרון. אין מישהו אחר".
פורסם לראשונה: 20:37, 10.04.22