בזמן שדונלד טראמפ נמנע מלחוות דעתו על הכוחות שפועלים בסוריה, בישראל חשים שהממשל האמריקני היוצא "מתלהב" יתר על המידה מהמורדים וממנהיגם אחמד א-שרע (אל-ג'ולאני). בין ארצות הברית למורדים מתקיים כידוע דיאלוג ישיר מאז נפל המשטר, שבשיאו הוסר הפרס בסך 10 מיליון דולר שהיה על ראשו של א-שרע עקב פעילותו הג'יהאדיסטית בעבר.
כוחות צה"ל בג'ובתא אל-חשב

3 צפייה בגלריה
ג'ולאני, ביידן ונתניהו הפגנה ב דמשק סוריה נגד הצתת עץ חג המולד
ג'ולאני, ביידן ונתניהו הפגנה ב דמשק סוריה נגד הצתת עץ חג המולד
מימין לשמאל: א-שרע, ביידן ונתניהו. בישראל מחכים לראות עם מי אפשר לדבר
(צילום: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)
בישראל אומרים שהאמריקנים אמנם מבינים את צורכי הביטחון של ישראל ודאגותיה, אך חושבים שעליה לתת יותר סיכוי למשטר החדש - כשמנגד הגישה הישראלית חשדנית בהרבה. "חובת ההוכחה היא על א-שרע ואנשיו", אומרים בישראל. "אסור לשכוח מה הבסיס האידאולוגי שלהם".
בימים אלה צה"ל פועל באזור החיץ ובחרמון סורי, שטחים שעליהם השתלט מיד עם נפילת הרודן אסד. מעת לעת ישנן תקריות מול המקומיים בכפרים באזור, שלצד שיתוף פעולה עם כוחות צה"ל ואף מסרים אופטימיים - החלו לאחרונה גם חיכוכים. כך למשל, לפי רשת "קול הבירה" הסורית, אל הכפר ג'ובתא אל-חשב נכנסו אתמול (שלישי) כוחות צה"ל שדרשו מהמקומיים לאסוף את כלי הנשק ולהביאם לידי החיילים; המקומיים, בתגובה, אמרו כי הם מחויבים למורדים, וימסרו את כלי הנשק רק להם.
צה"ל, לפי הדיווח, נתן לתושבים אולטימטום של 48 שעות להשיב את כלי הנשק לפני שיפעל צבאית - וזו רק תקרית אחת. אירוע דומה התרחש גם באזור המערבי של הכפר חדר בסוריה ובמקומות נוספים בימים האחרונים. באזור הכפר מעריה אף הייתה בסוף השבוע שעבר הפגנה שהסתיימה בעימותים קשים.
ההפגנה נגד הנוכחות הישראלית באזור החיץ

