ראש המוסד דדי ברנע המליץ לא רק באחרונה לדרג המדיני לתקוף את איראן ולא לפגוע רק בחות'ים בתגובה לשיגורים - אלא גם כבר בדיונים על התקיפה הראשונה על אדמת תימן, במבצע "יד ארוכה" ב-20 ביולי. ברנע סבר שישראל צריכה לתקוף את איראן ישירות, מאחר שהיא מנחה, מציידת ומממנת את כוח הפרוקסי שלה בתימן.
את העמדה הזו, כאמור, הציג אז ברנע בדיונים אודות אותו מבצע - שבא בתגובה לפגיעת הכטב"ם הקטלנית ב-19 ביולי ברחוב בן יהודה בתל אביב, שגבתה את חייו של יבגני פרדר.
"צה"ל הוריד הילוך בלבנון ובעזה, ועכשיו יש לנו יותר זמן ומשאבים לעסוק בזירה התימנית-חות'ית, על כל המשתמע מכך", אמרו אתמול בערב (יום ראשון) בכירים בישראל. "כפי שפעלנו נגד הזרועות האחרות של איראן והנחתנו עליהם מכה אנושה - גם תורם של החות'ים יגיע", הם סבורים. ההערכה של גורמי הביטחון היא שיהיו ניסיונות מצד החות'ים להמשיך בתקיפות ואף להעצים אותם.
"זו הזרוע היחידה שנותרה לאיראן, שעוד מתפקדת בצורה כלשהי", אומרים בישראל - אחרי שחמאס התפרק כמעט לגמרי, המכה האנושה שהונחתה על חיזבאללה, ואחרי שהמיליציות הפרו-איראניות בעיראק קצת נסוגו מעניין התקיפות. אחרי שסוריה התפרקה, כך אומרים הבכירים, איראן נחלה שם תבוסה אסטרטגית. לטהרן נשארו רק החות'ים, ולכן היא מעדיפה שלא להתעמת באופן ישיר עם ישראל, אחרי התקיפות על אדמתה, ו"אחרי שהפשטנו אותה מכל מערכות ההגנה שלה". בישראל מעריכים כי הדרך היחידה של איראן לנסות לערער את ישראל, היא באמצעות הפעלת החות'ים. "ייתכן שהם עושים חישוב שזה לא יגיע אליכם, ויכול להיות שהם טועים".
בכירים בישראל, ובראשם ראש המוסד דדי ברנע, סבורים שישראל צריכה לפגוע בראש הנחש – קרי איראן, ולא לבזבז יותר מדי זמן ומשאבים על החות'ים. "איראן ערומה ממערכות הגנה, זה הזמן לפעול", אמרו הבכירים. "האיראנים מודעים לכך ונמצאים בכוננות עליונה", הדגישו. בישראל מעריכים שעל הרקע הזה האיראנים ביקשו מהחות'ים להגביר תקיפות כדי שישראל תהיה עסוקה בחזית הזאת.
ישראל שומרת על תיאום בעניין הזה גם מול ממשל ביידן, אך גם מול אנשיו של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ. ממשל ביידן הבהיר שיגביר את התקיפות נגד החות'ים בזמן שנותר עד חילופי השלטון. ההערכה בישראל שאם יהיה שינוי משמעותי, הוא יהיה רק אחרי כניסתו של טראמפ לבית הלבן.
לפני כשבועיים דווח ב"וול סטריט ג'ורנל" כי טראמפ שוקל אופציות לבלימת איראן כך שלא תוכל לפתח נשק גרעיני, ובין היתר בוחן גם את האפשרות לתקיפה אווירית - צעד שאם יתבצע יהווה תפנית מהמדיניות האמריקנית הקבועה להתמודד מול טהרן באמצעים דיפלומטיים ודרך סנקציות.
לפי הדיווח, האפשרות לתקיפת אתרי גרעין נבחנה ברצינות רבה יותר על ידי כמה חברים בצוות המעבר של טראמפ, שבחנו גם את נפילת משטר אסד, עתיד הכוחות האמריקניים באזור והפגיעה הישראלית בחיזבאללה ובחמאס, חברות נוספות בציר ההתנגדות שהובילה איראן ושבו הייתה עד השבוע גם סוריה.
באשר לחות'ים, בעיתון "א-שרק אל-אווסט" הסעודי נכתב אתמול מפי מקורות, כי גורמי הביטחון בישראל סבורים שהמיליציה פועלת בעצמאות יחסית, "אך נהנית מתמיכה איראנית משמעותית", שלא מסתכמת בכסף, ציוד ומומחיות - אלא גם בהכוונת הטילים. בעיתון נכתב בנוסף שחקירות פנימיות העלו שהטילים ששיגרו לאחרונה החות'ים לעבר ישראל "התאפיינו בטכנולוגיות מתקדמות ויוצאות דופן", שכללו מערכת המאפשרת להגדיל את כמות הדלק, מה שמעניק לטיל יכולת לעוף מעל המטרה שלו זמן רב יותר, דבר המקשה על היירוט. לפי החקירות, כך דווח, מערכת החץ לא הצליחה להתמודד עם הטילים הללו.
במקביל, העיתון ציטט מקורות פוליטיים ישראלים שחשפו מאמצים מתמשכים לשכנע את הממשל האמריקני לפתח תוכנית ליישום תקיפה צבאית רחבה וכפולה נגד החות'ים, בתימן ובאיראן במקביל.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול בערב לאחר כינוס של הקבינט המדיני-ביטחוני בפיקוד הצפון כי ישראל לא פועלת לבדה מול החות'ים בתימן, וביקש מהאזרחים להתאזר בסבלנות. "כפי שפעלנו בעוצמה נגד זרועות הטרור של ציר הרשע של איראן, כך נפעל נגד החות'ים", הבטיח נתניהו. "נפעל בעוצמה, בנחישות ובתחכום. גם אם זה ייקח זמן, התוצאה תהיה אותה תוצאה - כמו מול זרועות הטרור האחרות".
פורסם לראשונה: 22:29, 22.12.24