המהומות בפרו שפרצו בעקבות הדחתו של הנשיא פדרו קסטיו נמשכות כבר חודש שלם, והעימותים האלימים בין תומכיו לבין כוחות הביטחון הביאו עד כה למותם של 41 בני אדם. לפי הרשויות עוד שבעה נהרגו בתאונות דרכים שאירעו בשל חסימות הכבישים שעורכים המפגינים. הם דורשים את שחרורו של קסטיו ממעצר, את הדחתה של הנשיאה שהחליפה אותו דינה בולוארטה ועריכת בחירות בזק.
מניין ההרוגים עלה הלילה (בין רביעי לחמישי) בעקבות עימותים קשים שפרצו בקוסקו, עיר שבימי שגרה מהווה מוקד תיירותי חשוב בשל קרבתה לעיר העתיקה מאצ'ו פיצ'ו, מסמליה המוכרים ביותר של תרבות האינקה, ושבה נתקעו בתחילת המחאה מאות אזרחים זרים, בהם גם ישראלים. בעימותים הלילה ניסו המפגינים לפרוץ לנמל התעופה המקומי, ולפי רשויות הבריאות המקומיות אחד מהם נורה למוות. עוד 37 מפגינים ושישה שוטרים נפצעו. הפגנות וחסימות דרכים דווחו ביממה האחרונה ב-41 מחוזות שונים בפרו, בעיקר בדרום המדינה.
האלימות בפרו הגיעה לשיאה בהפגנה ביום שני האחרון בעיר חוליאקה, ובהתנגשויות שם עם השוטרים נהרגו 17 מפגינים. לפי השלטונות הם ניסו להשתלט גם שם על שדה התעופה המקומי, וכן על תחנת המשטרה. במחאה בעיר, הסמוכה לאגם טיטיקקה שבו עובר הגבול עם בוליביה, הוצת בהמשך אחד השוטרים למוות. בעקבות המהומות הכריזו השלטונות על עוצר לילי בכל אזור פונו, שבו שוכנת חוליאקה.
אתמול נערכה הלוויה המונית ל-17 המפגינים שנהרגו בעיר, ואלפי תושבים צעדו לצד ארונותיהם ברחובותיה. הארונות נעטפו בדגלי פרו, ועל חלקם נתלו שלטי מחאה נגד הנשיאה החדשה בולוארטה. "דינה הרגה אותי עם כדורים", נכתב על ארונו של אחד מהם. על ארון אחר, של רופא בשם מרקו אנטוניו שלטענת המפגינים נורה למוות כשניסה לטפל בפצועים, נכתב: "הלכתי להציל חיים, ודינה המחסלת לקחה את שלי". קרובי המשפחות צעקו בין היתר "הדמוקרטיה היא כבר לא דמוקרטיה!", וכשחלפו על פני תחנת המשטרה, עליה שמרו עשרות שוטרים, הם צעקו לעברם: "רוצחים!".
העימותים האלימים, כך נראה, מביאים גם לחיכוכים פנימיים בשלטון: התובעת הראשית של פרו הודיעה כי פתחה בחקירה בחשד לעבירות של רצח ורצח עם נגד בולוארטה, נגד ראש הממשלה שלה אלברטו אוטרולה ונגד שרי ההגנה והפנים. הודעת התובעת הגיעה על רקע האשמות של ארגוני זכויות אדם ולפיהן השלטונות עושים שימוש בירי חי נגד המפגינים, לצד השלכת פצצות עשן ממסוקים. הצבא טען מצדו כי המפגינים השתמשו גם הם בכלי נשק ובמטענים מאולתרים.
המהומות במדינה פרצו כאמור עם הדחתו של הנשיא קסטיו לפני כחודש: קסטיו ניסה אז לפזר את הקונגרס כדי למנוע הצבעה על הדחתו, והודיע על הקמת ממשלת חירום והליכה לבחירות – אבל חברי הקונגרס לא נענו לדרישתו, אישרו את הדחתו ברוב גדול ובחרו בסגניתו, בולוארטה, לנשיאה במקומו. קסטיו נעצר, ונפתחה נגדו חקירה בחשד להמרדה. הוא טוען כי מדובר בהפיכה בלתי-חוקית, ולאורך המהומות פרסם מחשבון הטוויטר שלו הודעות תמיכה במפגינים. השבוע כתב מתאו בכלא כי המפגינים שנהרגו במחאה, נגד מה שכינה "הפיכת הדיקטטורה", לעולם לא יישכחו.
קסטיו, איש שמאל מרקסיסטי, נבחר לנשיא ב-2021 והיה הראשון אי-פעם בתפקיד הזה שמגיע ממשפחת איכרים. הוא היה בעברו מורה בבית ספר יסודי, התגורר עם משפחתו בבית מחימר בהרי האנדים ומעולם לא כיהן כנבחר ציבור לפני שהפך לנשיא. כהונתו הייתה סוערת למדי: עשרות שרים התפטרו במהלכה, והתנהלו נגדו שלל חקירות בחשד למעשי שחיתות. ההצבעה שבה הודח בחודש שעבר נערכה אחרי שני ניסיונות הדחה כושלים נגדו.
רבים מהמפגינים שיצאו למחות על הדחתו הם תושבים עניים מאזורי הכפר של המדינה הדרום-אמריקנית. הם דורשים כאמור את הדחתה של בולוארטה, בטענה שלא נבחרה על ידי העם, ועריכה של בחירות בזק – וכעת גם עשיית צדק עם ההרוגים במחאה. בולוארטה עצמה הצהירה כי תתמוך בהקדמת הבחירות, שמתוכננות לפי שעה ב-2026, ולערוך אותן כבר בשנה הבאה. ההצהרה הזו לא סיפקה את מתנגדיה.
על רקע הטענות לדיכוי אלים של המחאה הגיעה אתמול לפרו משלחת מטעם הוועדה לזכויות אדם של ארגון מדינות אמריקה, וחבריה נפגשו עם בולוארטה בבירה לימה. "אנחנו הולכים לבדוק את מצב זכויות האדם. אנחנו מצרים על אובדן חיי האדם בהפגנות", מסר ראש המשלחת של הנציבות אדגר סטוארדו ראלון. המשלחת, הוסיף, תיפגש עם נציגי הרשויות ומשפחות המפגינים שנהרגו בכמה ערים במדינה. גם ארה"ב קראה אמש לרגיעה, ודרשה משלטונות פרו לגלות איפוק בכל הנוגע לשימוש בכוח.