השאלה הרלוונטית מבחינת ישראל היא מהי המדיניות שתנקוט כדי לאבטח את יישובי הגבול עם סוריה. לפי שעה, בישראל רוצים שצה"ל יישאר בדיוק היכן שהוא נמצא - וממתינים לראות אילו חיבורים יהיו בתוך סוריה, בין עם הממשל החדש ובין עם הכוחות העדתיים. בכל מקרה מדובר עדיין בתעלומה, שכן איש לא יודע מה יהיו הכיוונים שייקח הממשל החדש. א-שרע אומר כידוע את הדברים הנכונים, אבל בישראל שאחרי 7 באוקטובר יש ספקנות רבה וחשש מ"מתקפת חיוכים" שמאחוריה ניסיון להתל במערב.
א-שרע, נציין, הוא לא איש דאעש. הוא היה פעיל באל-קאעידה, אך עזב את הארגון לפני הרבה שנים והלך לכיוונים אחרים - אמנם ג'יאהדיסטיים, אבל לא בכיוון של ארגוני הטרור הסונים הקיצוניים, אלא יותר ללאומיות הסורית. בעבר עמד גם בראש ג'בהת אל-נוסרה בימים שסונפה לאל-קאעידה, ובעצמה קיימה קשרים עם ישראל.
בישראל סבורים שאי-אפשר באמת לדעת בשלב הזה לאן מועדות פניו של א-שרע, ומה תהיה היכולת שלו לשמר את סוריה מאוחדת ודמוקרטית. תחת אסד, סוריה הייתה מאוחדת בכוח הזרוע; א-שרע רוצה "סוריה אחרת", שבה יש נציגות בפרלמנט לכל העדות. לטענתו, הוא לא רוצה עימות עם אף אחד - לא עם ישראל, וגם לא עם הדרוזים, העלאווים או הטורקים. כרגע אין חולק על כך שהוא ואנשיו מנסים להרגיע את הרוחות - בין אם מתוך כוונות אותנטיות, ובין אם באופן מניפולטיבי.
3 צפייה בגלריה
כוחות צה"ל באיזור קוניטרה שבסוריה
כוחות צה"ל באיזור קוניטרה שבסוריה
מגעים גם עם טורקיה. כוחות צה"ל באזור קוניטרה
(צילום: Aris MESSINIS / AFP)
ההערכה בישראל בכל מקרה היא שהמורדים לעת עתה לא כל-כך מתעניינים בשהייה הישראלית באזור החיץ, על אף שקראו לקהילה הבינלאומית לפעול נגדה. ההנחה היא שככל שהשלטון החדש יחזק את הריבונות שלו בסוריה, השהייה הישראלית תפריע לו יותר - ואז יחל השיח על מימוש הסכם הפרדת הכוחות מ-1974. אם הכוחות הסוריים לא יירדו לדרום ולא יציבו איום בפני ישראל, יהיה קל יותר לשמר את ההסכם; למעשה, הם עשו כך במשך 50 שנים.
שר החוץ גדעון סער אמר בהקשר זה בחלק החסוי של ועדת החוץ והביטחון: "הממשלה החדשה בדמשק היא העתק של הממשלה שהייתה באידליב, אין בה את כל הקבוצות בסוריה. הממשלה החדשה של אל-ג׳ולאני כוללת איסלאמיסטים קיצוניים. הם משווקים את עצמם למערב כאילו הם מתונים, ולמדינות במערב יש אינטרס לקבל את ההלבנה הזאת. בסופו של דבר הם רוצים שיהיה שם ממשל מקובל כדי שיוכלו להחזיר את הפליטים שאצלם לסוריה".
בינתיים ישראל מנהלת שיח עם טורקיה, שלה יש אינטרסים רבים בסוריה. ההידברות מתנהלת בין שירותי המודיעין של ישראל, המוסד ושב"כ, לבין ארגון הביון הטורקי ה-MIT. על הרקע הזה, ראש הממשלה נתניהו הורה לכנס דיון על המדיניות כלפי טורקיה.

האתגר החות'י

החות'ים הגבירו לאחרונה את קצב שיגורי הטילים לעבר ישראל, ומיליוני תושבים במרכז הארץ התעוררו כבר שלוש פעמים לאזעקות. טיל אחד פגע בבית ספר ברמת אפעל, אחר פגע בסמוך לבניינים ביפו - ובשני המקרים נגרם נזק רב.
ישראל נמצאת במעין מלכוד, שכולל את חילופי הממשל הצפויים בארצות הברית ב-20 בינואר, המרחק הגאוגרפי מהחות'ים שמקשה על פעולה - וגם הרצון לפעול באיראן, שזרועותיה המשמעותיות בגבול ישראל ספגו פגיעות אנושות בסוריה ובלבנון.
3 צפייה בגלריה
זירת נפילת הטיל החות'י בשדרות הבעש"ט ביפו, תל אביב
זירת נפילת הטיל החות'י בשדרות הבעש"ט ביפו, תל אביב
הנזק הכבד ביפו
(צילום: שאול גולן )
כיום שיתוף הפעולה בין ישראל לארה"ב נגד החות'ים הוא אינטימי; האמריקנים מובילים קואליציה של 12 מדינות שפועלת נגדם בים, אך האפקטיביות של הפעולות הללו הולכת ונשחקת. החות'ים, למעשה, כבר לא תוקפים הרבה אוניות בעיקר כי הן לא מגיעות, ונאלצות לעשות עיקוף משמעותי במקום לעבור בים האדום ודרך תעלת סואץ.
בישראל אומרים שהחות'ים "מרגישים בהיי", בשונה מבעיות המוראל בקרב מרכיבי הציר האיראני האחרים, שכולם ספגו מכות קשות. אם עד ל-7 באוקטובר אף אחד כמעט לא התעניין בקיומם של החות'ים, היום הם גורם מיליטנטי ועתיר אהדה בציבור הערבי, היחיד שמצליח להמשיך ולפעול נגד ישראל באפקטיביות כבר יותר משנה.
על הרקע הזה, ישראל תיכנס ככל הנראה לשיח עם ממשל טראמפ אחרי השבעתו כדי לבחון כיצד לטפל בחות'ים, לצד הטיפול בסוגיית איראן. בינתיים, השר סער פתח ב"מבצע מדיני" נגד החות'ים במשרד החוץ, כשהמטרה היא לקדם הכרזה עליהם כארגון טרור במדינות רבות נוספות.
החות׳ים מוכרזים כבר כארגון טרור בארה״ב, סעודיה, מלזיה, איחוד האמירויות, אוסטרליה, קנדה ניו זילנד וישראל. לדברי סער, "הם מהווים איום לא רק על ישראל - אלא על האזור והעולם כולו. האיום הישיר על חופש השיט באחד מנתיבי השיט העמוסים בעולם הוא אתגר לקהילה הבינלאומית ולסדר העולמי. הדבר הראשוני והבסיסי הוא להגדירם כארגון טרור".
השר כ"ץ בביקור בסוללת חץ
(צילום: שירה קינן, משרד הביטחון)

ובתוך כך, ועל רקע עסקת הענק לרכישת מיירטים עם התעשייה האווירית, שר הביטחון ישראל כ"ץ ביקר אתמול בבוקר בסוללת חץ עם מפקד מערך ההגנה האווירית, תת-אלוף גלעד בירן. בפתח הביקור שר הביטחון הודה לאנשי מערך ההגנה האווירית על פעילותם לאורך כל המלחמה ולפניה, ושיבח אותם על פעולות ההגנה המוצלחות נגד האיומים בכל הגזרות, בין היתר על היירוט המוצלח של הטיל הבליסטי ששוגר על-ידי החות׳ים במהלך הלילה שעבר.
במהלך הביקור כ"ץ קיבל סקירה מבצעית במרכז ניהול היירוטים של הסוללה ממפקד גדוד 136, סגן-אלוף אייל פרנקל, וממפקדים נוספים במערך. "למדינת ישראל יש את יכולת ההגנה האווירית הטובה בעולם ואנחנו יודעים שיש לנו על מי לסמוך", אמר כ"ץ. "מיליונים סומכים עליכם, מתעוררים לקול האזעקות אבל יודעים שיש מי שיטפל באיום. אנחנו לא נשלים עם העובדה שהחות'ים ממשיכים לירות על מדינת ישראל. אני הזהרתי ואמרתי שכמו שטיפלנו בסינוואר בעזה, בהנייה בטהרן ובנסראללה בביירות - אנחנו נטפל גם בראשי החות'ים בצנעא ובכל מקום בתימן".
כ"ץ הוסיף: "אנחנו נפעל גם נגד התשתיות שלהם וגם נגדם כדי להסיר את האיום ולבטל את האיומים על מדינת ישראל. מי שנותן חסות לטרור החות׳י בחודיידה או בצנעא ישלם את מלוא המחיר. אנחנו לא סומכים על אף אחד מלבד צה"ל שיגן על היישובים ועל התושבים, ולא נאפשר היווצרות איומים. האיום היום בשמיים הוא מלחמת הטילים הראשונה - אתם תמשיכו לפעול בהגנה על שמי המדינה ואנחנו נפעל בהתקפה בעוצמה רבה כדי להסיר את האיומים מעל מדינת ישראל".
השתתפו בהכנת הכתבה: ליאור בן ארי
פורסם לראשונה: 22:47, 24.12.24